Gud går ekstrarunder

Gud går ekstrarunder

Han gjorde det med Tomas, og han gjør det med oss. Gud går ekstrarunder.

Andakt

Denne andakten er skrevet av Håvard Fidjeland.

Andakten ble opprinnelig publisert på iTro juli 2014, og har blitt gjengitt med forfatterens tillatelse.

Disiplene var redde, og hadde låst seg inne på et rom. Plutselig stod Jesus midt iblant dem. Han var virkelig stått opp igjen fra de døde, slik Maria Magdalena hadde fortalt dem tidligere på dagen.

Tomas var ikke der denne kvelden. Da de andre disiplene fortalte at de hadde møtt Jesus, protesterte han: ”Dersom jeg ikke får se naglemerket i hans hender og stikke min finger i naglegapet og legge min hånd i hans side, vil jeg ikke tro!”

Tomas krever bevis

Tomas har i løpet av de siste 3 årene hørt Jesus tale mange ganger om at han hadde et helt spesielt oppdrag. Han skulle la seg drepe, men også stå opp igjen fra døden. – Når det da skjer, helt i tråd med hva Jesus hadde sagt for kort tid siden, klarer likevel ikke Tomas å akseptere dette. Han krever bevis.

Åtte dager senere var disiplene igjen samlet bak låste dører. Denne gangen var også Tomas sammen med dem. Igjen kommer Jesus til dem på underfullt vis. Han henvender seg til Tomas: ”Rekk din finger hit, og se mine hender. Og rekk din hånd hit, legg den i min side, og vær ikke vantro, men troende!”

Jesus kunne gitt Tomas en skikkelig lekse

Jesus kunne gitt Tomas en skikkelig lekse om hvor udugelig og tvilende disippel han var, og at han derfor var skikkelig skuffet over han. Det gjør han ikke. I stedet møter han Tomas slik han er, og går den nødvendige runden sammen med han, slik at også Tomas får se hvem Jesus er.

Jeg kjenner meg igjen i historien om Tomas. Jeg har langt flere spørsmål enn svar, og synes mange ting er virkelig vanskelige å forstå.

Hans ønske er at vi ved troen skal ha liv i hans navn

Jeg har lettere for å protestere når jeg kanskje egentlig burde bli begeistret. På samme måte som Jesus gikk den nødvendige runden med Tomas, tror jeg han vil gå de nødvendige ekstrarunder med meg og deg, for å vise hvem han er.

Vi kommer nok ikke til å møte Jesus fysisk, slik som Tomas fikk, men han lar oss møte ham i Bibelen. Hans inderlige ønske er, som det står helt til slutt i våre vers ”at dere skal tro at Jesus er Messias, Guds Sønn, og for at dere ved troen skal ha liv i hans navn”.

Og for at dette skal skje er Jesus villig til å gå de nødvendige ekstrarundene med oss!

 

Andakt

Denne andakten er skrevet av Håvard Fidjeland.

Andakten ble opprinnelig publisert på iTro juli 2014, og har blitt gjengitt med forfatterens tillatelse.