Fortelleren

Fortelleren

Artisten og fantasyforfatteren Andrew Peterson ønsker å fortelle. Om det Gud har gjort, gjør, og vil gjøre.

Hørt og lest

Andrew Peterson er artist og forfatter, og bor i Nashville.

Følg ham på Twitter eller Facebook, og se videoer av ham på Vimeo.

Den 9. oktober slapp den amerikanske artisten og forfatteren Andrew Peterson sitt tolvte studioalbum, The Burning Edge of Dawn, som har fått strålende kritikker. Vi ska her bli litt kjent med Peterson, hans musikk og forfatterskap. Vi starter med å reise til Oxford, England – en bra plass å starte på om man vil forstå Peterson.

Fortelleren

For ti år siden besøkte Peterson puben The Eagle and the Child, der C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien  ̶  forfatterne bak de elskede universene Narnia og Midgard – gjennom mange år møttes over en øl for fellesskap og samtale rundt sine siste skriverier. Han inså da selv viktigheten av fellesskap for å kunne skape noe selv. Idéen ledet så videre til at Peterson grunnla The Rabbit Room. Det er et fellesskap, både fysisk og på internett, der forfattere, musikere og kunstnere på ulike måter forsøker å hjelpe hverandre til å fortelle om hva Gud har gjort, gjør, og kommer til å gjøre – i oss mennesker og i vår verden.

«Ofte kommer han tilbake til historier, og sin styrke til å kunne formidle sannhet og skjønnhet til mennesker.»

Og Peterson er nettopp det, en forteller. Ofte kommer han tilbake til historier, og sin styrke til å kunne formidle sannhet og skjønnhet til mennesker. Gjennom sin drøyt 20 år lange karriere har han først og fremst fortalt historiene gjennom musikk. Sangene hans spenner over store deler av et menneskelivs spekter. Kampen og gleden han innbyr sine lyttere til skjer med den Gud han setter sitt håp til, og de tekstene Gud har gitt menneskene i Bibelen, som sparringpartnere.

Forfatteren

De siste årene har Peterson til og med skrevet en fantasy-bokserie: The Wingfeather Saga. Bøkene utspiller seg i verdenen Aerwiar og handler om Igiby-søsknene, og hvordan de blir dratt inn i kampen mot en Navnløs ondskap som forsøker å legge verdenen under seg.

Kjøp bokserien på nettsiden til Lunde Forlag.

Foto: Lunde Forlag
Dette er den første av de fire bøkene i Vingefjærsagaen. Foto: Lunde Forlag

Hvor begynne?

Så hvor skal man begynne, dersom man vil bli kjent med artisten og forfatteren Andrew Peterson? Forfatterskapet sier seg selv – les bøkene. Når det gjelder musikken, har man litt mer å velge mellom. Som tidlig plate anbefaler jeg Love & Thunder, som beviser Petersons ønske om å by inn til både Bibelens og hverdagslivets fortellinger. En senere plate, som kalles hans ”Magnum Opus”, er Light for the Lost Boy. Her kjemper Peterson med ondskapen i verden og hvor den unge, uskyldige gutten han engang var har blitt av.

Hans ønske om å fortelle Bibelens Store Fortelling kommer kanskje best frem i plata om juleevangeliet, Behold the Lamb of God. Utover det anbefaler jeg hjemmesiden, The Rabbit Room. Her får man innblikk i det Peterson og vennene hans vil gjøre: fortelle Den Store Fortellingen om hva Gud gjør i oss mennesker og i verden, og hvordan alle våre livshistorier får plass i den store.

Sjekk ut den nye plata The Burning Edge Of Dawn på Spotify.

Hørt og lest

Andrew Peterson er artist og forfatter, og bor i Nashville.

Følg ham på Twitter eller Facebook, og se videoer av ham på Vimeo.