Kleint og seriøst alvorlig om å komme ut av kristenbobla

Kleint og seriøst alvorlig om å komme ut av kristenbobla

– Det ble en dragkamp mellom det gode og det onde. Det var som en jungel. Og jeg følte meg som en isbjørn, skriver Lotte Riska om å komme ut av «kristenbobla».

Mitt vitnesbyrd

«Mitt vitnesbyrd» er spalten hvor ulike mennesker får fortelle om sitt forhold til Jesus, til glede og oppbyggelse for alle oss som leser iTro.

Den såkalte kristenbobla. Med grønne enger og vann der jeg finner hvile, venner med samme kristenhumor og syn på livet, døden, alkohol og ring på fing.

Det er deilig å være i et sånt miljø! I et ekkokammer med mennesker som mener det samme som deg og som hyller bibellesing etter middag og løpelovsang på joggetur.

Den trygge «kristenbobla»

Livet mitt har vært deilig de siste fire årene. Tre år på Lundeneset (verdens beste VGS) og ett år på Bildøy Bibelskole (verdens beste bibelskole). Bruken av parentes i forrige setning viser hvordan et miljø som både gir frihet og trygghet «hjernevasker» enhver tenåring på internatskole.

Du tror du har flyttet ut hjemmefra og fikser livet. Liksom, å bo for seg selv er ikke så vanskelig. Du skaper og lager livets beste minner med livets beste venner.

Høsten 2022 flytta jeg til Oslo og begynte å studere. Du vet uttrykket «fikk døra i fleisen»? Ja, jeg fikk døra i fleisen. Og dreit på draget og alt det der.

Du vet den sosiale metaforen ekkokammer? Jeg hadde tilbragt de siste fire årene i et aldri så lite ekkokammer jeg trodde var verden utenfor mor sin favn. Koselig å tenke på i ettertid. Skivebom.

– Gud er trofast og rettferdig, og slipper deg ikke

Siden jeg begynte på studiet uten å kjenne noen, måtte jeg ut i kulden og dilte etter fremtidige venner. Det ble litt av en dragkamp mellom det gode og det onde. Det var som en jungel. Og jeg følte meg som en isbjørn.

Det gikk seg til, vennskap ble dannet og studielivet er flott. Gud er trofast og rettferdig, og slipper deg ikke. Poenget med å dele dette, er å belyse en del av mange kristnes liv som ikke blir snakka så høyt om. Hvordan du kan føle deg utenfor selv om du blir inkludert.

Hvor utrolig kleint det var for meg å sitte i en samtale om halloweendrinker og hookups, når egen halloweenerfaring kun besto av far som nektet å åpne for barn som tigget etter godteri og «feiret dødens dag».

Ubehagelig, men meningsfullt

Det du sitter igjen med etter å ha vært klubbmedlem i en kristenboble, er utrolig verdifullt. Sterke vennskap og regelmessig påfyll. En hel haug med nestekjærlighet har blitt øst på deg og må bli øst videre.

Og du er i skuddsonen! Misjonsmarka! Plassen som trenger annerledes mennesker med annerledes visjoner for livet, døden, alkohol og ring på fing. Du er i skuddsonen, det er ubehagelig og kleint. Men det er en mening med det. Selvfølgelig er det det.

– Vi har et håp og en framtid

Så – føl deg dum. Fortell om bibelgruppa. Del at du var på Frontline, en kristen misjonskonferanse, den helga det var halloween og hele byen festa.

Fordi – vi har et håp og en framtid. Vi har et sosialt nettverk som dekker himmelen og jorden. Det er helt fair at livet utenfor bobla er beinhardt! Erkjenn – og lev videre. Les videre. Gjerne Apostlenes gjerninger. Eller Romerbrevet. Eller Salmeboka og sangboka.

«Strid troens gode strid og grip det evige liv som du er kalt til (…)» (1 Tim 6,12a)

«Må Kristus ved troen bo i deres hjerter og dere stå rotfestet og grunnfestet i kjærlighet.» (Ef 3,17)

 

Bibeltekstene er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet.

Privat

Mitt vitnesbyrd

«Mitt vitnesbyrd» er spalten hvor ulike mennesker får fortelle om sitt forhold til Jesus, til glede og oppbyggelse for alle oss som leser iTro.