Nytt år, ny nåde

Nytt år, ny nåde

Helt ærlig, jeg mislykkes alltid med nyttårsforsettene mine.

Nytt år, nye muligheter. Enda en gang. En ny start, med helt blanke ark. Dette er året du endelig skal klare å lese i Bibelen hver dag, du skal trene og du skal være supersosial.

Helt ærlig, jeg mislykkes alltid med nyttårsforsettene mine.

Ingen sjanse selv

Noen ganger føler jeg at nåden blir litt lik mine nyttårsforsetter. Blanke ark, en ny start, åså mislykkes jeg igjen. Jeg vet jo at det ikke er mine prestasjoner som avgjør min frelse, og at nåden er noe helt utenom mine gode intensjoner, men likevel skulle jeg jo ønske at jeg klarte å leve slik Gud ønsker, i hvert fall for en dag.

Det kan føles nedtrykkende at vi ikke får det til, men det er også viktig at vi forstår at dette er noe som er alvorlig og som vi ikke kan klare å ordne opp i selv. Synden er ikke bare rundt oss, eller noe som vi gjør. Vi er syndere. Det sitter så dypt i oss at gode intensjoner og forsetter aldri vil kunne gjøre det et snev mer mulig å leve det livet vi var skapt til å leve.

Liv i Jesu etterfølgelse

Det betyr ikke at vi skal la være å prøve å leve hellige og gudfryktige liv. Vi vil jo ligne Jesus, vil vi ikke. Det er fint å ha et ønske om å peke på ham gjennom måten vi lever på. Men uansett hvor hardt vi prøver vil vi ikke klare å leve syndfrie liv. Det er mye større sannsynlighet for at vi klarer å holde alle gode intensjoner og nyttårsforsetter enn at vi klarer å leve fullkomne og hellige liv uten synd. Etter min erfaring er til og med det umulig.

Lovprisning

Jesus vil heller ikke at vi skal bli sittende i gjørma og synes synd på oss selv. Vi har ingen sjanse til å klare å leve de livene som vi var ment til å leve, men denne erkjennelsen gir oss en mulighet for lovprisning og takknemlighet for det Jesus gjorde for oss på korset.

Jesus levde det perfekte livet, likevel tok han konsekvensene av alt jeg har gjort, og alt det jeg er. Han tok hele verdens synd på seg. Dette er nåden. Nåde er kraftige saker, alt er borte. Universets konge, Gud, velger å ikke tilregne oss den straffen som vi helt rettmessig burde ha fått. Kalenderen fra i fjor, med alt som ikke gikk som det skulle, kastet på bålet.

Han som ikke visste av synd, har han gjort til synd for oss, for at vi i ham skulle få Guds rettferdighet. (2 Kor 5,21)

Vi kan kanskje klare å ta oss sammen og klare bibellesningen eller være flinkere til å trene, men noen problemer sitter dypere enn der nyttårsforsettene og vår egen ståpåvilje kan komme til. Vi trenger Jesus, hvert eneste minutt av hver eneste dag. Han går med oss, lærer oss å leve mer og mer som han, og gir oss ny nåde. Enda en gang, igjen og igjen.