Det finnes bedre måter å fylle tomrommet vårt på enn å forandre på kroppen

Det finnes bedre måter å fylle tomrommet vårt på enn å forandre på kroppen

– Det første vi må gjøre er å avsløre at vi aldri vil oppnå det perfekte, skriver Maria Celine Lundeby.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Jeg vil gjerne begynne med å avsløre en løgn for deg: Du kommer aldri til å føle deg perfekt!

Kanskje har du allerede oppdaget det. Hver gang du når et mål der du har tenkt: «Da skal jeg føle meg bedre», så er tomheten like stor som før.

Det er ikke tilfredsstillelse nok i å oppnå den gode karakteren, vinne den førsteplassen, få den anerkjennelsen, skaffe seg den nyeste [sett inn ønsket eiendel].

Eller kanskje har du faktisk blitt fristet til å endre på utseendet ditt. Større pupper eller rompe, ny nese, fillers i leppene eller operasjon av underlivet.

Hvorfor blir vi fristet til å forandre på den kroppen vi er skapt med? Og er det bra for oss?

Sophie Elise spør seg selv hvorfor hun fikser på kroppen

En av Norges toppbloggere, Sophie Elise (23), har i flere år snakket åpent om sine justeringer på kroppen.

Den siste tiden har de store puppene (med silikon fra 18-årsdagen) og de fyldige leppene blitt radikalt mindre. Det var tid for forandring for Sophie Elise, men i en årrekke har hun vært kjent som en forkjemper for å ta egne valg på tross av negative kommentarer. Hvis operasjoner gjør deg lykkeligere, kjør på liksom.

Selv har hun forstørret både pupper og rompe, operert nesa og fylt leppene med jevne mellomrom. Den tunge sminken og extentions i håret, føyer seg bare i rekken av tiltak for å se bra ut.

I boka «Forbilde» fra 2016 spør Sophie Elise seg selv hvorfor hun fikser på kroppen, når det egentlig er innsida som trenger forandring. Det er som om hun anerkjenner problemet, men kanskje ikke vet hva hun skal gjøre med det.

Jeg vet at det finnes bedre svar

Sophie Elise minner meg på at det er helt naturlig å ha et trøblete forhold til eget utseende.

Samtidig blir jeg også klar over at jeg har funnet noen gode svar i møte med et dårlig selvbilde.

Jeg har erfart at det finnes en ro når stemmene i meg og rundt meg raser om at jeg ikke er pen nok eller tynn nok. Når jeg tenker at jeg ikke er verdifull fordi jeg ikke ser akkurat sånn ut, da vet jeg at det finnes bedre svar på vårt jag etter det uoppnåelige «perfekte», enn å operere kroppen og dekke den med sminke og løshår. (Eller å trene sykelig mye, få et usunt forhold til mat osv.)

Vi er opprinnelig skapt til å leve i fullkommen harmoni med Gud

Hva er det egentlig vi roper etter, når vi tror løsningen er å forandre på det ytre? Vi lengter etter at tomrommet inni oss skal fylles. Vi er fylt av en uro og lengsel, som bare kan fylles innenfra.

Jeg tror, og jeg erfarer, at Gud – han som har designet oss – er den eneste som kan gi oss den opplevelsen av ro og fred i oss selv.

Vi har i oss en lengsel etter det perfekte. Den perfekte kroppen, kjæresten, familien, jobben, CVen, you name it.

Og jeg tror den lengselen ligger i oss fordi vi opprinnelig var skapt til å leve i fullkommen harmoni med Gud. Vi er skapt for å ligne ham. Mens vi lever på denne jorda, er kroppen, tankene og følelsene våre prega av syndefallet.

Derfor er det første vi må gjøre: Å avsløre at vi aldri vil oppnå det perfekte. Ingen av de du ser opp til føler noen gang at de har oppnådd det fullkomne, det vil heller aldri du oppleve (før i evigheten sammen med Gud).

Fortell det til Gud

Hvis du kjenner deg igjen i tanken om at det er kroppen og utseendet ditt som trenger forandring, for at du skal ha det bra, da er min oppfordring til deg: Fortell det til Gud.

Be ham fylle tomrommet ditt og erstatte det med tryggheten og vissheten om at du er verdifull akkurat som du er.

Les i Bibelen om hva du er skapt til å være, og snakk med andre kristne om dette så dere kan heie hverandre frem.

Vince Fleming / Unsplash

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.