Guds omveier – i Bibelen og i dag

Guds omveier – i Bibelen og i dag

Akkurat som Israelsfolket ble ledet på en 40 år lang vandring gjennom ørkenen, kan Gud ta med oss på noen omveier.

Påske

Dette er den siste av fem tekster om påsken, der vi ser hvordan Israels utvandring fra Egypt i Andre Mosebok var et forbilde på Jesu død og oppstandelse.

«Den korteste veien mellom to punkter, er den rette linje» – det lærte jeg tidlig.

Hvordan passer det på Israel, den gangen de slapp fri fra egypterne i den aller første påsken? Den rette linjen fra Egypt til Israel går langs kysten av Middelhavet. Men Gud hadde andre planer:

«Da farao lot folket dra, ledet Gud dem ikke gjennom filisternes land, selv om den veien var den korteste. (…) Derfor lot Gud dem gå en omvei gjennom ørkenen mot Sivsjøen» (2 Mos 13,17-18).

Gud hadde nettopp ryddet vei tvers gjennom Rødehavet. Det var det første påskeunderet. Plutselig var to millioner slaver fri – fantastisk!

En 40 år lang omvei

Den røde linja viser den 40 år lange vandringen.

Men hvor var de egentlig da, der på østsiden av Rødehavet? Bak i de fleste bibler står det kart over nettopp det. Der kan du også se den rotete veien de siden tok. Den tok 40 år!

Det var ikke ledernes skyld. Sant nok var Moses allerede 80 år gammel, og broren Aron – øverstepresten – var enda eldre. Nei, folkets vantro hadde skylden (4 Mos 13-14).

Men Gud finner vei, om det så er gjennom knusktørr ørken med to millioner sultne mager. Han er i beste mening en spesial-pedagog som lager planer tilpasset den enkelte.

Det kristne livet kan ha mange omveier

Det nye testamentet sammenligner livet til en kristen med Israels ørkenvandring (1 Kor 10). Også vi er på vei til «det lovede land», til et rom i himmelen som Jesus lager i stand for hver av oss (Joh 14,2).

Heller ikke din og min vei er den rette linjen. Det blir helst mange stans og omveier.

En kristen delekveld – eller «vitnemøte» – handler nesten alltid om ulike omveier noen har opplevd.

Bibelen er også full av slike historier. Bare Josefs kronglete liv dekker fjorten kapitler! (1 Mos 37-50).

Når Gud går ekstrarunder

Den flotteste bibelhistorien jeg vet om handler om Gud som oppsøker en sur storebror som har rotet seg bort ute i mørket, utenfor familiefesten.

Gud selv legger inn en ekstrarunde for å møte ham der. Han talte vennlig med ham og ba ham med inn i lyset inn til festen for lillebroren, «den fortapte sønnen» (Luk 15,25-32).

Lykke til på din vei fra påskens under til himmelen! Følg Gud, også på omveier i ørkenen!

Les også: Disippelen Tomas – Gud går ekstrarunder

 

Kyle Cottrell / Unsplash

Påske

Dette er den siste av fem tekster om påsken, der vi ser hvordan Israels utvandring fra Egypt i Andre Mosebok var et forbilde på Jesu død og oppstandelse.