Businessmannen med Bibelen

Businessmannen med Bibelen

Han pleide å være en gambler. En som likte risiko og levde for den store gevinsten. Så forandret han seg.

Siembra

Siembra er navnet på NLM Ungs misjonsprosjekt for ungdom, og i år ssamler vi innpenger tilNLMs arbeid i Indonesia.

Siembra-sidenevil du jevnlig finne oppdatert informasjon om årets prosjekt.

Gevinsten kom aldri, men det som kom var slag og spark fra kona. Familielivet ble surere og surere. Kona var slett ikke fornøyd med mannen sin, og de fire barna så ikke så mye til faren sin.

I området der  Rizky bor, er skilsmisser omtrent like vanlige som sol og regn. Veldig mange gifter seg om høsten og skiller seg på våren. Med Rizky ble det ikke slik. Han visste innerst inne at livet hans var inne på et feilspor, og at valgene han gjorde ødela for både ham selv og familien. For rundt fem år siden tok gambleren en avgjørelse, han skulle begynne på nytt.

Folk fra landsbyen kommer for å kikke inn i dette vinduet mot den store verden

Han begynte med  å ta mer ansvar for risåkrene som familien leide. Men selv om jordbruk er en risikosport med tanke på avling og gevinst, så går det likevel svært sakte for seg. Gresset gror og risen utvikles, men det er ikke mye tempo og action for en som er vant til gambling og høy puls.

Rizky ville bli businessmann. Rettere sagt, han var en businessmann. Med pant i huset fikk han lån i banken, og gikk til innkjøp av TV og høyttalere. Ettersom det ikke er strøm i landsbyen hans, gikk det også med en slump til aggregat og bensin. Og så var det kjeks og potetgull, søtsaker og brus. Rizky og kona visste nøyaktig hva som var klokt å investere de lånte pengene i.

Forretningen går strålende . Hver kveld bærer kona ut alle søtsakene og brusen til paviljongen på tunet, rett ved strømuttaket. Rizky åpner lemmen for vinduet, sjekker at TV-apparatet står støtt og vender pent ut mot gårdsplassen. Så starter de aggregatet, og TV-kvelden kan begynne. Folk fra landsbyen kommer for å kikke inn i dette vinduet mot den store verden.

Gamblingen er fortid, nå er han businessmann

Fotball er selvsagt  topp, men det meste er verdt å se. Reklame, nyheter, talk show, hele bygda har en felles TV-opplevelse, for det finnes bare noen ganske få fjernsyn i hele landsbyen, og kun dette ene i nærområdet der Rizky og familien hans bor. Alle vil være med, fra spedbarn til oldinger og alle midt i mellom. Det er ingenting som heter leggetid for de små, og ingen som har tenkt på at de gamle bør komme kun onsdager og ungdommen bare torsdager. Rizkys gårdsplass er stedet der absolutt alle kan komme, mellom femti og hundre stykker samles på en hvilken som helst vanlig kveld.

Hvor kommer så forretningen inn i bildet? Rizky er jo så grei at han lar alle få kikke gratis på hans TV. Han er ikke som han i nabolandsbyen, som tar en krone i inngangspenger for publikum. Neida, hos Rizky kan du komme som du er. Men det er klart, kiosken er jo der, og hvem blir vel ikke fristet til å kjøpe litt TV-knask, når man først sitter sånn og hygger seg utover kvelden?

Dessuten er det  jo strømuttak fra aggregatet. Med lite og ingen strøm ellers i landsbyen, hadde det vært greit å få ladet opp mobilen når man først har sjansen. Indonesere flest er limt fast i mobilen døgnet rundt og trenger rett som det er en ladekabel. Vel, Rizky har strøm og kabel, det er bare å plugge inn, men det koster forresten en krone… På dette viset er forretningen til Rizky en stor suksess, men også et samlingspunkt i lokalmiljøet. Gamblingen er fortid, nå er han businessmann.

Rizky fikk med seg Bibelen hjem

Jørn og Berit  Helland har blitt kjent med Rizky og familien gjennom det siste halvåret. De er utsendinger for NLM i Indonesia og flyttet til Lombok, der Rizky bor, i fjor høst. Jørn tar seg gjerne en tur til Rizkys gårdsplass for å se TV en kveld. Selv om det hadde vært mer lettvint å sitte hjemme med Berit foran sin egen TV, er den to timers kjøreturen på smale veier til Rizkys gårdsplass vel verdt tida det tar.

Jørn og Rizky har hatt flere åpne samtaler om livet. Rizky har fortalt om fortida si, Jørn har fått dele hva som er viktigst i livet for ham. Nylig fikk Jørn greie på at Rizky hadde fått seg en Bibel. Rizky hadde stukket innom en av Jørns lokale medarbeiedere, som tilfeldigvis satt og leste i Bibelen. Rizky begynte å spørre hva han leste og praten kom i gang. Det endte med at Rizky fikk med seg Bibelen hjem, og nå leser han i den på egen hånd.

Han var en gambler , en som levde for risiko og den store gevinsten. Den som begynner å lese i Bibelen, risikerer å oppdage nye sannheter om seg selv, om livet og om Gud. Den som leser videre og møter Jesus i Bibelen, kan til og med vinne den store gevinsten, nemlig fellesskap med Jesus og evig liv. Rizky har alltid vært åpen for å prøve noe nytt. Be om at han må prøve Jesus.

Foto: Per Birkeli