Jesus elsker alle som rammes av sladder og mobbing

Jesus elsker alle som rammes av sladder og mobbing

Det koster å gripe inn i et sladremiljø, men å la det fortsette er verre.

Andakt

Denne andakten er skrevet av Egil Sjaastad, og har tidligere blitt publisert på iTro, i 2015.

De står i en ring ved hjørnet av undervisningsbygget. Maren senker stemmen.

«Vet dere, sent lørdag kveld tok hun bussen inn til byen. Hva tror dere hun skulle? Gjett to ganger! … Og mora hennes bryr seg ikke. Ligger visst dritings på sofaen hver helg. Det fortalte pappa. Han kjenner litt til henne, faktisk. Fra tiden da de var unge.»

Et tredobbelt mord

Jeg har prøvd å forestille meg at én i gjengen prøvde å forsvare Louise. Kanskje han endatil visste noe som kunne korrigere inntrykket: «Men jeg så mora hennes da jeg gikk fra en gudstjeneste nå på søndag. Og hun så ikke rusa ut …»?

Kanskje våget han ikke. For det koster å gripe inn i et hviske- og sladremiljø der temaet er «henne» eller «han» (som ikke er til stede), og der poenget er at alle i gjengen skal vende tommelen ned.

Petter Dass skrev en gang for lenge siden en hel sang om dette tema. Han kjente baktalens forferdelige gift. Han visste hvor lett det er å la seg rive med. Derfor brukte han tankevekkende ord. Et tredobbelt mord, skrev han. Det som skjer når en bruker negativ omtale for å ramme en person, er et tredobbelt mord.

«Først myrder han sin egen sjel,
dernest den mann som hører.
Den tredje person slås i hjel
ved det han ham påfører.»

Baktaleren og lytteren tar selv skade

Han bruker ordene «han» og «mann». Men tro ikke dermed at han fritar kvinner! Nei, han hadde selv blitt rammet av nedlatende og ødeleggende omtale – både fra menn og kvinner, gutter og jenter.

I sjelesorg hadde han dessuten merket hvordan baktalen setter i gang prosesser som kan skade hele nabolag. Kanskje hadde han selv falt i den samme synden … og måttet be Gud og mennesker om tilgivelse?

Han kjente i alle fall Jesu ord i Bergprekenen. Jesu tolkning av det femte budet (budet om ikke å drepe) er tankevekkende lesestoff. Den som sverter eller krenker et medmenneske, gjør seg skyldig i brudd på dette budet, sier Jesus (Matt 5,21-22).

Trolig var det slike Jesus-ord som satte Petter Dass på sporet av uttrykket ‘det tredoble mord’. For egentlig rammes ikke bare den som blir baktalt. Den som baktaler, og den som lytter på, i nysgjerrighet, tar selv skade på sine sjeler.

Bli venn med «Louise»?

Jesus elsker Louise og alle andre som rammes av svertekampanjer eller ondsinnet sladder. Det er derfor han taler så strenge ord.

Kanskje du faktisk heller kunne prøve å bli venn med en slik «Louise»? Ta kontakt med henne i friminuttene?  Og kanskje si rett ut til Maren hva du mener?

John Olav Selstø

Andakt

Denne andakten er skrevet av Egil Sjaastad, og har tidligere blitt publisert på iTro, i 2015.