Menneskeskapt

Menneskeskapt

Tenk om du hadde en kloning? En som hadde en ekstra lever til deg når din ikke funker lenger for eksempel.

Tema

Tema på iTro i november er Skapt.

Det hender vi glemmer at vi er mennesker og ikke guder, at det ikke er vi som har kontroll.

Husker du Dolly? Sauen Dolly. Hun var klonet. Med henne kunne ett dyr bli til to. Det er ikke slik det vanligvis fungerer. Men sånn kan det gå når mennesker begynner å skape.

Vi vil jo gjøre det vi kan for å leve lengst mulig, best mulig. Og det er nesten overraskende mye vi kan få til med penger og en god porsjon selvgodhet.

De lurer på hva og hvorfor de er

Kloning er å  skape en identisk kopi av noe. Det er en formering som gir arvemessig like individer som utgjør et klon, forteller Wikipedia.

I spillefilmen The Island foregår handlingen i 2019. Der kloner de mennesker for at de menneskene som allerede lever skal få leve enda lenger med kloningenes organer. I den fiktive filmen fant forskerne ut at kloningene ikke fungerte uten menneskelige følelser. Kloningene blir kalt produkter, og har fått følelser og minner for at de skal fungere.

Etikken blir et viktig spørsmål. Hva blir kloningenes verdi? De er kun til fordi de skal gi organer til et «ekte» menneske. I The Island har man hundrevis av kloninger med status som et produkt, merket «verdiløst». Problemet oppstår da kloningene blir nysgjerrige. De lurer på hva og hvorfor de er.

Kloning blir å leke Gud. Det er veldig problematisk

Den kloningen som  drives i den virkelige verden er fortsatt et stykke unna det man ser på film. Det finnes så vidt jeg vet ikke noen som kan få noe til å bli et menneske uten at det vokser inne i et annet menneske, og heller ikke slik kloning er dokumentert vellykket. Men alikevel er det verdt å tenke gjennom hva som skjer. Hva er det vi driver med? Vi spurte Espen Otttosen om hva han tenker om saken.

– Her er det fristende å komme med denne: «Det blir tukling med skaperverket». Problemet er at da vil noen si at det er tukling med skaperverket å operere en kvinne som har opplevd at hun stadig aborterer, eller å operer en med hareskår, sier Espen. – Vi må skille mellom sykdom og skader, og hva som handler om å bevisst endre det Gud har skapt, og den strukturen Gud har lagt ned i skaperverket. Kloning blir å leke Gud. Det er veldig problematisk.

Tilbake til filmen . Der er fyren bak kloningene fornøyd med å ha skapt mennesker. Hvor mange har greid det? spør han retorisk.
– Bare du og Gud, er svaret han får.
Det var film.

Vi er mennesker. Bare Gud er Gud. «En dag skal alt bli bra». Men ikke ennå. Ikke her. Det er heldigvis ikke vi som skal stå for evig liv.

Ill.Foto: krishnacreations/fotolia

___________________________________