5 tips til bibelgrupper når man ikke kan møtes fysisk

5 tips til bibelgrupper når man ikke kan møtes fysisk

Vi kan fortsatt samles – bare på litt andre måter enn før.

Bibelgruppe

En bibelgruppe er et lite fellesskap, der man gjerne møtes for å lese i Bibelen, snakke sammen om bibelteksten og livet, og be sammen.

Kristent fellesskap er viktig. Dette ser vi flere steder i Bibelen, og gjennom hele historien senere har dette vært en sentral del av det kristne livet.

Fellesskap kan se veldig forskjellig ut, og det går an å «samles» til kristne fellesskap selv i en tid der det ikke anbefales eller er mulig å møtes fysisk.

Her er fire tips til hvordan det kan gjøres:

1. Hold kontakten på nett

Det er overraskende enkelt å samle gruppa til en videosamtale på nett, og det er mange plattformer som fungerer. Blant annet Messenger, Skype, Zoom, Hangouts, Teams, Discord, og sikkert mange flere!

Er dere en stor gruppe (flere enn 4) kan det være utfordrende med for mange i samme videosamtale. Da kan dere for eksempel vurdere om det går an å dele gruppa i to for en periode.

Det kan også gå an å ha en leder som er «ordstyrer», og som demper/«muter» de andre i gruppa når de ikke har ordet, og fordeler ordet til de som rekker opp en hånd eller noe sånt. Dette er en funksjon som hvert fall finnes i Zoom og Teams, og sikkert i flere andre programmer. Her må man nok tilpasse litt for å se hva som fungerer.

I disse appene kan man også dele skjerm, slik at man kan få opp lovsangstekster eller hele bibeltekster om ønskelig.

2. Bruk et opplegg som passer for dere

Kanskje har dere et godt opplegg for hva dere gjør når dere samles i bibelgruppa. Da kan det være fint å fortsette som før med denne. Hvis dere trenger eller vil prøve noe nytt, kan dette være 4 tips:

– Levende tro

Dette er iTro og NLM ung sitt bibelgruppeopplegg. Her er det opplegg for samlinger, med en sang dere kan høre på, en bibeltekst dere kan lese, noen ord om bibelteksten, samtalespørsmål og bønn.

Det er laget mange forskjellige Levende tro-opplegg, med utgangspunkt i enten bøker i Bibelen eller temaer som er viktige i den kristne troen. Noen eksempler er Kolosserbrevet, Romerbrevet, Bergprekenen, Forbilder i GT og «Jeg er»

Du finner Levende tro-oppleggene gratis på iTro, eller du kan bestille dem som hefter for 20 kroner per hefte.

– Grill en kristen

Dette er en bok som gjennom 20 kapitler tar opp 20 vanskelige problemstillinger knyttet til kristen tro. Her inviteres dere til å stoppe opp ved noen av de største spørsmålene i livet, og forhåpentligvis få noen gode svar. Det finnes et samtaleopplegg for boka, slik at den kan brukes i bibelgrupper som er opptatt av trosforsvar. Bok og samtaleopplegg kan bestilles her.

– Bibelappen

Appen «Bibelen» (også kjent som «YouVersion») har mange leseplaner det går an å følge. Inne i appen går det an å legge til venner, slik at dere kan følge de samme bibelleseplanene. Det dere har lest kan også være utgangspunkt for samtaler, hvis dere ønsker det.

– Samles i bønn

Det går også an å møtes til en videosamtale for å be sammen. Det er mange som har mye å be om, og det kan være fint å møtes for å dele med hverandre og be for hverandre.

For mange er korona-situasjonen noe de ønsker å be til Gud om, og kanskje kan denne Koronabønnen være til hjelp?

3. Lag en bibelgruppe for anledningen

Hvis du ikke allerede går i en bibelgruppe eller har et annet kristent «minifellesskap», går det an å starte det nå. Nå når mange sitter hjemme, kan det være et godt tidspunkt for det.

Ta kontakt med noen du tenker kunne vært aktuelle, og spør om dere skal møtes til for eksempel videosamtale en gang i uka, eller noe sånt.

Hvis du ikke vet helt hvordan man spør om dette, får du et forslag her (som selvsagt kan tilpasses):

«Hei! Jeg leste på et kristent nettsted som heter iTro at det kan være bra å ha et fellesskap med andre kristne selv om man ikke kan møtes normalt. Har du lyst til å bli med å lage en «minibibelgruppe» eller møtes på en videosamtale for å lese i Bibelen, snakke om troen og be sammen?»

4. Bli med på Lagets opplegg

Laget er en bevegelse av elever og studenter som møtes på skolen for å være sammen om å dele troen sin på Jesus.

I forbindelse med at man ikke kan møtes fysisk på skoler, lager de flere live-arrangementer på sin facebook-side som det går an å bli med på. Både «Grill en kristen»-samlinger og «Lagslunsj».

5. Legg inn noen sosiale aktiviteter

Selv om en bibelgruppe hovedsakelig møtes for å studere Bibelen sammen, trenger ikke det sosiale aspektet forsømmes. I disse dager, når man ikke har så mange andre muligheter for sosialisering, er det kanskje enda viktigere.

Kanskje dere kan lage en Kahoot eller Quizizz? Arrangere en tegnekonkurranse, alias eller mimelek? Gode gamle stein, saks, papir, eller finne ut én gang for alle hvem som er raskest til å slå opp i Bibelen? Det kan være en fin måte å «bryte isen» og samtalen etterpå vil trolig gå lettere.

Lykke til!

 

Ole Kristian Sameien

Bibelgruppe

En bibelgruppe er et lite fellesskap, der man gjerne møtes for å lese i Bibelen, snakke sammen om bibelteksten og livet, og be sammen.