Hva er et kall?

Hva er et kall?

I kristne sammehenger snakker vi ofte om kall, men hva er det vi mener egentlig?

Misjon

I denne spalten kan du lese om misjon sett fra ulike perspektiv.

Marit Thingbø er gift med Leif, og har fem sønner. I tilsammen 20 år har hun og Leif vært utsending for NLM i Kenya og Tanzania. Vi tok en prat med henne om kall.

– Hva er et kall?

– Ja, hva er et kall? Det er det å følge Jesus. Å følge etter Jesus. Jesus sa: følg meg og jeg vil gjøre dere til disipler. Han kalte de. Egil Grandhagen sier at det grunnleggende kallet er å følge Jesus. Vi skal være disipler, la han korrigere oss, og leve etter hans vilje i hverdagen. Resten handler om plassering. Kanskje det er en plassering utover landegrenser? Det grunnleggende er uansett å følge Jesus.

Ofte snakker vi om tjeneste for Jesus i forbindelse med kall. Marit definerer det enkelt og greit slik:

– Tjenesten opplever jeg er at du ser nøye, du ser ofte, du ser mye på Jesus, og så går du da ut og forteller verden om det du har sett og det du har hørt.

Det hadde vært en bønn til Gud om at han måtte få lede meg dit jeg skulle være

– Du har hatt et kall konkret kall?
– Jeg fikk et direkte og konkret kall, til å krysse landegrenser for å nå andre folkeslag. Men først og fremst var det det at jeg allerede fulgte Jesus, og lurte på plassering i mitt liv. Det var ikke noe lyn fra klar himmel akkurat, men det hadde vært en bønn til Gud om at han måtte få lede meg dit jeg skulle være. Jeg har helt fra jeg var liten hatt en spesiell tanke om å reise ut.

Marit presiserer at det å få et kall betyr ikke at vi skal utsette alt annet, for vi har fortsatt et kall akkurat nå. Et kall til å leve slik Jesus levde der vi er.Og ofte må vi begynne i det små.
– Om jeg ser tilbake på mitt liv var jeg først søndagskolelærer på lokalplan. Det kan starte med slike ting. Vi kan ikke utsette alt til vi er ferdig utlært, til vi er eksperter, da får vi aldri begynt.

Det finnes ting som kan stå i veien for kall også. Hun forteller om noe Rune Mjøhus snakket om en gang som han kalte for «misjonærens kondisjonalis-terror»: Man tenker hele veien «hvis jeg bare hadde hatt en bedre arbeidsmetode, hvis jeg bare blir ferdig med utdannelsen, hvis bare ditt og datt er på plass, hvis bare jeg finner en mann/kone. Da skal jeg gå.»
– Men Jesus sier i Johannes 4: sier ikke dere at det ennå er fire måneder, og så kommer høsten? Se, jeg sier dere: Løft øynene og se markene, de er ALT hvite til høst!

Det handler om å være villig til å bryte opp

– Hva er det vi kalt til i dag? Nå?
– Å følge etter Jesus. Leve et liv sammen med Jesus. En livstilsendring, der fokuset er på Jesus og ikke på alt annet. Å følge han fordi han ønsker å være sammmen med deg, og å ha deg som sin følgesvenn. At alt vi gjør er retta mot å leve sånn som han levde. Og så handler det om å være villig til å bryte opp.

– Hva om vi får et spesielt kall? Hvordan kan vi vite om det er et kall, eller bare om det er våre egne tanker?
– Der må du bare vandre i det. Jeg tror vi har lov til å gjøre det vi har lyst til å gjøre. Gud har utrusta oss med evner, og de evnene og ressursene vi har fått kan vi bruke i tjeneste for ham. Og jeg tror at hvis han ser at det bærer galt av sted vil han stenge noen dører.

Ill.foto:  © Michal Adamczyk – Fotolia.com

Misjon

I denne spalten kan du lese om misjon sett fra ulike perspektiv.

Marit Thingbø er gift med Leif, og har fem sønner. I tilsammen 20 år har hun og Leif vært utsending for NLM i Kenya og Tanzania. Vi tok en prat med henne om kall.