Hjelp, jeg er i puberteten!

Hjelp, jeg er i puberteten!

Det å komme i puberteten kan være utfordrende men også veldig fint.

Tema

Tema på iTro i mai er Voksesmerter.

Pubertet. Et ord som for mange kan virke ekkelt, skummelt, spennende, skape nysgjerrighet eller være ubehagelig. Uansett hvilke assosiasjoner man har til pubertet, så er det noe alle må gjennom.

Når kroppen er i forandring

Puberteten er en periode hvor det skjer mange forandringer i kroppen. Guttene vokser ofte i høyden, får skjeggvekst og kommer i stemmeskiftet. Jentene får pupper, mensen og vokser raskere enn de har gjort tidligere. Dette er helt naturlige deler av vår utvikling som mennesker.

Man kan føle at man mister litt kontrollen og plutselig må man finne ut hvem man er litt på nytt.

Den siste eller første i klassen

For noen er puberteten skikkelig kjipt, og den vil komme på litt ulike tidspunkt for alle. Genetiske og arvelige årsaker kan være med på å avgjøre når man kommer i puberteten.

Det kan være kjipt og vanskelig å være den første av jentene som får mensen eller den første av guttene som begynner å få voicecracks i annenhver setning. Men på et tidspunkt blir det veldig kjipt å være den siste også.

Man kan føle at man mister kontroll på hvem man er og hva man har.

Alle de andre har begynt å bli voksne, men så står du der og føler deg kanskje mye mindre og yngre. Da er det uansett trygt å kunne hvile i at du kommer til å komme i puberteten før eller siden.

Følelser overalt

I puberteten er det mye hormoner som jobber rundt i kroppen, og mange vil kunne oppleve uønskede hendelser som kroppen forårsaker, i tillegg til mye følelser og humørsvingninger.

Kroppen lever sitt eget liv og du må bare forsøke å henge med.

Det motsatte kjønn blir mer interessant enn tidligere, de kjipe tingene kan til tider føles uutholdelige, og de bra tingene kan oppleves ekstra bra. Kroppen lever sitt eget liv og du må bare forsøke å henge med.

Kroppslig og åndelig vekst

Når alt forandrer seg kan det være vanskelig å ha kontroll. Man kan føle at man mister kontroll på hvem man er og hva man har. I slike perioder er det fint å kunne minnes på at Gud er konstant uansett og i alle stormer i livet.

Han vil ikke forandre seg.

Du forandrer deg og kanskje er puberteten tiden hvor forholdet ditt til Gud også skal forandres. Gud vil alltid være den samme, men hvordan du ser på Gud og inkluderer Han i livet kan endres.

Så midt oppi all usikkerhet og kroppslig forandring, bruk Guds Ord og det Han sier om deg til å definere hvem du er. På den måten kan puberteten bli til noe veldig fint. I takt med den kroppslige veksten kan du gi rom for Gud og åndelig vekst som kan sette standarden og veien for resten av livet.

 

Tema

Tema på iTro i mai er Voksesmerter.