Det er mange meninger om hva som er viktig her i livet

Det er mange meninger om hva som er viktig her i livet

Jesus har også noe å si om saken.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Luk 21,27-36

Da skal de se Menneskesønnen komme i skyen med stor makt og herlighet. Men når dette begynner å skje, da rett dere opp og løft hodet! For da skal dere snart bli satt fri.» Han fortalte dem en lignelse:
«Se på fikentreet og alle andre trær! Når dere ser at de springer ut, vet dere av dere selv at nå er sommeren nær. Slik skal også dere vite, når dere ser dette skje, at Guds rike er nær.

Sannelig, jeg sier dere: Denne slekten skal ikke forgå før alt dette skjer. Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal aldri forgå. Vær på vakt og la ikke hjertet bli sløvet av rangel og drikk og dagliglivets bekymringer, så den dagen plutselig kommer over dere som en snare.

For den dagen skal komme over alle som bor over hele jorden. Våk hver tid og stund og be om å få kraft til å komme velberget fra alt det som skal hende, og bli stående for Menneskesønnen.»

I hverdagen vår blir vi fortalt mange fortellinger. Fortellinger om hvem vi er og hva meningen med livet er.

Her er noen eksempler

  • Mobilen vår. Den forteller oss at det er nået som gjelder. Varslene som roper, de korte filmene og den endeløse scrollingen. Alt dette forteller oss at det viktige er at vi blir underholdt akkurat nå og har det greit akkurat nå.
  • Black Friday. Dagen forteller oss at det å kjøpe og eie ting gir et godt liv. Endelig har vi råd til å kjøpe lykke.
  • Kardemommeloven. Historien forteller oss at man skal være grei og snill, men «for øvrig kan man gjøre hva man vil». Du kjenner det kanskje igjen fra andre fortellinger i samfunnet. Så lenge du ikke plager andre kan du gjøre som du vil.

 

Jesus fortalte også en historie

  • Ikke bare nået er viktig. I fortellingen til Jesus er det ikke bare nået som er viktig. Fortellingen strekker seg lenger, slik vi har lest om i dagens bibeltekst. Det skal komme en dag da Jesus vil komme igjen. Guds rike skal komme nær. Frigjøring og dom skal skje.
  • Penger gir ikke lykke. Jesus sin fortelling sier at du ikke kan kjøpe et godt liv for penger. Han sier i Lukasevangeliet 12,15 at «det er ikke det en eier, som gir liv, selv om en har overflod». Senere i kapittelet oppfordrer han til heller å skaffe en skatt i himmelen enn å stole på pengene en har.
  • Følg Jesu ord. I fortellingen til Jesus kan man ikke gjøre som man vil. Ja, en skal være grei og snill, men en skal mer enn det. Man skal gjøre som Jesus sier. I kapittel 6 sammenligner han en som gjør som han sier med en som bygger huset sitt på stødig fjell. De som ikke gjør som han sier bygger huset sitt på sand. Det står ikke stødig når livet og uværet møter det.

 

Vær bevisst på påvirkningen

Vi får høre mange fortellinger. Selv om vi ikke alltid tenker over det, påvirker de hvordan vi tenker om oss selv og meningen med livet.

Vi må være klar over hvilke fortellinger som er rundt oss og hvordan de skiller seg fra Jesus sin fortelling. Ikke fordi alt rundt oss er ondt i seg selv, men for å være bevisst på hva som former oss.

La oss bli formet av hva Gud sier om hvem vi er og hva meningen med livet er.

La oss forme av Gud sin fortelling. Han har skapt oss og elsker oss. La oss bli formet av hva han sier om hvem vi er og hva meningen med livet er.

Det er lett å bli sløv ved å la seg forme av de fortellingene som tilfeldigvis er rundt oss. Vi må våke til enhver tid og huske på at Gud sin historie er større.

Det handler ikke bare om nået og tingene våre, og vi kan ikke alltid gjøre som vi vil.

Jon Olav Selstø

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.