Er snusing synd?

Er snusing synd?

Er det synd å snuse daglig? Og er det synd å bare snuse litt av og til, uten å være avhengig?

Spørsmål og svar

Svaret er skrevet av Christian Lilleheim (f. 1985).

 

iTro minner om at det er 18-årsgrense for kjøp av snus i Norge, og vil derfor ikke i noen tilfeller anbefale ungdom under 18 år å benytte snus. (Les mer om lovgivningen rundt dette her).

Hei til deg.

Et spennende spørsmål  du stiller. Jeg har selv tenkt på dette etter som jeg snuste fast i 3-4 år. Da er det jo greit at jeg får dele tankene mine med noen andre som lurer.

Bibelen sier ikke noe direkte om tobakksbruk. Ikke så overraskende ettersom tobakksbruk er noe relativt nytt.

Jeg har lov til alt, men jeg skal ikke la noe få makt over meg

Dermed må  vi se litt etisk på dette med tobakksbruk. Med røyking kan vi peke på at det er skadelig for kroppen. Det bør reflekteres over, spesielt med tanke på at Bibelen forteller om at kroppen vår er Guds tempel (1 Kor 3,16-17; 2 Kor 6,16). Nå er det jo slik at en ikke er 100 % sikker på hvor farlig snus egentlig er. Men bare det faktum at man forsker på det hvor skadelig det er, vitner kanskje om at det ikke er helt bra for oss. Det er i alle fall et moment til ettertanke.

Men ut fra Bibelen kan vi ikke sette stempelet «synd» på snusing. Bibelen forbyr det ikke. Men likevel er det et par bibelske prinsipper jeg vil du skal tenke litt på. Ikke fordi jeg vil at du skal komme fram til konklusjonen «snusing er synd,» men fordi jeg vil du skal ha et reflektert forhold til snusing.

Bibelen sier : «Jeg har lov til alt, men ikke alt tjener til det gode. Jeg har lov til alt, men jeg skal ikke la noe få makt over meg» (1 Kor 6,12). Det er ingen hemmelighet at snus skaper avhengighet. Men får det makt over ditt forhold til Gud? Er snusen noe som tar tiden din, tankene dine og pengene dine bort fra den delen Gud skal ha (alt er jo egentlig Guds). Da er det ikke bra. Det er jo verdt en tanke mens du baker neste pris.

Vi må selv passe på at vi holder oss innenfor vår egen samvittighet

Bibelen forteller oss  også at vi har en samvittighet. Denne er blant annet til for at vi skal bruke den i situasjoner hvor vi lurer på om ting er synd eller ikke. Får du dårlig samvittighet av å snuse? Da forteller det deg kanskje noe. Ikke alle har dårlig samvittighet for å gjøre ting Bibelen ikke definerer helt klart som synd. Noen mener det er helt greit å drikke litt alkohol av og til, eller å røyke. De kan være like kristne som de som er helt uenige.

Vi må selv  passe på at vi holder oss innenfor vår egen samvittighet, og den kan være litt forskjellig fra person til person. Noe som gir deg dårlig samvittighet kan kanskje være med på å føre deg bort fra et digg forhold til Jesus. (Her kan du kanskje lese 1 Kor 8 og 10 og se om du kan finne noen sammenheng med snusing.)

Gud er Generalen, ikke snusen

Du må også  tenke på de rundt deg. Med andre ord: Dersom du bestemmer deg for at det er greit å snuse, pass på hvem du snuser med. Kanskje en som nettopp har sluttet på grunn av dårlig samvittighet begynner igjen hvis han ser at du fyrer innpå. Kanskje tenker folk at du er en synder dersom de mener det er synd å snuse. Det er jo ikke vits i å «føre din bror til fall» eller å skape unødvendig diskusjon med andre kristne.

For å konkludere . Jeg mener det ikke er synd å snuse. Men ikke la det få makt over deg. Gud er Generalen, ikke snusenJ Selv sluttet jeg å snuse fast fordi det ble for dyrt – nå kjøper jeg et par snusbokser i året, fordi det er kos.

Foto:iwishmynamewasmarshapå flickr.com