Livet er ikke et kappløp

Livet er ikke et kappløp

Man må ikke sette i gang med studier så fort som mulig.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

På ungdomsskolen og videregående er det mye fokus på veien videre i utdanningsløpet. I faget utdanningsvalg skal man finne ut av hvilket studieløp man skal velge på videregående, og når du har kommet deg dit, går man rett videre til et nytt og større valg:

Hva skal man bli når man blir stor?

Tidspress

Fra mange ulike steder kan man oppleve et press om å komme seg kjapt ut i jobb eller i gang med høyere utdanning. Det er lett å ende opp med tunnelsyn, hvor man kun fokuserer på å komme seg fram til det målet man ser for seg, uten å tenke på veien dit, og alt man kan lære og oppleve før den tid.

Man risikerer å gå glipp av noen spennende muligheter som dukker opp på veien.

«Friår»

Å ta et friår kan ligge langt inne for noen, og det skjønner jeg godt. Jeg har selv vært der. Rådgiverne på videregåendes klare råd var å bestemme seg og sette i gang. Jeg har jo ikke lyst til å havne bakpå i forhold til mine jevnaldrende.

Likevel endte jeg heldigvis opp med et år på bibelskole, og ett år ble fort to. Og det er ikke bare et «friår», selv om man ikke får studiepoeng.

Husk at livet ikke er et kappløp.

I løpet av det året får man modne og vokse som menneske, og lærer kanskje noe nytt om deg selv og hva du kan tenke deg å gjøre videre i livet.

Og når man kan senke skuldrene, lære mer om Jesus og bare ha det gøy sammen med andre som vil det samme, ligger forholdene til rette for opplevelser du vil huske lenge.

Vi må gi Gud rom

Tanken er nok fremmed for en del. Kan ikke jeg få lov til å bestemme selv hva jeg vil?

Kanskje har du hørt eldre misjonærer fortelle om at de fikk kallet til å reise ut – mens de på ingen måte kunne tenke seg det. De hadde lagt helt andre planer for framtida.

Alle får ikke slike tydelige kall, men vi har alle fått generelle kall i Guds ord.

«Gå derfor ut…» (Matt 28,19)

«Dere skal elske hverandre» (Johannes 15,12)

Gud kaller oss ikke alltid til ting som vi absolutt ikke vil – men til noe han vet vi kan klare. For noen vil det være lystbetont å følge kallet, mens det for andre blir en stor utfordring i lydighet. Hvem er Herre i livet? Meg selv eller Gud?

Ferdigspikrede framtidsplaner kan gjør det desto mer utfordrende å følge Guds kall.

Voksenliv

Når man er ferdig med studiene og skal ut i jobb, er det mindre fleksibilitet enn før. Ta derfor godt vare på årene som du har foran deg.

Husk at livet ikke er et kappløp.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.