Gjennom filmen Nemo kan vi se flere paralleller til bibelens store fortelling

Gjennom filmen Nemo kan vi se flere paralleller til bibelens store fortelling

Nemo gjorde opprør mot sin far på samme måte som mennesket gjorde mot Gud.

Tema

Temaet på iTro i juni er «Fisk», som fra tidlig av har vært et kristent symbol.

NB! Har du ikke sett filmen Oppdrag Nemo, vil jeg først si at da er det på tide, men også at det vil forekomme spoilere av filmen i denne artikkelen.

Etter at jeg ble oppmerksom på at historien om Nemo har flere paralleller til bibelens store fortelling, har Nemo aldri blitt den samme for meg. La oss se hva Nemo kan lære oss om bibelens budskap.

Opprøret

Filmen starter med at klovnefisken Nemo lever sammen med faren sin, Marlin. De har det fint og lever i harmoni. Marlin er glad i Nemo og ønsker å beskytte han fra alle farligheter.

Dette ser vi når Marlin flere ganger sier til Nemo at han ikke må “svømme ut i det åpne havet”, siden “havet er livsfarlig”. 

Nemo er endelig gammel nok til å begynne på skolen. I løpet av skoledagen prøver de “kule” fiskene (hvis det går an i si) å lokke Nemo til å svømme ut i havet. 

Marlin er bekymret for hva Nemo kan finne på å gjøre og drar til skolen for å se hva han finner på. Der prøver han desperat å fraråde Nemo fra å svømme ut i havet.

Han gjør alt han kan for å finne og redde den elskede sønnen sin.

Hva skjer så? Jo, Nemo gjør opprør med faren sin og svømmer ut i det «livsfarlige» havet og blir fanget av en dykker. Marlin er helt knust. Han har nettopp sett sønnen som han er så glad i forsvinne bort fra øynene hans til ukjente farligheter. Nemo og Marlin er nå atskilt.

Redningsaksjonen

Nemo blir så tatt med i et akvarium til en tannlege og blir eiendom til ei mildt sagt skummel jente med gigantisk tannregulering. Nemo lever nå et helt annet sted. Han vet ikke hvor han er og han er atskilt fra faren sin. Han lever i utrygghet. Han aner ikke om faren leter etter han, om han har gitt han opp eller hva han gjør. 

Hva er Marlin sin respons på dette? Han sa jo til Nemo at han ikke skulle gjøre det. Blir han sint? Tenker han at Nemo fikk som fortjent? Nei, overhodet ikke! Han gjør alt han kan for å finne og redde den elskede sønnen sin.

Han trosser all sin frykt for å finne Nemo gjennom en lang reise i det farlige havet. Alt dette gjør han for å gjenskape relasjonen med Nemo. Dette gjør han med en blå fisk på slep, en fisk som kunne irritert en stein, noe som på mange måter bekrefter at dette er noe han virkelig ønsker.

Hva er resultatet for Nemo hvis faren ikke finner han? Det er døden. Jenta med tannreguleringen rister fiskene hun har i en pose slik at de dør. Brutale greier. Marlin er nødt til å finne Nemo hvis han skal overleve.

Håpet

Nemo lever i uvisshet i akvariet og det kan virke som at han har gitt opp. Han er en helt annen plass og aner lite av hva som foregår. Leter han etter meg? Er han sur på meg? Savner han meg?

Så kommer en pelikan til Nemo med disse gode nyhetene: “Nemo, faren din leter etter deg!”. Når Nemo hører dette blir han oppglødd og svarer: “Er det sant? Leter han etter meg?”.

Det er håp!

Gjenforeningen

Etter en lang og farlig reise for Marlin, ender det til slutt med at Nemo blir reddet og de får fellesskap igjen. Relasjonen er gjenopprettet. Det endte godt.

Men hva har dette med Bibelens store fortelling å gjøre? Sammenligningen er ikke perfekt, men det er noen kule paralleller vi skal se litt nærmere på.

Hvis du ikke allerede har skjønt det, er Marlin er et bilde på Gud og Nemo på meg og deg.

Vi har også en far som leter oss, på samme måte som Marlin desperat lette etter Nemo.

Gud advarte Adam og Eva fra å spise fra kunnskapens tre, slik Marlin advarte Nemo mot å svømme ut i havet.

Nemo gjorde opprør med faren sin på samme måte som Adam og Eva gjorde med Gud i Edens hage.

Konsekvensen var at relasjonen ble brutt og at det ville ende i døden. For etter opprøret som skjedde i Eden, ble synden innprentet i alle menneskehjerter og konsekvensen for mennesket var døden.

En letende far

Men uansett om vi flykter fra Gud, vil han elske oss, lete etter oss og inderlig håpe at vi kommer hjem igjen til han, slik at relasjonen kan bli gjenopprettet.

Vi har også en far som leter oss, på samme måte som Marlin desperat lette etter Nemo. Gud vil ha med oss å gjøre, uavhengig av hva vi har gjort tidligere. Opprøret vi gjorde mot han er glemt.

Nemo får de gode nyhetene om farens leting fra en pelikan. Og sånn er det med oss også. Vi har ikke en pelikan, men en Bibel som forteller oss dette – at Gud leter oss og vil ha noe med oss å gjøre.

Han ønsker ikke at vi skal dø, men at vi en dag skal leve i harmoni i fellesskap med han, slik det en gang var.

Netflix

Tema

Temaet på iTro i juni er «Fisk», som fra tidlig av har vært et kristent symbol.