Tror internatskole kan passe for alle

Tror internatskole kan passe for alle

– Jeg syntes det virket spennende å flytte hjemmefra og gøy å bo med venner, forteller William om hvorfor han begynte på internatskolen Kvitsund. Han oppfordrer andre til å vurdere det samme.

Internatskole

Misjonssambandet driver flere videregående internatskoler, som har søknadsfrist 1. mars.

William Matteus Fonn går på Kvitsund Gymnas. Han er frilansjournalist, glad i kaffe, bøker og venner.

Hvert år velger flere tusen norske ungdommer å ta videregående på en internatskole. Blant annet driver Misjonssambandet flere slike skoler rundt i landet, med ulike studieretninger.

William Matteus Fonn er én av elevene som har valgt å gå på en slik skole. Han går VG3 på Kvitsund Gymnas, som ligger i naturskjønne omgivelser i Kviteseid i Vest-Telemark.

– Kan du helt kort, for de som ikke er kjent med konseptet internatskole, forklare hva det er?

– En internatskole er en skole der du bor på et internat, vegg i vegg med vennene dine, forklarer han.

– Man får som regel servert mat og spiser sammen med hele skolen. Og det kan også være mange aktiviteter utenom skoletid som elevene kan være med på.

– Hvorfor valgte du å gå på internatskole?

– Fordi jeg hadde hørt veldig mye bra om det, synes det virket spennende å flytte hjemmefra og gøy å bo med venner, forteller han.

Les også: Skal jeg velge internatskole eller vanlig offentlig?

Og selvfølgelig, hvis du ønsker å bo på verdens vakreste sted og synes det frister med et litt mindre miljø der alle kjenner alle: Søk Kvitsund!

Internatskolene er offentlig godkjente videregående skoler, og det er ulike studieretninger på de ulike skolene. På Kvitsund går William på studiespesialisering.

– Hvordan vil du beskrive Kvitsund til noen som ikke kjenner til skolen fra før?

– Kvitsund er en liten skole som ligger på et utrolig vakkert sted med tilgang til både fjell og vann. Her har vi varme sommere og nydelige vintre. Skolen har veldig mange fritidsaktiviteter.

– Hvordan ser hverdagen ut som internatskoleelev på Kvitsund?

– Hverdagen er veldig sosial. Etter skoledagen er over, spiser vi middag, så finner man kanskje på noe ute eller setter seg på biblioteket og jobber med lekser. I løpet av dagen er det mange organiserte idrettslag man kan ta del i, eller man kan velge å henge med venner.

– Hvordan er det annerledes enn å gå på en vanlig videregående skole?

– På en vanlig videregående skole tror jeg man har veldig nok med seg selv. På en internatskole, i alle fall en så liten som Kvitsund, blir man en familie, sier William.

– Man kan snakke med alle elevene og lærerne uten at det er rart. Og man blir kjent med flere sider av vennene sine når man bor, spiser og lever sammen.

Kristen skole, men åpen for alle

Elevene på internaskolene har alle slags ulike bakgrunner, selv om skolene har et kristent preg. I tillegg til alle de vanlige fagene, er det ca to timer i uka med kristendomsundervisning, og det er også en del frivillige kristne tilbud på fritiden.

– Kan du si noe om det kristne miljøet på skolen?

– Det at Kvitsund ikke er så stor skole, gjør at man blir bedre kjent og kan bety en større forskjell og blir mer lagt merke til, forteller William.

– Vi har bibelgrupper, søndagsmøter, bønnemøter og TemaTorsdag. Dette er aktiviteter som er perfekt for å bli kjent med elever fra andre trinn. Vi har også Laget på skolen, som arrangerer møter, filmkveld, godhetsuka, skepsisuka og mange andre ting.

Bokklubb i flamingo på vannet

Når man lever så tett på mange jevnaldrende i et sosialt miljø, får man mye tid sammen.

Skate-tur i solnedgang.

På spørsmålet om det er noen minner William vil trekke frem fra tiden på Kvitsund, sier han at det er mange ting han ikke vil glemme:

  • Skate-tur i solnedgang
  • Spontane besøk til lærerne
  • Turer med Friluftsliv-klassen
  • Sene kvelder på biblioteket med gode samtaler og ueffektiv jobbing med lekser
  • Morgenbad med venner
  • Bålkos ved vannet
  • Kveldstur i kajakk
Bokklubb i flamingo.

– Jeg kommer heller ikke til å glemme da vi hadde bokklubb i en gigantisk rosa flamingo på vannet, forteller han.

Kan passe for alle

– Hvem tror du internatskole passer for?

– Jeg tror det kan passe for alle. Man tenker kanskje at man må være sosial hele tiden for å kunne gå på en skole. Det må man ikke. Det er helt mulig å være for seg selv. Og uavhengig av hvordan du er som person eller hva du tror på, er jeg sikker på at du kan finne din plass på Kvitsund.

Avslutningsvis kommer William med et tips til dem som vurderer hva slags videregående de skal velge.

– Søk internatskole! Du kommer til å vokse mye som menneske, utfordre komfortsonene dine og få venner for livet. Du kommer også til å flytte hjemmefra, men være på et trygt sted.

– Og selvfølgelig, hvis du ønsker å bo på verdens vakreste sted og synes det frister med et litt mindre miljø der alle kjenner alle: Søk Kvitsund!

Søknadsfristene til de ulike internatskolene er 1. mars, så hvis du er interessert i å søke på en internatskole, som Kvitsund, anbefales det å gjøre det innen da.

Privat

Internatskole

Misjonssambandet driver flere videregående internatskoler, som har søknadsfrist 1. mars.

William Matteus Fonn går på Kvitsund Gymnas. Han er frilansjournalist, glad i kaffe, bøker og venner.