Hvordan kunne en tøff gjengleder la en naiv predikant snu opp ned på livet hans?

Hvordan kunne en tøff gjengleder la en naiv predikant snu opp ned på livet hans?

Ordene til Jesus forandret verden for 2000 år siden, og fortsetter å forvandle menneskers hjerter i dag.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Bibelteksten finner vi i Hebreerbrevet 4,12–13:

For Guds ord er levende og virkekraftig og skarpere enn noe tveegget sverd. Det trenger igjennom til det kløver sjel og ånd, marg og bein, og dømmer hjertets tanker og planer. Ingen skapning er skjult for ham. Alt ligger åpent og nakent for øynene på ham som vi skal stå til regnskap for.

Du kan også lytte til andakten her:

Nicky Cruz

Da jeg var tenåring så jeg en film som het “The cross and the switchblade” – en gammel klassiker som handler om det harde gjengmiljøet i New York på 1950-tallet. Og en sann historie om kraften i Guds ord.

Vi møter gjengleder Nicky Cruz, som har vært med i gjengen the Mau Maus siden han var tenåring. Alt handler om å være den sterkeste og tøffeste, den som vinner slåsskamper mot andre gjenger og er fryktet.

David Wilkerson

En dag leser den unge pastoren David Wilkerson om gjengmiljøet i avisa, og kjenner seg ledet av Den hellige ånd til å dra dit for å fortelle dem om Jesus.

26 år gammel, liten og tynn med sine 54 kilo, og uten noe særlig penger eller gjennomtenkte planer drar han fra bygda i Pennsylvania til New York.

Med troen på at Gud kan forandre selv det hardeste hjertet.

David forteller Nicky at “Jesus elsker deg, og vil aldri slutte å elske deg.” Nicky svarer med å slå til ham og true med å drepe ham.

Han drar til et av de farligste områdene i New York, der han møter Nicky Cruz. David forteller Nicky at “Jesus elsker deg, og vil aldri slutte å elske deg.” Nicky svarer med å slå til ham og true med å drepe ham.

Presten nådde inn til slutt

Wilkerson risikerer livet ved å holde seg i nærheten av de kriminelle gjengene, og fortsetter å fortelle dem om Jesus.

Filmen viser hvordan presten til slutt når inn til Nicky og andre gjengmedlemmer. Den avsluttes med en gudstjeneste der den ene kriminelle etter den andre bryter sammen i tårer, ber om tilgivelse for syndene sine og tar imot Jesus.

Hvorfor ville en tøff gjeng som deltok i slagsmål der de slo andre gjengmedlemmer til døde la en naiv predikant snu opp ned på livet deres?

Senere blir både Nicky Cruz og andre gjengmedlemmer predikanter selv, og de forteller om Jesus til gjengmedlemmer og reiser rundt og holder kristne møter. Og David Wilkersons kirke i New York, Times Square church, er fortsatt aktiv.

Kraften i Jesu ord

Det er mer enn 15 år siden jeg så denne filmen, men jeg husker den fortsatt veldig godt (selv om den er fra 1970, og det filmtekniske er litt utdatert …).

Det er fordi handlingen virker så usannsynlig. Hvorfor ville en tøff gjeng som deltok i slagsmål der de slo andre gjengmedlemmer til døde la en naiv predikant snu opp ned på livet deres?

Sannheten er at det spilte liten rolle hvem David Wilkerson var eller ikke var. Det var ikke hans personlighet eller suverene evne til å overbevise som brakte gjengmedlemmene ned på kne for Jesus. Nei, det var budskapet han kom med. Kraften i Jesu ord.

Ordene til Jesus forandrer mennesker

Det var det Wilkerson sa om Jesus som “kløvet sjel og ånd”, som det står i dagens tekst, og det er Guds ord som er “levende og virkekraftig og skarpere enn noe tveegget sverd”.

Ordene til Jesus forandret verden for 2000 år siden, og historier som den om Nicky Cruz minner meg om at ordene hans kan forvandle menneskers hjerter på samme måte i dag!

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen