Historien om gutten og sjøstjernene har et viktig budskap

Historien om gutten og sjøstjernene har et viktig budskap

Det kan koste oss energi å være nestekjærlig, men det kan bety ufattelig mye for DEN personen.

Tema

Tema på iTro i juni er Nestekjærlig.

Månedens tema på iTro er Nestekjærlig. Kan lille meg gjøre en forskjell for andre? La meg fortelle dere en historie.

Gutten og sjøstjernene

Vi befinner oss på en strand langt borte i et varmt land. Det er tidlig på morgenkvisten, så tidlig at solen ikke har stått opp ennå. Stranden er fylt med sjøstjerner som er skylt i land.

En gammel mann går tur på stranden og møter et underlig syn. Han ser en liten gutt som plukker opp en og en sjøstjerne og kaster de uti sjøen.

«Unge mann, kan jeg få spørre deg hva du driver med?» spør den gamle mannen.

«Jeg hjelper sjøstjernene med å komme seg ut i sjøen igjen», forklarer gutten.

«Men hvorfor det?» spør mannen undrende.

«For når solen står opp og sjøstjernene fortsatt ligger her på stranden, så vil de dø», svarer gutten mens han plukker opp en ny sjøstjerne og kaster den uti.

Mannen lytter til gutten, men ser fortvilet ut og svarer:

«Men kjære deg, denne stranden e jo uendelig stor og overalt ligger det sjøstjerner. Du kan umulig redde dem alle sammen. Å kaste noen få tilbake vil ikke gjøre en forskjell», sukker han.

Den unge gutten lytter høflig. Deretter bøyer han seg ned, plukker opp en ny sjøstjerne og sier:

«Nei, men det betyr ALT for denne», svarer gutten og kaster sjøstjernen så langt han kan ut i havet.

(Opphavet til historien er ukjent)

Kan lille jeg gjøre en forskjell?

Hva kan denne historien lære oss?

Tenk deg at stranden er et bilde på verden. Vi er alle plassert ulike steder på denne stranden. I likhet med gutten kan vi ikke gjøre en forskjell for alle, men vi kan gjøre en stor forskjell for menneskene som er rundt oss, der vi er.

Enten det er naboen, klassekameraten, familiemedlemmet, hun i kassen på butikken, han på bussen eller tiggeren på gata. Vi ser mye elendighet rundt oss og det er lett å bli motløs. Mange sulter og lever i krig, mens mange folkegrupper enda ikke har hørt om Jesus. Humanitære verdenskriser og misjonsbefalingen kan virke uoverkommelig og overveldende.

For hva kan vel jeg lille jeg bidra med? Av og til kan vi føle oss utrolig små. Det er så mye elendighet i verden – det spiller vel ingen rolle hva jeg gjør likevel?

Med Gud på laget

Å være nestekjærlig og sette andre foran seg selv kan kreve energi og selvoppofrelse, men det kan bety ufattelig mye for den personen. Den lille tingen kan bety mer enn du aner. 

Dette får også en ny dimensjon for oss som kristne, for vi har det priveligiet at vi i tillegg har en Gud som veileder og som har gitt oss Den hellige ånd.

I Bibelen ser vi et flust av eksempler på «små» og «svake» mennesker som Gud buker til store oppdrag. Gud kan bruke sin nestekjærlighet gjennom oss til å gjøre store postive endringer i andre sine liv.

Jesus er fasiten

Nylig så jeg en episode av serien Goliat hvor hovedperson dro frem et stilig ordtak:

«Hvis du tror du er for liten til å utgjøre en forskjell, prøv å overnatte på et rom med et par mygg»

Det er noe å tenke på. La oss prøve å være mygg, bare at vi bytter ut myggens irritasjon med Guds nestekjærlighet.

Jesus er selve symbolet og fasiten på nestekjærlighet og denne måneden skal vi se nærmere på hvordan nestekjærlighet kommer frem i Bibelen og hva den kan lære oss. La oss se stort på de små tingene vi gjør for andre i hverdagen.

Du vil ikke forandre hele verden, men DU kan bety enormt for DEN enkelte. Og glem ikke at vi har Jesus på laget og Guds kjærlighet i oss gjennom Den hellige ånd.

Lightstock

Tema

Tema på iTro i juni er Nestekjærlig.