11 nyttårsforsetter alle burde vurdere å ha det neste året
Nyttårsforsettene du faktisk har lyst til å holde!
Vi har alle gjort det: laget nyttårsforsetter om å trene regelmessig, holde seg til et budsjett, spise sunnere.
Det er gode mål. Og det kan være bra om en holder seg til dem. Men det som er med strenge forsetter er at om vi bryter dem, så kan det føles som om vi feiler, og så blir det lettere å droppe alle sammen.
Derfor har vi laget en liste over 11 nyttårsforsetter som alle burde vurdere å ha i 2018. De er ikke bare basert på skal- og skal ikke’er, men på vaner som kan gjøre en forskjell i livene våre – selv om vi ikke alltid gjør den hardeste jobben med å holde dem (se nummer 7).
1. Å bruke mer tid på samtaler som betyr noe
For ofte kan det gå dager med samtaler med venner, familie og kollegaer som ikke er dypere enn overflatesladder eller ren jatting. Selv om det ikke er noe galt med å ha det moro, å ha teorier om den siste podcast-episoden eller snakke Fantasy-strategi, er det viktig å være bevisst på hva slags samtaler en har.
Det er viktig å ha dypere samtaler som utfordrer oss intellektuelt, åndelig og sosialt – for ofte blir de samtalene sjeldnere og sjeldnere.
2. Å klage mindre, å gjøre mer
Vi er alle skyldige i det fra tid til annen: vi ser noe som ikke fungerer – i kulturen, i kirken, i styresettet, i relasjonene våre, og instinktet er å ventilere.
Å klage på det som ikke fungerer, fremfor å tenke på måter en kan endre en situasjon på. Å klage på noe kan tilby umiddelbar lettelse fra frustrasjonen, men å jobbe med løsninger på problemer i verden kan jo faktisk fikse det som er ødelagt.
3. Å bruke mindre tid på å bekymre seg
All tid brukt på å bekymre seg er bortkastet. Det er også mot sin hensikt. Som forfatter og aktivist Corrie ten Boom sa i The Hiding Place: ”Worry does not empty tomorrow of it’s sorrow, it empties today of it’s strength.”
4. Å be mer
Det er fort gjort å be mindre når en har mange ting å gjøre, men virkelig, livet burde være helt motsatt. Som Martin Luther en gang sa: ”Jeg har så mye å gjøre, at jeg skal bruke de tre første timene på å be”.
Uansett hvor travle vi blir, å ha et forsett om å bruke mer tid på bønn – kanskje på vei til skolen, når vi trener eller gjennom dagen, så er det en nøkkel for å vokse, åndelig sett.
5. Å høre på ny musikk hver uke
Med plattformer som SoundCloud, Spotify og Tidal, kan det være overveldende mye ny musikk. Men det har heller aldri vært lettere å finne nye artister og bli introdusert til sanger du aldri har hørt før. I året som kommer kan du vurdere å bruke tid på å sjekke ut ny, innovativ musikk og artistene som er med å forme kulturen.
6. Å være raus med andre
I sosiale mediers høytid, hvor alles meninger har en plattform, er det altfor lett å falle i fellen og bli sint på våre venner når de skriver ting vi ikke er enige med dem i. Uheldigvis, så er det sånn at den kulturen har en tendens til å komme frem i den virkelige verden, som i kirken og på skolen.
Det som er, er at ofte er slikt sinne eller reaksjoner overreaksjoner. Ha et forsett om å bli mindre fornærma og å reservere sinnet ditt for saker som faktisk betyr noe i 2018.
7. Å være raus med deg selv
Vi har alle kjørt oss selv hardt for å få ferdigstilt noe, som ender med å ikke bli ferdig. Vi har alle mislyktes. Vi har alle gjort feil. Den gode nyheten er – Gud forventer ikke perfeksjon fra oss, og vi burde ikke forvente det av oss selv heller.
Neste år, når du virkelig havner i en kjip situasjon, når du mister en av ballene du har i lufta eller skuffer noen du er glad i, gjør hva du kan for å rette det opp. Men vær snar med å komme deg videre og vis den samme rausheten ovenfor deg selv som med andre.
8. Å lese flere gode bøker
I et brev til en venn skrev C. S. Lewis ”Clearly, one must read every good book at least once every 10 years.” Med tanke på at det er tusenvis av gode bøker å velge mellom, virker ikke Lewis sitt råd særlig praktisk, men det betyr ikke at det ikke en meningsfullt.
Uansett hvor mye tid du bruker på å lese nå, så er det potensiell livsforandrende visdom på sidene i bøker ført i pennen av noen av menneskehetens mest fantastiske hjerner. Alt du må gjøre er å ta deg tid til å lese det.
9. Å utfordre sine fordommer
Ta bare en titt på overskrifter fra den siste tiden, hva som skjer i verden og debatter i kirken – det er tydelig at vi lever i en polarisert tid. Det er store forskjeller. Selv om det å stå for det du sier er beundringsverdig, så er det å lytte til den andre siden og å sette deg selv i andres posisjon også det.
Selv når du ikke ender med å endre mening i en sak, så er det å sette spørsmålstegn ved våre gamle fordommer bra. Det utfordrer ikke bare hva vi tror på, men det kan faktisk hjelpe en å se hva en faktisk mener på et dypere nivå.
10. Å bruke mindre tid på telefonen
Når du om et års tid reflekterer over året som har godt, så er det nok ikke high-scoren din på Candy Crush du husker. Selv du som er fullt ut avhengig av apper i iPhonens tidsalder, så har vi alle godt av å se litt mindre på skjermer og heller nyte tiden med menneskene og naturen rundt oss.
11. Å spise flere måltider med de du bryr deg om
Vi er alle travle. Og det er virkelig ofte mer praktisk å raskt steke seg en ferdigpizza, spise lunsj på lesesalen eller bruke middagstiden på å få sett litt på Netflix. Det er ikke noe galt med å gjøre det sånn i blant, men når det å spise når du er på farten blir er livsstil, så ender du opp med å frata deg selv, og andre i livet ditt, øyeblikk som kunne blitt brukt til å bygge et dypere forhold.