Roger ønsker å nå barn og unge i Øst-Afrika med animasjonsfilmen «Arven etter Adam»
Roger Gihlemoen er en av Norges beste på animasjon. Nå lager han animasjonsfilmer om Bibelen, i en afrikansk kontekst.
Misjonsarbeid kan se veldig ulikt ut, noe arbeidet til Roger Gihlemoen er et godt eksempel på. Etter at han og kona reise til Tanzania som misjonærer for 4,5 år siden, fant han ut at han kunne bruke sitt yrke og nerdete interesser til å dele evangeliet videre.
Roger har lang erfaring som animatør, og har jobbet på store prosjekter tidligere. Men «Arven etter Adam» er det største til nå. I sommer flyttet han tilbake til Norge, og fortsetter å jobbe med prosjektet herfra.
iTro ønsker å høre mer om hvordan det går med filmprosjektet, og har fått privilegiet til å stille Roger noen spørsmål.
Samarbeid over hele verden
– Hvordan ligger du an i progresjonen nå?
– Vi har laget omtrent 40-50 av 70 karakterer, og vi har virkelig definert stilen på hele filmen. Vi har funnet samarbeidspartnere i hele verden som er spesialiserte på akkurat sin del av prosjektet. En kjempestor del av produksjonen er å lage ting, lage gode arbeidsmetoder og å fordele ansvar. Der er vi veldig godt i gang. I år kommer vi til å lage mange episoder ferdige og det er skikkelig gøy.
– Dette høres veldig lovende ut. Men hvem er disse folkene du jobber med?
– Frem til slutten av 2019 jobbet jeg mye alene, men 2020 er året når prosjektet blir stort. Vi er nå folk fra Norge, Tanzania, Ghana, India, Tyrkia, Pakistan, De forente emirater og Litauen som jobber sammen. Det er bedre å være mange, for nå ser alt skikkelig bra ut. En god del av dem er muslimer, og de vet vi lager film om Gud og Jesus. Det er jo litt spennende.
Filmene er opprinnelig laget på swahili. Roger forteller at de hadde planer om å oversette filmene til engelsk og somali så fort de blir klare. Men nå har de kommet i kontakt med Christian Vision som gjerne vil dubbe til enda flere språk og distribuere i store deler av Afrika. På denne måten kan filmene nå ut til enda flere land.
Mye artig respons på første film
Den første filmen kom ut i april 2019, og Roger hinter til at den neste filmen trolig kommer rundt jul i år. Da vil det også være flere klare enn bare én. Nesten alle figurene som skal være med i den siste filmen er ferdige, selv om den første filmen ikke er ferdig.
– På YouTube er det nå over 27 tusen som har sett den første filmen. Hvordan har responsen på filmen vært?
– Mange muslimer liker den ikke, fordi den ikke stemmer med Koranen, sier de. Men bortsett fra det får vi uventet artig respons. Noen har brukt den første filmen i konfirmasjonsundervisning til og med! En annen sa at hvis Adam så sånn ut (Adam er ganske stygg i pilotfilmen), hvor kom alle de pene folka fra? Så det har vi gjort noe med. Nå er han en lekkerbisken.
Abraham trenger tannbørste
– Hvilke bibelhistorier er det serien forteller om?
– Vi gjorde noe lurt da vi kalte serien for Arven etter Adam, for han kom jo først. Så vi kan teknisk sett lage alle bibelhistoriene hvis vi vil. Men, i den første sesongen har vi fokusert på Adam, Abraham, David og Jesus. Vi har vært lure og sammenligner alle de personene. Vi går fra trøbbel og feil, gjennom en masse løfter, til orden og rett.
Vi kan få det til å regne tannbørster hvis vi vil, men vi må altså lage den første, og det tar tid.
– Jeg var jo tidvis innom kontoret ditt i Arusha for å se hvordan du jobbet med redigeringen. Jeg var veldig fascinert! Men hva er egentlig det mest utfordrende med animasjon?
– Utfordringen er også fordelen vår; vi må lage absolutt alt som skal være i filmen. Hvis Abraham skal pusse tennene, må vi lage tannbørsten hans. Fordelen er at når vi først har laget tannbørsten, er det en smal sak å bytte farge på den. Vipps har kona Sara en tannbørste også. Vi kan få det til å regne tannbørster hvis vi vil. Men vi må altså lage den første, og det tar tid.
– Jeg husker du nevnte at du ville legge inn en elefant som svevde i verdensrommet i skapelsen, men det droppet du. Har du lagt inn noen andre morsomme detaljer vi ikke leser om i Bibelen?
– Ja, det har jeg. Jeg håper Gud har humoristisk sans så jeg slipper inn perleporten når den tid kommer.
Du kan bidra og følge med videre!
– Helt til slutt. Hva ønsker du av iTro-leserne, hvordan kan de bidra?
– Det viktigste en iTro-leser kan bidra med er tid, for det er det mest verdifulle vi har. Og har du brukt tiden din og lest helt til hit, så gidder du kanskje å skrive varmt om prosjektet vårt, fortelle en journalist om det, eller fortelle din rike onkel at vi trenger en del penger for å komme i mål. Nå dreier det seg om penger.
Om halvannet år, når vi er ferdige, dreier det seg om å dele de ferdige filmene og å bruke de selv. Jeg håper de kan dubbes til norsk. Se for deg Goliat som snakker trøndersk!
Vipps
Hvis du har lyst til å støtte prosjektet økonomisk kan du for eksempel vippse til #567807 – «Arven etter Adam».
Instagram og Facebook
Følg prosjektet behind the scenes på Instagram. Her får du se utviklingen i prosessen, samt få små glimt av hvordan karakterer, dyr og natur vil se ut. Nedenfor ser du blant annet to kolobusaper i aksjon. Du kan også like siden på Facebook, eller abonnere på Youtube-kanalen.
Roger har også en konkret forespørsel til deg! Han tenker litt hjelp med publisering på sosiale medier. Har du peiling på slikt? Kanskje du kunne tenke deg å hjelpe til med å legge ut poster på Instagram og Facebook for «Arven etter Adam»? Kanskje det kan være en del av din misjonsoppgave?
Det vil nok være litt jobb, og det kreves god kompetanse på engelsk. Ta gjerne kontakt med Roger Gihlemoen på mail (producer@thelegacyofadam.com) hvis dette er noe for deg.
https://www.instagram.com/p/B3ZFDolHsmY/
Nettside
På nettsiden til the Legacy of Adam kan du blant annet se flere korte og morsomme videoer om prosjektet og hvordan du kan bli involvert.
Første film
Her kan du se den første filmen, som vil komme i en forbedret utgave senere. Den tar for seg skapelsen på en spennende og kreativ måte. Lydsporet er på swahili, men fortvil ikke! Den er tekstet til norsk.
Blogg-film
I disse filmene forteller Roger enda mer om prosjektet og hvordan prosessen har vært de første årene. Her har du en film på både norsk og engelsk.