Nabovarsel

Nabovarsel

Med et godt smil og et tilbud om aktiviteter, tar Lundeneset VGS imot sine 350 nye naboer.

Flyktningkrisen

iTro ønsker å sette fokus på flyktningkrisen vi opplever i dag, og ønsker å oppfordre våre lesere til å engasjere dere for å hjelpe flyktningene der dere bor.

Lundeneset videregående skole er en av NLMs internatskoler i Norge. Skolen ligger i Ølensvåg på Vestlandet. Nylig varslet UDI at skolen skulle få 350 nye naboer i tiden som kommer. Det er flyktninger som har kommet over grensa ved Russland, som skal plasseres midlertidig hos Lundeneset VGS sin nærmeste nabo. Så langt har det kommet omkring 300.

Til Utsyn kommenterte studie- og administrasjonsleder ved skolen Jan-Børge Landro at de vil gjøre det beste ut av situasjonen. De vet ikke hvor lenge flyktningene kommer til å være der, men vil gjerne bidra der de kan.

Engasjement

Miljøarbeider ved skolen, Ole Johannes Skartveit, sier til iTro at han har inntrykk av at elevene generelt sett er godt innstilt til de nye naboene.

– Det kan kanskje føles litt rart for noen, å få flyktningene så tett på seg, men jeg har inntrykk av at elevene tar det utrolig bra! Noen elever på Lundeneset har vist stort engasjement. De skal nå i nærmeste framtid være med på å invitere de som er flyktninger på ulike aktiviteter her på skolen. Vi har troen på å møtes gjennom å skape noen arenaer med trygge- og gode rammer.

Fellesskap gjennom aktiviteter

Ole Johannes har en liste over eksempler på aktiviteter elevene har lyst til å få i gang:

En fotball kamp, der vi prøver å få de til å stille med et lag som skal spille mot et lag fra Lundeneset.

Vi skal vil prøve å få til en «hobby-kveld» for de kvinnene som er på mottaket. De kan være med å strikke, hekle, drøse og bare kose seg over en kopp kaffe.

Også skal vil vi invitere barna over på en malekveld. Vi stiller med maling og ark de kan male på.

– Dette er noen tiltak elevene på Lundeneset har lyst å bidra med og stå i bresjen for. På den måten kan vi få bli kjent med flyktningene, og de kan bli kjent med oss, sier Skartveit.

Et smil og tid

Videre poengterer miljøarbeideren det han ser på noe av det viktigste i oppgaven de står foran – det er å gi et lite smil. Kanskje slå av en liten prat med dem. Ta seg tid. Det er noe han håper både elevene og de ansatte ved skolen kan være med på.

– Jeg håper rett og slett at vi kan vise flyktningene at de er velkomne og at de kan føle seg trygge her. For det tror jeg kan bety utrolig mye.

Torodd F. Ottestad

Flyktningkrisen

iTro ønsker å sette fokus på flyktningkrisen vi opplever i dag, og ønsker å oppfordre våre lesere til å engasjere dere for å hjelpe flyktningene der dere bor.