Flytrening

Flytrening

C. S. Lewis mente at egg ikke kunne fly. For det går eggtremt dårlig.

C.S. Lewis

22. november er det nøyaktig 50 år siden Clive Staples Lewis døde. Han er kanskje mest kjent som forfatteren av Narnia-bøkene, men han skrev også mange andre bøker – og mange av dem var kristne romaner og oppbyggelsesbøker. Han er regnet for å være en av det 20. århundres viktigste og beste apologeter.

For å markere dette, kommer vi til å ha litt ekstra fokus på C.S. Lewis denne måneden, med flere saker som tar utgangspunkt i Lewis og bøkene hans.

“It may be hard for an egg to turn into a bird: it would be a jolly sight harder for it to learn to fly while remaining an egg. We are like eggs at present. And you cannot go on indefinitely being just an ordinary, decent egg. We must be hatched or go bad.”

–C.S. Lewis

C.S. Lewis var  flink til mye. Han var en god forfatter, litteraturkritiker, professor og amatørfilosof, og en smart og reflektert kristen.

Men ingen vil kalle ham verdens beste forfatter, litteraturkritiker eller professor.

(Faktisk tvert imot, hvis du spurte noen av de mer støvete professorkollegene hans.)

De filosofiske tankene hans hadde hull og mangler. Og en masse teologer vil understreke at han absolutt ikke hadde teologisk utdanning.

C.S. Lewis var forresten enig. Han sa rett ut at han overhodet ikke var noen teolog – bare en helt vanlig kristen.

Ekspert på å snakke forståelig

Men det de  aller, aller fleste vil si at han var en mester i, var bilder. Lewis visste hvordan han skulle presentere dype sannheter på en enkel måte så alle kunne forstå dem. Han var poetisk og praktisk og ukomplisert – den glupe, tørre professoren var ekspert på å snakke forståelig til helt vanlige folk.

Og sitatet over er et perfekt eksempel.

Det å være  kristen handler om å vokse. Det handler om å bevege seg fremover. Akkurat som livet ellers.

Når vi blir kristne blir vi født på ny, som man sier. Vi blir rene, nye, i en beskyttet boble av Guds frelse. Men vi kan ikke fortsette å leve bare i den bobla. Vi er i verden (men ikke av verden), og vi må fortsette livet videre – sammen med Jesus. Det er det han har kalt oss til.

Gud har lovet  å være med, alle dager. Det har han sagt blant annet i Misjonsbefalingen (Matt. 28,18-20). Men han sier noe mer også: ”Gå derfor ut”. Ikke gå ut i hagen, eller gå inn i naborommet. Gå ut – ut i verden. Gå på mitt ord, og mine løfter. Jeg vil lære deg å fly.

Ingen fugl har lært å fly før den har klekket seg ut

Ingen fugl har  noensinne lært å fly før den har hoppet ut av reiret. Og absolutt ingen fugl har lært å fly før den har klekket seg ut av den trygge bobla i egget sitt, med mat og næring og beskyttelse.

Vi må tørre å hoppe – hoppe i det, og hoppe i tro. Det kan være skummelt, men det er nødvendig. For den trygge bobla i egget er ikke trygg – ikke i lengden. Til slutt tar næringen slutt, og det blir for liten plass. Egget er ikke skapt for en skapning som stadig vokser seg større og sterkere.

Gud kaller oss  til å klekke oss ut av bobla – fordi vi er klare. Fordi han ga oss det vi trengte så vi kunne klare oss utenfor. Ute i verden. Ute på oppdrag. Ute for å leve for ham. Det er det vi er skapt for. Det er det kallet vi har fått.

Les også:  C. S. Lewis – Han kjenner deg
Les også:  C. S. Lewis – Hjemlengsel
Les også:  For hjerte og hjerne
Les også: C. S. Lewis – Alt eller ingenting
Les også: Lest: Se det i øynene (C. S. Lewis)
Les også: Nytt russekort (Topp 10 C. S. Lewis-sitater)

Ill.foto:  Felixtsao på Flickr.com