Du er ønsket og elsket

Du er ønsket og elsket

Gud lengter etter å si til deg: Du er i sannhet helt unik og fantastisk! Du er både ønsket og elsket!

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt, skrevet av en av iTros faste andaktsskribenter.

Det har i det siste vært mye oppstyr rundt programmet ”Sykt perfekt” på TV2.

Programmet handler om hvordan dagens ungdom vokser opp i en kultur hvor verdi og identitet ligger i prestasjon, utseende og status.

Ungdommene er snille, smilende og pliktoppfyllende på utsiden, men gråter i dusjen og føler seg fanget i eget liv. De er slitne.

Kan det være spor av det livet uten Guds hensikt som Kong Salomo beskriver i Forkynneren: ”Se, alt var tomhet og jag etter vind” (2,11)? Som at handlingene, ordene og prestasjonene i seg selv aldri kan bli nok. Trenger vi en verdi og hensikt i bunn?

Gud vil hjelpe følelsene

Selv blir jeg trist når mennesker ser seg selv i et så nedlatende speil. Men samtidig kjenner jeg meg jo litt igjen. Jeg er også fanget i denne kulturen hvor jeg sammenligner meg og prøver å bli lik noen andre.  Jeg er også selvopptatt og egoistisk.

For dette kan jeg bli skamfull og tenke: ”Skjerp deg, du vet jo bedre enn dette”. Men om enda mer dårlig samvittighet og skam hjelper, har jeg mine tvil om. Jeg tror at vi skal tillate disse følelsene, for så å tørre og komme med dem til Gud. Han vil hjelpe oss så følelsene ikke alene skal styre oss.

Verden blir tommere uten deg

Jeg tror han lengter etter å si til deg: Du er i sannhet helt unik og fantastisk! Du er ønsket og elsket! Jeg visste om deg før du ble født (Jeremia 1,5) . Du er ytterst planlagt ned til punkt og prikke; dine egenskaper, personlighet og utseende. For at akkurat du skulle bli deg, så måtte du vinne mot 300 millioner andre sædceller – og tenk, det gjorde du! For du har fått livet i gave, og verden trenger deg.

Tenk at ingen i hele verdenshistorien har vært som akkurat deg, og ingen kommer noensinne til å være akkurat slik. Derfor er det så viktig at du er deg, og ikke prøver å være lik noen andre i stedet. Jeg vet at du lever i en kultur hvor sammenligning er uunngåelig, men når du prøver å være lik noen andre går faktisk verden glipp av det unike med akkurat deg. Verden blir et tommere sted uten deg.

Han ser deg alltid

Jeg tror ikke at du over natten vil føle deg helt unik og elsket fordi du har lest dette. Men mitt håp er at du tar innover deg sannheten. Sannheten er at Gud er den eneste som virkelig kan sette deg fri fra jaget.

I Johannes 8,36 står det tydelig: ”Får Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri”. Stadfest sannheten når følelsene kommer! Og du er ikke alene, henvend deg til Gud – Han ser deg alltid – når du sitter, står eller går. Han vet allerede alt, vær derfor ikke skamfull, men kom som du er. Gud elsker deg!

Han har jo sagt: ”Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile” (Matt 11,28)

John Olav Selstø

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt, skrevet av en av iTros faste andaktsskribenter.