Ofte møter jeg påstanden om at religion fører til krig og undertrykkelse

Ofte møter jeg påstanden om at religion fører til krig og undertrykkelse

Verdens problem er ikke kristendom eller religion – det er menneskets hjerter.

Trosforsvar

Trosforsvar, eller apologetikk, handler om å forklare kristendommen i møte med aktuelle spørsmål, innvendinger, myter og livssynsalternativer.

Denne saken ble opprinnelig publisert 29.mai 2021.

I en del kommentarfelt, men også i samtaler, møter jeg påstanden om at religion fører til krig. Religion er dypest sett ondt – se bare på konsekvensene av den; utallige kriger, korstog, undertrykkelse og voldtekter.

Riper i lakken

Jeg er enig i at religion i dens mange former har vært gjenstand for mye ondt. Spørsmålet er allikevel om det er religionens skyld, eller i dette tilfellet kristendommens skyld.

Kristendommen har definitivt også sine riper i lakken. Du skal ikke lete lenge i en historiebok før du finner noe negativt om den kristne kirkes historie.

Ofte har denne påstanden sammenheng med at «ateisme er bra». Men, som Andy Bannister skriver er man rimelig ille ute hvis man påstår at religion er dårlig, mens ateisme er bra.

Ateismen har typer som Josef Stalin, Pol Pot og Mao Zedong som riper i sin lakk. Stalin var ansvarlig for rundt 20 millioner menneskers død, og antallet døde i Mao-regimet tør jeg ikke en gang å tenke på.

Krigshistorie

Encyclopedia of Wars er en fascinerende bokserie om krigshistorie. Den dokumenterer 1763 kriger fra 8000 f.Kr. til 2003 e.Kr.

Av disse krigene er 123 kategorisert som religiøse, altså mindre enn sju prosent av over 10 000 år med krigshistorie. Av disse er mange antakeligvis feilkategorisert, da de sannsynligvis hadde politiske mål.

Bare ut ifra dette blir det klart at påstanden i overskriften feiler. La oss si at politikk er grunnen til flesteparten av krigene. Betyr det at politikk må forkastes? Nei, selv om noe kan brukes som middel til å starte krig og i verste fall ta livet av mennesker betyr ikke det at middelet i seg selv må forkastes.

Menneskets problem

Jeg vil foreslå å ta det hele noen hakk dypere; hvorfor klarer vi ikke å oppnå fred? Hvordan har det seg at det i hele menneskets (kjente) historie har vært kriger?

Arvesynd er den eneste delen av kristen teologi som virkelig kan bevises. Bare se på 2000 år med menneskelig historie.
– G.K. Chesterton

Mitt forslag er, som den kristne troen vitner om, at noe er feil med menneskeheten. Vi er falne. Det har skjedd et syndefall.

G.K. Chesterton fanget dette i boken Orthodoxy: «Arvesynd er den eneste delen av kristen teologi som virkelig kan bevises. Bare se på 2000 år med menneskelig historie.»

Jeg mener menneskets problem dypest sett er synd; vi er avkoblet fra Gud – Livets Kilde. Det innebærer at vi, dessverre, bruker alle mulige midler for å skade hverandre istedenfor å elske hverandre.

Problemet er ikke kristendom – det er menneskets hjerter.

Lightstock

Trosforsvar

Trosforsvar, eller apologetikk, handler om å forklare kristendommen i møte med aktuelle spørsmål, innvendinger, myter og livssynsalternativer.

Denne saken ble opprinnelig publisert 29.mai 2021.