– Det er noe med å se at vi er en svær gjeng

– Det er noe med å se at vi er en svær gjeng

På Russetreffet var rundt 600 russ fra hele landet samlet i Kristiansand og satte Jesus i sentrum.

Russetreffet

Russetreffet er årets definitive høydepunkt! Hundrevis av russ fra hele landet samlet en hel helg for å feire, bygge fellesskap, og bli inspirert og utrustet til å leve et liv sammen med Jesus.

Kilde: krussen.no

På scenen var det tydelig fra start til slutt: Jesus skulle være i fokus på arrangementet.

Det dobbelte kjærlighetsbud var utgangspunktet for forkynnelsen, og kristenrussen ble utfordret til å vise kjærlighet til sine medruss, i en russetid som gjerne er preget av ekskludering.

Nahom Zenawi forkynte på det første møtet om muligheten krussen hadde til å utgjøre en forskjell nettopp i tida vi nå er inne i. Samtidig trakk han fram at ingen synder er for store for Jesus, og at vi kan komme til ham uansett hva vi har gjort.

Ekstremt motiverende å se så mange som tar et standpunkt om å ta med seg Jesus

Lørdag morgen talte Thaku Lian om verdien hver enkelt menneske har for Gud, mens Ann-Helen Sperrud på kveldsmøtet utfordret salen til å vie seg til Jesus med hele livet – ikke senere, når man blir «voksen».

Hvorfor kruss?

Jeg tok en prat med gjengen du så i toppen av denne saken etter kveldsmøtet på lørdag.

– Hvorfor er du kruss?

– Fordi jeg går på en offentlig skole, og er omringet av mange ikke-kristne russ, så det er godt å ha en kjerne av andre kristne, i møte med alle andre som ikke er kristne, forteller Sara Yasmin Vikestrand.

Daniel Eman er lærling, så for han var det snakk om å være kruss eller ingenting – krussemiljøet ble en lettere inngang til russetida, synes han.

Markus Todnem svarer kort og godt:

– Fordi jeg er kristen. Jeg går på en kristen skole, så det har noe med det å gjøre òg.

Ikke alle har russebukse

På området ser jeg også en annen kar, som verken har på seg russebukse eller raske briller. Men han får det samme spørsmålet som de andre, for jeg skal ikke gjøre forskjell på folk.

– Hvorfor er du kruss?

– Jeg vil ikke kalle meg kruss. Jeg er kristen, men jeg er ikke russ. Jeg er 23.

Svaret kom fra Øystein Fure Johansen, som jobber i Stefanusalliansen. Tidligere på kvelden var han på scenen og fortalte om turen han og en gruppe russ var på i påsken. Årets krusseaksjon var nemlig Stefanusbarna i Egypt.

Mange kristne familier lever i ekstrem fattigdom i søppelbyer rundt Kairo. Mangel på utdannelse og gode jobber gjør at de må leve av å samle, sortere og selge søppel. Gjennom krusseaksjonen er målet å gi nytt håp til familier, ved å gi blant annet mat, klær og medisiner, og ikke minst omsorg og støtte.

Han forteller om høydepunktet så langt på arrangementet:

– Ekstremt motiverende å se så mange som tar et standpunkt om å ta med seg Jesus i en russetid som egentlig skal symbolisere: «Se på meg, jeg er ferdig på videregående.» At de vil fokusere på Jesus i en tid hvor det egentlig er lagt opp til at de skal feire seg selv.

Russens høydepunkt

Både Sara og Markus trekker fram kveldsmøtet på lørdag som høydepunktet. Daniel synes aktivitetene var det beste, med «fyllefotball».

Men pust ut, det var ikke noe alkohol inne i bildet under Russetreffet, bare såkalte promillebriller. Daniel og Markus stakk faktisk av med seieren.

Alle trekker også fram gleden ved å prate med mange folk, både gamle kjente og det å bli kjent med nye.

Utrustning

I motsetning til andre russetreff har Krussens treff som mål å utruste kristenrussen til russetida de har foran seg.

– Er du bedre utrustet i møte med russekulturen nå enn da du kom?

– Jeg går på en kristen skole, så det er kanskje ikke et like stort problem, men det er ikke dumt med påfyll uansett. Det er alltid bra å få påfyll, og få på plass hva jeg tenker om ting, forteller Markus.

Sara har satt pris på å få se det store fellesskapet med kruss over hele landet.

– Ja, jeg går i kirken til vanlig, men der er vi to kruss. Det er noe med å se at vi er en svær gjeng. Så ja, jeg føler meg bedre utrustet.

Vår 23 år gamle venn fra Stefanusalliansen drar litt på det etter å ha fått spørsmålet. Han innrømmer:

– Jeg har ikke så mange russ i min omgangskrets, men jo. Jeg vil si jo.

Ole Johan Bredvei Hvarnes

Russetreffet

Russetreffet er årets definitive høydepunkt! Hundrevis av russ fra hele landet samlet en hel helg for å feire, bygge fellesskap, og bli inspirert og utrustet til å leve et liv sammen med Jesus.

Kilde: krussen.no