16 argumenter

16 argumenter

FOR å ligge med kjæresten sin (...eller?).

1 Det er bare sånn man lever i vår tid.

Du skal ikke ha lest mange ukeblader, sett mange filmer eller fulgt mye med i media før du merker forventningene. Media påvirker oss til å mene at det er helt i orden å gå til sengs med kjæresten sin noen dager etter at man er blitt sammen. Er sex i ferd med å bli en forbruksvare som vi kan bruke med dem vi har lyst, når vi føler for det? Hvordan stemmer dette med Bibelens syn på sex som noe svært verdifullt som vi skal spare til det ene mennesket vi har lovetå dele livet med?

2 Vi må finne ut om vi passer sammen seksuelt.

Fysisk sett passer så å si alle mennesker av det motsatte kjønn til hverandre. Det avgjørende spørsmålet blir derfor dette: «Er vi så glad i hverandre at vi er villig til å tilpasse oss og ta hensyn til hverandre – både seksuelt og på andre områder i livet?» Det finner man et mye mer realistisk svar på i felles, dagligdagse opplevelser og prating enn man gjør i senga. Kanskje argumentene om å passe sammen seksuelt i virkeligheten bare er en unnskyldning for å gjøre det en selv har lyst til?

3 Sex er et tegn på modenhet – at man har blitt voksen.

Mange tenåringen føler seg voksne og vil derfor ha rett til å gjøre alt det voksne gjør. Andre håper å bevise overfor seg selv og andre at de er blitt voksne ved å gå til sengs med en annen.

4 Ingen vil ta skade, så hvorfor ikke?

Hvordan vet man at ingen vil bli skadelidende? Selv om begge har lyst og er enige om å ligge sammen, kan resultatet lett bli negativt på lang sikt. Uønsket graviditet, et usunt kjæresteforhold, vanskelige minner, dårlig samvittighet, bitterhet, depresjon, osv kan bli konsekvenser av å bryte Guds bud på det seksuelle området. Dessuten: Hvis du har sex med noen, gir du bort noe av deg selv som du aldri kan ta tilbake.

5 Jeg tør ikke la være.

Hva slags frykt er det som fører noen til å ha sex med kjæresten sin – uten at de egentlig ikke ønsker det selv? Noen av dem er disse: Frykt for å være annerledes og ikke bli godtatt. Frykt for ensomhet og å bli holdt utenfor. Frykt for å miste en man er forelsket i. Eller kanskje frykt for at tiden løper fra en.

6 Alt er relativt, også i etikken.

«Verdinøytralitet» er in i mange miljøer, også på det seksuelle området. «Ingen har rett til å fortelle andre hva som er rett og galt», sies det. At Gud kaller noe for rett og annet for galt, har også liten betydning for de fleste. Resultatet blir ofte usikkerhet og forvirring, eller forakt for absolutte sannheter og regler. Og hvilke følger får det når seksualundervisningen nesten bare dreier seg om biologi og prevensjonsmetoder uten noen form for etisk veiledning?

7 Hor er kontakt med prostituerte (horer).

Også en del kristne lever i den misforståelsen. Bibelen sier imidlertid helt klart at hor er alle intime seksuelle forbindelser utenfor ekteskapet – enten det er med kjæresten eller med tilfeldige partnere. Finnes det noen grunn til å anta at Gud ikke tar det så nøye lenger med budet om å ikke drive hor?

8 Alkohol.

Rusmidler nedsetter dømmekraft og selvkontroll. Det er lett å se at rusmidler er årsak til mange handlinger som folk senere angrer på – også når det gjelder sex.

9 Kjærlighet = forelskelse og sex.

Dette er budskapet i mange blader, filmer og sangtekster. Kjærlighet blir forstått som følelser og sex i forskjellige utgaver. Men er ikke kjærlighet mye mer enn dette?

10 Jeg vil gjerne oppleve trygghet og varme.

Alle ungdommer prøver å «finne seg sjæl» og et miljø å høre hjemme i. I en tid med mange oppløste hjem og raske forandringer i samfunnet, er det lett å bli rotløs. Mange tror de vil finne trygghet og varme i fysiske forhold. Men blir ikke ofte resultatet istedet frustrasjon, knuste hjerter, følelsen av å bli brukt, og økt skepsis til å åpne seg for andre?

11 Kjæresten min vil det.

Fordi det kommer fra en vi er glad i, er dette presset vanskeligere å takle enn andre former for press. Ingen ønsker å såre kjæresten sin, eller vise holdninger som fører til at den andre kanskje bryter forholdet. Derfor blir det lett til at den ene gir etter. Men dreier det seg om kjærlighet hvis feks gutten vil at jenta skal ha sex med ham for å «bevis» at hun elsker ham?

12 Gud er vel egentlig en gledesdreper?

Guds vilje er god! Denne trosbekjennelsen er det mange kristne som har vanskelig for å ta på alvor fordi de har et galt bilde av hvem Gud er. De ser på ham som en sur politimann som passer på at vi ikke skal ha det gøy. Guds bud blir dermed noe negativt som hindrer vår livsutfoldelse. For en tragisk misforståelse! Jesus gjør det jo tindrende klart at Gud er vår gode Far som ønsker at vi skal få mest mulig ut av livet vårt og ikke skade andre. Hvilke konsekvenser har din oppfatning av Gud for hvordan du lever?

13 Jeg har allerede ligget med kjæresten, så det er ingen vei tilbake.

De som tenker sånn, glemmer at Gud ønsker å tilgi når vi angrer og tar et oppgjør med vår synd. Han vil gi oss en ny start, og kraft til å leve etter hans vilje. Les Joh 8,2-11 + 14,23.

14 Jeg greier ikke å kontrollere meg.

Vi lever i en tid hvor rask tilfredsstillelse av alle behov nesten blir sett på som en menneskerett. Å vente, gi avkall på noe for andres skyld virker uaktuelt og gammeldags. Ting må skje raskt og helst med så liten anstrengelse som mulig. Er du enig i at folk godtar stadig mindre av savn og lidelse som en normal del av livet, og at selvkontroll nesten har blitt et fremmedord?

15 Sex er nødvendig!

Å ha et aktivt seksualliv blir ofte fremstilt som en forutsetning for et rikt og meningsfylt liv. Et bevis på at dette ikke er sant, er de tusenvis av enslige mennesker som lever rike og gode liv uten å ha sex. Sex er en god gave fra Gud, men det er ikke nødvendigå leve den ut for å ha et meningsfylt liv.

16 Vi kommer sikkert til å gifte oss – så da skulle det være ok.

Ingen er gift før vielsen er over. Og kanskje vil den aldri finne sted mellom to som nå er helt overbevist om at det blir dem. Å ta på forskudd noe som Gud har reservert for ekteskapet, bringer ingen velsignelse. Det finnes tusenvis av mennesker som angrer på at de ikke ventet med å ligge sammen til de giftet seg. Men har du noen gang møtt et par som angrer på at de fulgte Guds vilje på dette området?

Ill.foto:  Galina Barskaya / Fotolia

Sex & sånn

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.