Avokadoeffekten og Soyasauseffekten
Avokadoeffekten har vært på alles munn det siste året.
Thomas Netelands første bokutgivelse handler om hvordan man kan leve et entusiastisk liv som kristen.
Alle som ikke selv har lest Avokadoeffekten har undret seg over hva denne avokadoeffekten egentlig er. Det skal jeg naturligvis ikke røpe. Da må du nok heller kjøpe boka og finne ut av det selv.
Personlig er jeg ikke så begeistret for avokado, men soyasaus derimot, det finner jeg både engasjerende og viktig. Heldigvis kan jeg forklare dere soyasauseffekten her, siden det jo er min bok (som ikke er en ekte bok, engang). Følg med nå.
Vekst
Da jeg var barn, talte jeg som et barn, tenkte jeg som et barn, forsto jeg som et barn. (1. Korinter 13,11)
I tillegg til det Paulus beskriver, så spiste jeg ris som et barn. Altså uten noe tilbehør av noe slag. Men så oppdaget jeg soyasausflasken.
Som dessverre var tom.
Men så fikk jeg smakt soyasaus neste gang jeg fant en slik flaske, og det ga meg et nytt risliv.
Et kristenliv rommer både dype daler og høye topper.
Balanse
Likevel var det ikke slik at det beste var å ta mest mulig, fant jeg snart ut av. Det viste seg at det gjaldt å finne den riktige balansen opp i det hele. Hvis det ble for lite, ble risen kjedelig, men med for mye ble risen altfor smakfull og vanskelig å forholde seg til.
Jeg måtte finne en gyllen middelvei. Slik ble soyasauseffekten til.
Dere har hørt
Dere har hørt det er sagt (hvis dere har lest Avokadoeffekten):
«Entusiasme er ikke bare medfødt, men kan også utvikles.»
Men jeg sier dere: Alle kan være engasjerte. Men det er slettes ikke sikkert Guds rike hadde tjent så mye på om alle var entusiastiske hele tida, slik man gjerne ser det for seg: med mange ord, et gira sinn og positiv utstråling. I Avokadoeffekten forsøker forfatteren stadig å endre leserens oppfatning av hva entusiasme egentlig er, men jeg synes det er like greit å bytte ut hele ordet.
Et kristenliv rommer både dype daler og høye topper. Og i møte med mennesker må man vise at man har plass til sorg, nedstemthet og det vonde i livet. Jeg vil heller treffe en som er engasjert og viser at han lytter, enn en person som møter meg med entusiasme – hva man nå enn legger i det i denne sammenhengen.
Salige er de som sørger, for de skal trøstes. (Matteus 5,4)
Salig er et ord som er vanskelig å forklare. Kanskje kan ordet «gratulerer» best beskrive det. Jesus gratulerer altså de som sørger, for de skal bli trøstet.
I nestekjærlighet til folk rundt oss trenger vi entusiasme, men også lyttende ører og medfølelse. Vi kan ikke fullt og helt vite hvordan andre har det, men vi kan vise at de ikke er alene.
Les gjerne Avokadoeffekten selv og se hva du sitter igjen med.
Og for all del: Enhver bok som inspirerer unge til å følge Jesus og bli kjent med hans ord, er en bok jeg lar meg begeistre av!