Når du ikke gleder deg, men kanskje heller gruer deg til jul

Når du ikke gleder deg, men kanskje heller gruer deg til jul

Uansett hvilke vonde faktorer som skremmer, kan man finne trøst i Marias historie.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

«O jul, med din glede og barnlige lyst, vi ønsker deg alle velkommen!»

Ordene jul og glede er nesten synonymer. Det er liksom underforstått at man skal bli fylt av glede og positive følelser når man hører ordet jul, for:

«Det er jo så koselig! Julekaker, julegaver, juleselskap, familie, venner og Jesus. Jula er så fin!»

Men må du glede deg til jul?

Hva om du ikke gleder deg, og hva om du til og med gruer deg til jul?

Kanskje du nikker, smiler litt og slenger på et «Mhmm» når vennene dine snakker om hvor mye de gleder seg til jul. Men egentlig knyter det seg litt i magen når du hører ordene og du tenker på alle forventningene du burde ha.

De tingene i livet som gjør vondt nok resten av året, blir ekstra vonde når alle andre ser ut til å ha det så bra.

Det er til og med lov å grue seg.

Jeg vet ikke hvilke følelser du kjenner på når du hører ordet jul. Jeg vet ikke om du gleder deg, eller om du gruer deg. Jeg vet heller ikke hva som eventuelt gjør at du gruer deg til jul.

Men uansett, la meg fortelle deg at det er lov å senke skuldrene og la jula komme akkurat som den er, med eller uten de gode følelsene. Det er til og med lov å grue seg.

Trøst i Marias historie

Da Gud gjorde Maria gravid med Jesus satte han henne i en vanskelig situasjon, fordi hun var ung og ugift. I Matteus 1, 19 kan vi lese at Josef, som hun var forlovet med, ville forlate henne for å ikke føre skam over henne. Det må ha vært både skummelt og vanskelig å være Maria.

Det er individuelt hva vi synes er vanskelig, men kanskje du også har noe i livet som blir ekstra tungt i møte med julefeiringen.

Det kan være krangling i familien, sykdom, savn av en nær venn eller et familiemedlem som har gått bort, valget mellom å feire jul med mamma eller pappa fordi de er skilt, eller noe helt annet.

Dersom din advent og julefeiring ikke er helt som du skulle ønske, håper jeg du kan finne noe trøst i å tenke på Maria. Vi kan undre oss over hvordan hun hadde det. Jeg kan se for meg at hun følte seg liten og alene.

Men fellesnevneren er den samme: På samme måte som Gud var hos Maria, er han også tilstede hos deg der du feirer jul. I Hebreerne 2,11 kan vi til og med lese at Jesus kaller oss sine søsken, og at han ikke skammer seg over det.

Han vet hvordan vi har det

Julebudskapet er det samme, uavhengig av hvordan innpakningen vår ser ut. Dette er ikke ment som en sånn «Jesus ble jo født, så du burde være glad»-greie. Men Jesus ble født til jorden og i Bibelen kan vi lese at også han opplevde å være sliten, redd og lei seg.

Derfor kan vi være trygge på at han virkelig forstår hvordan vi har det. Og til syvende og sist er juledagene bare vanlige dager, som vi har en tendens til å gjøre veldig mye ut av.

Til slutt vil jeg si at det ikke er feil å glede seg til jul, eller å prate om at du gleder deg til jul. Det kan jo være kjempestas! Men kanskje du skal være litt ekstra oppmerksom på hvordan vennene dine har det når julefeiringen nærmer seg.

Unsplash

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.