– De står for en teori om at Jesus kommer tilbake to ganger

– De står for en teori om at Jesus kommer tilbake to ganger

Sverre Bøe mener at vi i filmen "Left behind: Rise of the Antichrist" finner mye Hollywood, masse action, mange konspirasjonsteorier – og litt bibelstoff.

Sett

Left Behind
Drama/Action (2023, til Norge 2024)
Aldersgrense: 15 år
Tid: 1 t. 55 min.

To amerikanske forfattere, Tim LaHaye og Jerry B. Jenkins, skrev for 20 år siden 14 romaner om hva de tenker seg kan skje på jorden etter at alle kristne forsvinner fra jorden gjennom «bortrykkelsen».

Til forskjell fra de fleste andre kristne tror de Jesus vil komme tilbake to ganger, og at de kristne skal hentes fra jorden før endetidens «trengsler» og «plager» kommer.

Ifølge disse bøkene vil alle ikke-kristne bli igjen på jorden – de vil bli «left behind». Da vil verden stupe inn i forvirring, kaos, krig og konflikter. Etter hvert vil Antikrist ta over kontrollen, og det er denne smarte og onde tyrannen årets film handler om.

Les også: Sverre Bøe – Endetiden for dummies

Hollywood, konspirasjonsteorier – og litt bibelstoff

De 14 Left Behind-bøkene solgte mer enn 60 millioner eksemplarer, og det kom en rekke filmer og dataspill om dette.

Filmene er apokalyptiske thrillere, med en miks av litt bibelstoff, mye Hollywood, science fiction og masse action. Underveis møter vi mange konspirasjonsteorier rettet mot Vesten og de kristne.

Denne siste filmen har fått 15 års grense fordi den «inneholder scener med vold og skremmende øyeblikk som kan være forstyrrende for yngre seere» (Filmweb). På IMDb har den fått bare 4,5 av 10 stjerner.

Står det noe om «bortrykkelse» i Bibelen?

Ja, Paulus skriver i 1 Tessalonikerbrev 4,17 at de kristne som lever når Jesus kommer igjen skal «rykkes opp i skyer, opp i luften, for å møte Herren».

Kanskje er det også det Jesus snakker om i sin tale om gjenkomsten: To menn ute på et jorde blir plutselig skilt, fordi «den ene blir tatt med, den andre blir latt tilbake» (Matteus 24,40-41).

Men i Left Behind-teologien tror forfatterne at dette skal skje en tid før Jesus kommer tilbake til jorden «for å dømme levende og døde».

De står for en teori om at Jesus kommer tilbake to ganger: Først kommer han usynlig for å evakuere de kristne i bortrykkelsen.

Dermed faller verden inn i kaos og Antikrists terror-regime med Dyrets merke og 666 (Åpenbaringen 13).

De kristne skal altså – ifølge denne teorien – slippe å leve på jorden i denne tiden med «trengsler».

Men når dette er på sitt verste, skal Jesus komme tilbake for andre gang, tror de. (Slike teorier kalles ofte «dispensasjonalisme».)

Les også: Sverre Bøe – 5 grunner for et håp i endetiden

Hva med Antikrist?

Denne siste filmen handler mye om Antikrist. Det står om ham i 1 Johannes’ brev 2,18 og 22 og 4,3 og i 2 Joh vers 7. Han kalles i Åpenbaringen 13 for «Dyret fra havet» og i 2 Tessalonikerbrev 2 for «Den lovløse», «Ødeleggelsens sønn».

Han er Satans agent i endetiden som vil ta Guds egen plass som verdens hersker. Han skal forfølge de kristne.

Og her «passer» teorien om en bortrykkelse før Antikrists tid dårlig – for hvis de kristne allerede er borte, hvem skal da Antikrist forfølge?

Det løser Left Behind-teologien gjennom en tanke om at folk kan bli kristne etter Jesu (første) gjenkomst. Men hvor i Bibelen finner vi noen åpning for en «second chance»?

I Left Behind-verdenen kobles Antikrist dels mot FN, den katolske kirken og til konfliktene i Midt Østen.

Les også: Sverre Bøe skriver om: Antikrist – Satans hjelper

Bør vi se denne filmen?

Nei, det synes jeg ikke.

Alt vi leser, ser og hører påvirker oss, og her er det så mye spekulasjoner og så mye som krasjer med Bibelen at jeg vil fraråde det. Slikt skaper stor forvirring.

Les heller i Bibelen!

Her kan du lese mer om filmen og Left Behind:

Left behind - Rise of the Antichrist

Sett

Left Behind
Drama/Action (2023, til Norge 2024)
Aldersgrense: 15 år
Tid: 1 t. 55 min.