Fra Jesus til Farao på ett år. Hva skjedde?

Fra Jesus til Farao på ett år. Hva skjedde?

Hva har Mika Olsen og Cristiano Ronaldo til felles? Begge opplevde et dramatisk karrierefall på kort tid.

UL

UL 2023 arrangeres 11.-15. juli i IMI Forum i Stavanger. Mer info på UL.no.

Året er 2022 og vi befinner oss i en fullstappet UL-sal i Oslofjord Convention Center. Det er kveldsmøte og Mika Olsen trer stolt frem i skuespillerrollen som Jesus. Frelseren. Messias. Gjenløseren. Redningsmannen. Immanuel. Guds lam og Guds sønn. Ja, Jesus har mange navn.

Det var i Mikas åttende UL det skulle skje. Mika peaket skuespillerkarrieren sin på UL 2022. For hvordan kunne man vel toppe en skuespillerrolle som Jesus – selveste Gud?

Mika på toppen av karrierestigen som skuespiller. Her i rollen som Jesus under kveldsmøte på UL i 2022. FOTO: UL

Mika gikk gjennom salen med brystkassen frem i hvite klær og overga budskapet «Følg meg!» til disippelskuespillerne som like etterpå fulgte Jesusskikkelsen opp til scenen.

I denne lykkerusen over å spille Jesus, visste Mika lite om hva som skulle skje han det neste året.

Dramatisk karrierefall

Vi spoler ett år frem i tid og UL 2023 ruller og går i IMI Forum Stavanger. Det er torsdag og et kveldsmøte litt utenom det vanlige. Det er et filmatisert møte med skuespillere, litt som i fjor da Mika spilte Jesus. En av historiene som ble skildret var da Moses befridde israelittene ut fra Egypt.

Ingen dramatikk foreløpig, men så kom sjokket. Undertegnede satte kaffen i halsen, tarmene og bukspyttkjertelen da han så det. I rollen som Farao (!), en klysete og selvgod leder, trer Mika Olsen frem. FARAO!? Hallo! Du spilte Jesus i fjor – hva skjer?

Karrierefallet til Cristiano Ronaldo fra å gå fra Manchester United, en av verdens største fotballklubber, til en ubetydelig Saudi-Arabisk klubb, kan ikke måles i forhold.

Fra Jesus til Farao på ett år. Hva i huleste skjedde?

Fra Jesus til Farao

Det er ikke ofte iTro driver med gravejournalistikk, men dette store spørsmålet kan ikke stå ubesvart. Formiddagen etter møter iTro Mika Olsen for å høre hva som skjedde.

– Synes du at dine styrker som menneske og ditt personlige vesen stod i stil og passet til å spille Jesus?

– La oss heller se slik på det, at hvis jeg ikke gjorde en god figur som Jesus, ville jeg fått tilbakemeldinger på det. På spørsmålet om jeg kan leve opp til karakteren jeg spilte, kan jeg nok ikke svare ja. men at det var helt skivebom, vil jeg heller ikke si, svarer han selvsikkert mens han beundrer gullringene han har på seg som han «glemte» å ta av etter innspillingen.

Mika i rollen som Farao. En selvgod og selvsentrert leder. FOTO: UL

– Men du ble dedgradert fra Jesus til Farao på bare ett år. Er ikke det en indirekte, men også tydelig beskjed om at du ikke spilte rollen godt nok?

Han blir litt paff, men klarer til slutt å få ut noen ord:

Det kan hende at det ligger noe i det. Jeg trodde ikke noe sånt kunne skje. Det er alltid fint når noen går fra å bli en antihelt til å bli en helt, men dette er jo det motsatte. Jeg har ingen god forklaring på det, sier han forsiktig.

– Leverte bra som Jesus

Mika synes selv han leverte varene bra som Jesus og tror ikke det er som skyldes degraderingen.

På spørsmålet om han tror Jesus ville vært stolt av hans skuespilleregenskaper som Jesus, velger han å ikke uttale seg, noe han gjør lurt i.

– Hva gikk gjennom hodet ditt da du ble spurt om å spille Farao?

– Jeg begynte å lure på hva dette var. Det bildet de malte for meg om hvordan Farao skulle bli fremstilt var ikke akkurat positivt, men hvis jeg skal forsvare Misjonssambandet ung litt, så sa de sa at jeg ikke skulle være meg selv, sier han.

Så tenker han litt og legger til:

– Men det gjaldt for så vidt også i fjor da jeg spilte Jesus, sier han med et tomt blikk og innser at poenget hans svinner hen.

Mot Sakkeus i UL 2024

– Hvilken rolle får du på UL 2024 om nedgangen fortsetter, tror du? Sakkeus? Pontius Pilatus? Kong Herodes? Esel?

– Jeg har av og til følt meg litt som Sakkeus, ikke som tolleren, men mer med tanke vekst. Jeg skulle ønske det fantes flere morbærtrær så jeg kunne kommet meg litt høyere opp. Så Sakkeus vil være et naturlig neste steg, avslutter han og er tydelig preget over at han er langt over middagshøyden som skuespiller.

Spilte utseende en rolle?

– Tror du utseende lå til grunn da de spurte deg om å spille Farao?

Slik jeg kjenner rogalendinger, tror jeg det handler vel så mye om dialekt og stemmen min – at det er assosisiajoner med dialekten som de ville utnytte, sier han uten å svare på spørsmålet.

En moderne Farao som flotter seg til på Instagram på UL 2023. FOTO: UL

– Så du tror ikke utseende spilte en rolle da de spurte deg?

Han ler, som er første og sikreste tegn på usikkerhet, og svarer:

– Det får du nesten spørre Aase Victoria om.

En ekte gravejournalist gir seg ikke her. Aase Victoria Wangen og Nils Kåre Bøe har begge spilt en viktig rolle i ansettelsesprosessene av Mika både i fjor og i år. De må vi få i tale.

Dette svarer komiteen

Aase Victoria, som har vært sterkt delaktig i ansettelseskomiteen, nekter å svare på spørsmålet om utseende til Mika spilte en rolle da hun spurte han om å spille Farao, men svarer likevel:

– På UL ønsker vi å gi alle en sjanse uavhengig av utseende. Det er ikke sånn at man trenger å være brun, kjekk og høy for å spille, ja, si for eksempel Farao da, forteller hun og sikter nok til alle spørsmålene som naturligvis ble stilt i diverse nettforum som Twitter, Twitch og MSN da det ble klargjort at Mika skulle spille Farao.

– Riktig avgjørelse

iTro har også kommet i kontakt med Nils Kåre Bøe for å spørre hva som skyldes den dramatiske degraderingen til Mika:

– Jeg har fulgt Mika tett det siste og kjenner han bedre enn min egen bukselomme. Etter å ha blitt bedre kjent med han, ble det mer og mer klart at personligheten hans passet bedre til Farao. Så ja, det var helt klart en riktig avgjørelse å degradere han til årets UL, svarer Nils Kåre som befinner seg på stylter for anledningen.

Nils Kåre må ta i mot noen som kommer innom standen han står på. Han har akkurat plantet en menighet som heter «Stylte-kirken» og bruker UL for å vise den frem. De har slagordet «Høy på Jesus» og deler ut gratis styltetøy på standen.

Intervjuet blir brått avsluttet da Nils Kåre presterte å falle med de fem meter lange styltene sine og tar med seg tre-fire stands i fallet.

UL

UL

UL 2023 arrangeres 11.-15. juli i IMI Forum i Stavanger. Mer info på UL.no.