IF YOU CAN DREAM IT, YOU CAN DO IT

IF YOU CAN DREAM IT, YOU CAN DO IT

Veggene på facebook, tannlegekontoret og norske stuer er fulle av inspirerende sitater. Er jeg den eneste som begynner å bli litt lei?

Tema

Tema på iTro i april er «Drømmer».

Det er klart at det hadde sett litt dårligere ut hvis det stod «you can dream it, but you can’t do it.» Hvem vil vel ha det på stueveggen? Men bare fordi du kan skrive noe i store fine bokstaver og putte det inni en retro og tidsriktig farget ramme betyr ikke det at det er sant.

Kan vi få til alt vi drømmer om? Blir vi egentlig lykkelige av å få alt vi drømmer om? Og hvordan passer alle disse drømmene mine inn med Guds drømmer for livet mitt?

More is less

Jeg skal innrømme, vi kan faktisk få ganske mye av det vi drømmer om. Vi er en generasjon med mange muligheter i et av verdens beste land. Barry Schwarts, som har skrevet boka «The paradox of choice: Why more is less» mener faktisk at vi har for mange muligheter og at alle valgmulighetene gjør oss mer ulykkelige. Valgprosessen blir mer anstrengende, faren for å velge feil mye større og vi bruker mer tid i ettertid på spørsmålet «gjorde jeg egentlig det riktige?». Aldri har vi skiftet studieretning, jobb, partner, klesstil og kjøkkeninnredning oftere. Hva vi drømmer om skifter hele tiden, for det er så mye å drømme om!

Følg Guds hjerte, ikke ditt eget

Christian Lilleheim er ungdomspastor i Salem Bergen og drømmer om å stå på Mount Everest og se verden med kona. Han synes tanken ”if you can dream it, you can do it” gir både gode og dårlige assosiasjoner.

– Det fine med tankegangen er jo troen på at vi kan få til alt vi setter ut på. Men hva med dem som ikke får til den store drømmen? Er de mislykkede? spør han, og fortsetter:
– Det kan minne litt om at vi ofte blir oppfordret til å følge hjertene våre, og jeg tror det av og til kan være et særdeles dårlig råd. Bibelen advarer også mot dette, og ber oss heller om å holde Guds bud.

Tal til israelittene og si til dem at de gjennom alle slekter skal lage seg dusker på kappeflikene sine, og i hver dusk skal de sette en snor av fiolett purpur. Slike dusker skal dere ha. Hver gang dere ser på dem, skal dere huske på alle Herrens bud, så dere lever etter dem. Dere må ikke følge deres egne hjerter og deres egne øyne, som lokker dere til å drive hor.
4.mos.15.37 ff.

Er det en match?

– Å drømme stort er en fin ting, og som kristne bør vi heller passe på at drømmene våre matcher Guds rike. Og da er det bare å kjøre på, for Gud er med på drømmen, sier ungdomspastoren.
Han mener at vi hele tiden må stoppe opp og veie våre drømmer opp mot Bibelen og troen vår.
– Hvem tjener vi? Oss selv eller Jesus? Når det er sagt, er det lov som kristen å drømme om noe og jobbe for det. Problemene starter når det får makt over oss.

Jeg, meg og mitt

Christian og jeg er enige om at vi er en selvsentrert generasjon.
– Handler ikke det meste vi oppfordres til om å bli fornøyd med oss selv? Vi skal alltid prioritere oss selv. Ikke mye fotvasking som oppfordres til i vår generasjon, er det? Vi er litt som Jakob og Johannes som begge vil være størst og sitte nærmest Jesus i Himmelen. Jesus svarer at den største av oss skal være de andres tjener.

Den amerikanske drømmen kan ødelegge liv

Tanken om at alt er mulig, bare du drømmer stort nok og jobber hardt nok er kjernen i den amerikanske drømmen. Skribent Seth Silvers i Relevant Magazine mener drømmen har potensiale til å ødelegge liv og samfunn når enkeltmennesker blir så fokuserte på sin egen progresjon og utvikling at alle rundt dem glemmes og forbigås.
– Vekst og utvikling er sunt, men når denne driven blir hele identiteten vår mister vi vår virkelige identitet, som Guds sønner og døtre.

Ungdomspastor Christian mener at i den amerikanske drømmen er det oppnåelsen av drømmen som er endemålet, og at når man kommer dit ser man at det ikke tilfredsstiller som forventet likevel.
– Hjertet vil alltid være rastløst, helt til vi finner fred i Gud, sier Christian Lilleheim.

Guds drøm

Konklusjon? Drøm stort og jobb hardt, men sørg for å ha noen hverdagsdrømmer også. Gud har skapt oss drømmende, men han legger også sin egen drøm i våre hjerter – å bringe videre hans rike. Og så kan du kanskje ramme inn et bibelvers til å henge ved siden av inspirasjonssitatet på stueveggen. Det hadde jeg satt pris på.

Tema

Tema på iTro i april er «Drømmer».