Alt handler om å gi Gud ære
Andreas Håtveit tok X-games-gull og ble verdens beste twin tip-kjører. Men etter at evangeliet om Jesus gikk opp for ham bryr han seg ikke lenger om egen suksess.
13. februar 2014: Han har akkurat gjennomført sitt aller siste run (løp) i en internasjonal konkurranse.
Den beintøffe OL-løypa i Sotsji har krevd mot, teknikk og ferdigheter i ypperste verdensklasse. Nå ser han opp på resultattavlen, og et stort firetall lyser opp og avslører at medaljen akkurat glipper.
Andreas Håtveit bukker dypt, smiler så bredt som ingen andre har gjort i OL før han, og kommentatorer og eksperter er enige: akkurat nå tar en av sportens aller største stjerner sitt farvel.
Mesteparten av livet har jeg egentlig ikke vært en kristen, jeg har vært en hykler.
En måned etter Vladimir Putins olympiske leker til rundt 400 mil- liarder kroner ringer iTro til den lille bygda Sudnedalen. Vi har lest sakene om Andreas Håtveit fra OL. Mange av landets største aviser og TV-medier fokuserte på den kristne troen hans, og hvordan han som av alle de tre amerikanske medaljevinnerne trekkes frem som et av deres største forbilder. Hvordan har det egentlig vært å være kristen i en sport som er kjent for et miljø preget med mye festing og fyll kny- ttet til seg. Svaret overrasker oss litt.
– Mesteparten av livet har jeg egentlig ikke vært en kristen, jeg har vært en hykler. Jeg kommer fra en totalavholdsfamilie, så festing og sånt har ikke vært det store uansett. Men før jeg ble kristen følte jeg et behov for å være rå, for å være skikkelig kul. Alt handlet om meg. Det ble den største forvandlingen da jeg ble en kristen. Det var ikke viktig å lykkes på samme måte lenger, jeg ville gjøre det bra for å gi Gud ære. Om det går dårlig og det gir Gud ære, så gjør det ikke noe. Alt han- dler om å gi Gud ære.
Trengte frelsen
Skistjernen vokste opp i et kristent hjem og har alltid sagt at han er kristen. Likevel skjedde det noe for rundt tre år siden som forandret mye.
– Før matchet ikke bildet mitt av Gud det bildet som Bibelen gir. Jeg tenkte at Jesus er en som hjelper oss gjennom hverdagen, Bibelen er en fin hjelpeguide og jeg trodde Gud spant i gang verden en gang i tiden. Jeg ble sett på som kristen, syntes jeg levde et godt liv og tenkte jeg kom til himmelen.
Det var da jeg fikk høre evangeliet usukret og rett frem at jeg klarte å legge to og to sammen
Det var et møte med de ti bud og Guds lov i Bibelen som utfordret troen til Håtveit. Du skal ikke slå i hjel, ikke misbruke Guds navn, og om du ser på en kvinne med begjær har du allerede drevet hor med henne i ditt hjerte.
– Jeg så at hvis Gud skal dømme meg og han er rettferdig, så kommer jeg ikke til himmelen. Det var da Johannes 3,16 og evan- geliet gikk opp for meg. Straffen min lå på Jesus, han tok den. Da fikk jeg også legge min lit til Jesus. Jeg hadde hørt mye preking før, men ikke skjønt hvorfor jeg trengte Jesus. Noen prøvde å gi meg medisiner, men jeg skjønte ikke hvorfor jeg trengte dem. Det var da jeg fikk høre evangeliet usukret og rett frem at jeg klarte å legge to og to sammen. De dypere tingene falt på plass. Jeg er her for å gi Gud ære, det er ikke min komfort og «lykke» som er det viktigste. Andre mennesker ble viktigere enn meg selv.
Stjerne med en hensikt
Håtveit tror ikke det er tilfeldig at han ble glad i å stå på ski, at han ble god, ja, at han ble en av verdens beste. Han tror det var en plan med det. At han skulle få muligheten til å være åpen om troen sin og snakke om Gud.
– Mediene er ikke det kuleste med jobben, det er å stå på ski. Men kanskje er det den viktigste delen av jobben. Jeg kan få fortelle om det jeg tror på.
Håtveit var ganske alene som kristen i skisirkuset. Har han noen gode råd å gi ungdommer som opplever å være alene som kristne i sitt miljø?
– Jeg bor jo langt oppe i gokk, så jeg har ikke kunnet være med så mye i kristne miljøer. Jeg har også vært mye ute og reist. Jeg har lært at man må ta tak i ting selv, og disiplinere seg selv til å lese i Bibelen. Det er viktig å være sammen med andre troende, men om det ikke går må man grunne på Guds ord på egenhånd, for eksempel ved å fylle ipoden med taler kontra det å fylle den med alle andre ting man kan fylle den med.
Kone og barn viktigst
I et av de siste intervjuene på TV 2 i OL begrunnet Håtveit avslutningen av karrieren med at «kone og barn er viktigere enn at jeg reiser rundt i verden og realiserer meg selv». Nå er det familien som skal være førsteprioritet. Trening hver dag og oppdrag for og oppfølging av sponsorene tok for mye tid.
– Familien står høyere på agendaen, så da er det bedre at jeg bytter jobb, forklarer Håtveit.
Fortsatt gjenstår det noen oppdrag for noen av sponsorene før han trapper helt ned. Så er det vaktmesterjobbing på hotellet som foreldrene driver, og utleie av skiparken han har bygd opp i bak- gården, som skal sørge for brød på bordet.
Karrieren er over, men det er ingen tvil om at Andreas Håtveit har satt spor etter seg.