Guds maleri

Guds maleri

Gud har malt et nydelig bilde av skaperverket, hvor hans egen vilje var bak hvert eneste penselstrøk.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Suppekaos

Søndag 28. januar 2024 gikk to kvinner inn Louvre-museet i Paris med en skjult agenda. De gikk målrettet inn i rommet hvor et av verdens mest kjente kunstverk, «Mona Lisa», hang, og kastet suppe over maleriet som heldigvis var beskyttet av en glassrute.

Kontrastene var enorme da den billige suppen dekket maleriet som hadde en estimert verdi på over én milliard dollar. Denne protesten ble møtt med harde konsekvenser da de i etterkant ble arrestert av politiet.

Dyrebar kunst

Hadde det vært et maleri av liten verdi, ville det ikke vært så farlig med litt suppekaos, men dette maleriet var en av historiens mest kjente malerier, malt av selveste renessansekunstneren Leonardo da Vinci på starten av 1500-tallet.

Gud hadde på sett og hvis malt et nydelig bilde av skaperverket, hvor hans egen vilje var bak hvert eneste penselstrøk

Og på bakgrunn av maleriets verdi var det bak beskyttende glass, slik at ingen skulle kunne skade eller forandre orginalen. Men selve forsøket og handlingen fikk likevel konsekvenser.

Guds originale maleri

Denne hendelsen minner meg om en annen hendelse som kan være selve definisjonen på kaos. Gud hadde skapte en perfekt verden – et utopia hvor Adam og Eva kunne leve i samfunn med Ham.

Gud hadde på sett og hvis malt et nydelig bilde av skaperverket, hvor hans egen vilje var bak hvert eneste penselstrøk – hvor Ham selv var i sentrum.

Skapt i vårt eget bilde?

Men da Adam og Eva ble fristet av den slue djevelen forkledd som en slange, gikk de imot Guds vilje og spiste av den forbudte frukten.

Det er som om mennesket sier til Gud; «la vår vilje skje, ikke din». Og denne holdningen er tydelig i samfunnet vårt i dag

Det var som om de kastet saus over Guds originale maleri, og kommuniserte at; «vi ønsker ikke å være skapt i ditt bilde, men i våre egne bilder». Og dette er det vi kaller for syndefallet, hvor mennesket byttet Guds originale maleri med en billig kopi.

Og siden denne hendelsen har mennesket syndet (gått imot Guds vilje) og det er som om mennesket i ord og handling maler over Guds maleri med sine egne penselstrøk – hvor resultatet er kaos.

Det er som om mennesket sier til Gud; «la vår vilje skje, ikke din». Og denne holdningen er tydelig i samfunnet vårt i dag. En verden hvor Gud, Bibelen og gamle tradisjoner er sendt på loppemarked, og det eneste målet videre er å følge drømmene sine og «være tro mot seg selv».

Jesus restaurerte bilde

I Eugene Peterson «The Message-oversettelsen» av bibelen, står selve vendepunktet hvor Guds maleri ble åpenbart for oss igjen:

«Ordet ble kjøtt og blod, og flyttet inn i nabolaget. Vi så herligheten med våre egne øyne,..» (Joh 1,14a)

Som kristne er det vårt oppdrag og kall å ikke male vårt eget bilde, hvor oss selv er i sentrum – i vårt eget kongerike

Jesus ble sendt fra Faderen for å restaurere det som var ødelagt, for han var den eneste som kunne gjøre det. For det står så vakkert i Hebreerbrevet 1,3: «Han (Jesus) er en utstråling av Guds herlighet og bilde av hans vesen.»

Dermed ble Guds originale maleri åpenbart for menneskeheten gjennom Jesus, og Guds vilje igjen tydeliggjort.

Guds vilje

Som kristne er det vårt oppdrag og kall å ikke male vårt eget bilde, hvor oss selv er i sentrum – i vårt eget kongerike. Vårt oppdrag er å løfte frem Guds vilje, et liv hvor vi peker på hvem han er, hva han har gjort og hva han gjør for oss i dag.

Og den beste måten å løfte frem Guds maleri er å løfte frem Guds ord – hvor vi på den ene siden er «hørere» og på den andre siden «gjørere». Hvor våre handlinger er med å åpenbare hvem Jesus er, frelsen vi får hos ham og Guds store fortelling.

Lightstock

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.