Kan kristne tro på ufoer og utenomjordisk liv?

Kan kristne tro på ufoer og utenomjordisk liv?

Det er ingenting i Bibelen som gjør at vi MÅ avvise liv på andre planeter, svarer Bjørn Are Davidsen.

Spørsmål & Svar

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du under Livet. Send oss en PM på Instagram, eller en mail til iTro@nlm.no.

Spørsmål:
Korleis bør me kristne stilla oss til ufo-ar? Har Gud skapa andre vesen som ikkje er her på jorda?

Svar:

Dette spørsmålet handler om to ting. Det ene er hva vi bør tenke om ufoer og det andre om det finnes liv på andre planeter. La oss ta det siste først.

Det er ingenting i Bibelen som gjør at vi må avvise liv på andre planeter. Jesus forteller at det er mange rom i hans Fars hus. Kanskje handler det ikke bare om mennesker når han forteller at han «andre sauer, som ikke hører til denne flokken»?

Kan ikke avvise liv andre steder

Det er uansett en myte at kristne må tro at universet er skapt bare for vår skyld. Tvert imot er det fullt mulig for Gud å skape liv mange steder, enten han nå gjør dette direkte eller ved evolusjon.

Dette ble i samråd med paven diskutert på universitetet i Paris på slutten av 1200-tallet. Konklusjonen var ikke at kristne måtte avvise at Gud kunne skape andre verdener. Den var det motsatte.

Det var rett og slett i strid med kristen tro å begrense en allmektig Gud til bare å kunne skape liv på jorden.

Teologer, astronomer og kristne science fiction-forfattere har dermed lenge forestilt seg liv andre steder. Ikke minst har de diskutert om dette livet har opplevd et syndefall og trenger frelse.

Og da er det et naturlig spørsmål om det Jesus gjorde på jorden også gjelder andre planeter, eller om han måtte ut og besøke sine andre sauer, som ikke hører til denne flokken. Men dette er og blir altså forestillinger og muligheter.

Det finnes «ufoer»

Om Gud faktisk har skapt utenomjordisk liv, er det umulig å si før vi eventuelt oppdager noe. Og da er vi over på det andre spørsmålet. Finnes det ufoer?

Ja, opplagt, siden ordet bare betyr Uidentifiserte Flygende Objekter som altså kan være hva som helst. At noen har sett en «ufo» betyr ikke at det må være besøk fra andre planeter, bare at man ikke vet hva man har sett.

Det kan være værballonger eller testing av hemmelige fly eller noe man har funnet på. Det har kommet så mange motstridende påstander om besøk fra andre planeter at ikke alle kan være riktige.

Påstandene blir ikke mer troverdige av at de så ofte er knyttet til grupper som er opptatt av konspirasjonsteorier eller å spre et nyåndelig budskap, eller begge deler.

Det finnes likevel gode argumenter for at det må være liv flere steder i universet, siden det er så utrolig stort og gammelt med ufattelig mange planeter. Så finnes det gode motargumenter som at det skal svært mye til for at liv skal oppstå og utvikle seg til å bli intelligent, fra hvor nær solen planeter må være, til hvordan de roterer og hvor godt beskyttet de er fra kometer.

Fermis paradoks

Hvis det finnes liv andre steder i vår galakse, er det i følge et regnestykke som kalles «Fermis paradoks» veldig rart at de ikke har rukket å besøke alle planeter.

Tenk deg at en utenomjordisk sivilisasjon bygger bare fem store romskip. Disse reiser til hvert sitt solsystem. Selv om det tar dem 300 år og de bruker 700 år før de kan sende ut fem nye skip fra hvert sted, vil antall koloniserte planeter øke med 5-gangen hvert tusende år.

Da vil hver eneste stjerne i galaksen få besøk på en million år. Aliens burde altså for lengst stå i kø på månen. Men skal du finne ut av om det er liv på andre planeter, er det ikke tanken eller teologien som gir svaret, men teleskoper.

Svaret er gitt av Bjørn Are Davidsen

Dall-E

Spørsmål & Svar

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du under Livet. Send oss en PM på Instagram, eller en mail til iTro@nlm.no.