– Du er et helt menneske som du er, også som singel

– Du er et helt menneske som du er, også som singel

Sjelesørger i NLM, Grete Martinsen, skriver om hvordan singellivet kan oppleves denne litt merkelige våren.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

«Kunne du tenke deg å skrive en sak om å være singel i korona-tiden?» Spørsmålet lå på mailen min fra redaktør Simeon, og jeg skal innrømme at første refleks var litt sånn: Skal vi skvise eenda mer ut av «denne koronatiden?»

Men så leste jeg litt mer om hva de tenkte og jeg landa på at jo, – dette hadde jeg lyst å prøve å si noe om. Selv om min egen situasjon er en helt annen.

For lite eller for mye alenetid

Selv har jeg vært gift i 20 år, har tre barn og har opplevd i koronatiden at det har vært godt å være sammen med familien, men samtidig kjent på at det kan bli vel tett og mye folk rundt meg hele tiden! Og så har det slått meg når jeg har «klaget» litt over det, at det helt motsatte kan nok være utfordringen for de som er single. Det blir for mye alenetid og lengselen etter fellesskap med andre blir tydelig.

Singelstatusen har kanskje også gjort at du denne våren har tenkt: «Hva om jeg blir syk? Må i karantene? Isolasjon? Hvem skal jeg spørre om hjelp? Hvem er klar for å handle for meg?» Og ensomheten kan bli påtrengende.

Ikke skapt for distanse

For er det noe denne tiden har vist oss, så er det at vi er ikke skapt til å leve med distanse mellom oss. Vi mennesker er sosiale og søker, og trenger, fellesskap med andre mennesker. Derfor blir det smertefullt når myndighetene pålegger oss å holde avstand, ikke være sammen, ikke ta på hverandre og så videre. Mulighetene for å treffe andre har også vært nærmest ikke-eksisterende. Og dating? Det er det vel bare å glemme? Og på toppen av dette; det er ingen som helt tør å si hvor lenge dette vil vare.

Til deg som lengter etter noen å dele livet med har jeg lyst å si: Det er en forståelig, og dypt menneskelig lengsel. Og så vil jeg også si; Du er et helt menneske som du er. Også som singel. Livet står ikke på vent, men kan leves til fulle slik det er nå. Du er ikke en 50% som leter etter en annen 50%. Nei, du er det mennesket Gud elsker høyt og gikk i døden for! Så lev livet ditt!  På den måten er du godt rustet til å dele liv med noen, når den tiden kommer. Og Gud, han holder deg i sine hender og vil mer enn gjerne både høre, trøste, gi styrke og oppmuntre.

En liten utfordring

Tilslutt en liten utfordring; Kanskje syns du det er kleint å bli kjent på date? Nå når det er færre slike muligheter, kanskje du skulle forsøke bli kjent med noen, på telefon eller med å chatte? Nå som dagene ser litt annerledes ut.

Lykke til!

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.