Byggmesteren som kom nærmere Jesus etter noen tøffe år i «slipesteinen»

Byggmesteren som kom nærmere Jesus etter noen tøffe år i «slipesteinen»

Bård Andreas Gulbrandsen, artist på UL 2021, ønsker å bruke sang og musikk til å dele vitnesbyrdet om hva Jesus har gjort i hans og andre sine liv.

UL

Fra onsdag 28. til lørdag 31. juli ble UL Online arrangert, med morgenmøter, kveldsmøter, basar og UL-studio. Arrangementet ble sendt live fra Kongeparken Amfi.

I går kveld hadde Bård Andreas en nær, ærlig og vakker konsert på UL. Med akustisk gitar og munnspill brakte han oss nærmere Gud, og nærmere mennesker.

Bård er en tvers igjennom solid kar, som selv har vært et stort trosforbilde for meg da han har vært leirleder for meg i mine ungdomsår. En god bror i Kristus.

Men når Bård setter seg ned for å snakke med meg før konserten, og jeg spør hvordan han har det, er ikke Bård typen som gir et overfladisk svar. Det tar ikke lang tid før han åpner opp om de ærlige sidene ved livet.

Årene i en «slipestein»

For de siste årene har ikke bare vært solskinnsdager i Bårds liv. Han beskriver det selv som å være i en «slipestein».

— Jeg fikk en identitetskrise. Jeg hadde alltid vært vant til å stå i tjeneste og lovsang, i menighet og på leir. Men så opplevde jeg å bli satt ut av spill. Det synes jeg var brutalt. Jeg hadde en lengre periode med depresjon, og det har vært noen krevende perioder i ekteskapet.

Etter Bård på et punkt måtte slutte med all tjenesten føltes livet tomt, og han opplevde at han ikke lenger var noen verdens ting.

— Jeg sa: Jesus nå må du ta alt, jeg som trodde du hadde alt. Dette kan ikke jeg bære.

Erfaringene har gitt Bård troen på å være åpen om at kristenlivet ikke alltid går slik man hadde sett for seg.

Ikke leve et fasadeliv

— Vi klarer ikke skape fellesskap fra utsiden og inn. Du må skape det fra innsiden og ut. Det er det som gir verdien til fellesskapet.

Bård har i løpet av de siste årene vært med i en huskirke som har vært med på hele reisen hans. Men på samlingene møtte Bård ofte opp med en klump i halsen, og tårene kunne komme.

Det var da en i huskirka sa: «Bare som en byrde, kan du virkelig være en bror». Et solid sitat som viste Bård mer av hva fellesskapet egentlig handler om.

Hvordan kan ungdommer bli mer åpne om de vanskelige sidene i livet?

— Det går ikke an å gi en konkret nøkkel, men min erfaring er at noen må begynne med å snakke åpent om livet, og så vil flere følge etter. Det handler om frimodighet. Du må «kle deg naken» foran de du har kjent lenge. Et tips er å gjøre det for nye folk.

— Det handler alltid om å gå til Jesus med det først. Noe annet blir falskt, og vi må jobbe for å unngå det falske. Det er jo egentlig ingen som vil ha det, fordi det skaper bare råttenskap.

Bare som en byrde, kan du virkelig være en bror».

En byggmester som kom nærmere Jesus

Av yrke er Bård byggmester. Når han ser et fint hus, kan han lett tenke at han også vil ha det. Men det krever beinhard jobbing for å få et ferdig produkt, og en krevende prosess. Huset blir ikke til av seg selv.

Det handler om at Jesus skal vokse, og jeg skal avta. Det blir viktigere å søke Han alltid.

—Jeg ser mer av Gud nå, enn jeg noen gang har gjort. Det er han som må lede, konkluderer Bård med tross vanskelighetene som har vært.

På hvilke måter ser du mer av Gud?

— På den måten at jeg opplever at det er enda viktigere for meg å søke Han og legget livet i Hans hender. Det handler om at Jesus skal vokse, og jeg skal avta. Det blir viktigere å søke Han alltid. For å være ærlig, har jeg trodd jeg alltid har gjort det. Men nå har det blitt et større alvor over det. Det har blitt en annen frihet.

Se konserten fra UL her:
(Saken fortsetter under videoen)

Plateutgivelse som trosprosjekt

Hvorfor ønsker du å synge, og hva vil du formidle gjennom sangen?

— Jeg opplever å gå med et evangelium som jeg har sett forandre liv og setter folk fri. Jeg har sett hvordan det virker. Det jeg ville gå med i kveld er vitnesbyrdet om hva jeg ser Jesus har gjort i mitt og andre sitt liv. Å vitne om skaperverket og frelsen.

Flere av sangene Bård sang på konserten blir utover høsten utgitt som ei plate, som du vil finne på din strømmetjeneste.

— Jeg holder på med ei plate, som er et veldig steg i tro for min del. Midt i alt jeg har vært igjennom.

Bård opplever at han gjennom årene har fått en del sanger han merker det er et kraftig og vitnende evangeliet i. I det siste har han opplevd ekstra sterkt at det må ut!

— Jeg har bedt mye i det siste. For om man skal  gjøre det skikkelig koster det mye penger. Jeg som gjør dette egenhendig får en vanvittig høy kostnad, og har ikke noe inntekt på det sånn sett. Så får Gud ta det, for det er hans uansett.

Kom med dine nederlag og kamper,
vis meg såra du fikk da du falt.

Kom

Kan du gi oss en smakebit på en av sangene?

— I forhold til det vi har snakket om nå: «Kom». Denne fikk jeg i min vanskelige tid med depresjon. Det er en sang fra Jesus. jeg opplevde at han talte til meg gjennom sangen og la ordene fram på papiret.

«Kom med alt du har å by på,
kom med alt som er vanskelig og tøft.
Kom med dine nederlag og kamper,
vis meg såra du fikk da du falt.»

Håkon Åreskjold / UL

UL

Fra onsdag 28. til lørdag 31. juli ble UL Online arrangert, med morgenmøter, kveldsmøter, basar og UL-studio. Arrangementet ble sendt live fra Kongeparken Amfi.