– Fortellingene i Bibelen er hendelser som du kan ta og føle på
Martin Gabrielsen har lært seg å gjenfortelle Lukasevangeliet på 90 minutter. Han oppmuntrer flere til å gjøre det samme.
Fra prekestolen leses det opp en bibelfortelling. Stemmen er monoton, nesten andektig. Du har hørt historien før og begynner å tenke på andre ting. Høres det kjent ut?
Heldigvis er ikke dette den eneste måten å presentere bibeltekstene på. Martin Gabrielsen (30) har satt av en hel sommer for å lære å fortelle bibelhistorier på en engasjerende måte.
– Vi er skapt for å fortelle historier. Når du forteller en kamerat om noe som har skjedd, så ramser du ikke bare opp fakta, du deler følelser og opplevelser knyttet til hendelsen.
– Det er på samme måte med Bibelen. Fortellingene i Bibelen er hendelser som du kan ta og føle på, sier Martin.
Lever seg inn i fortellingen
Sommeren 2016 tok Martin kurset Word By Heart i Bad Blankenburg i Tyskland. Der lærte han å gjenfortelle Lukasevangeliet på 90 minutter.
– Jeg fikk trening i å leve meg inn i hvordan de forskjellige personene i Lukasevangeliet, for eksempel Jesus og disiplene, opplevde det som hendte. Etterpå forteller jeg historien som om jeg var der selv, sier han.
Én måte å sette seg inn i situasjonen på er å gjenskape settingen rundt fortellingen. For eksempel ved å gå ut i hagen eller inn i en folkemengde.
– Da jeg jobbet med historien om Jesus som går ned til Genesaretsjøen, gikk jeg bort til en strand. Jeg så for meg Jesus på den ene siden og skaren som står der borte. Hva tenkte Peter? Hvordan reagerer Jesus? Hvordan utfordrer Jesus tilhørerne?
– Når jeg ser det for meg, oppleves historien som noe nært. Det hjelper meg til å oppdage at Jesus er ekte og ikke bare en vandrehistorie fra oldtiden, forteller Martin.
Norgesturné med bibelfortelling
Siden har Martin reist på turné i Norge, der han framfører Lukasevangeliet*.
– Å kunne komme inn til en 5. klasse og fortelle om påskefortellingen, og alle sitter musestille i en halvtime og får høre Ordet – det er spennende, sier han.
Han tror muntlig bibelfortelling har vært en mangelvare i mange kristne sammenhenger, men at det er en trend som muligens er i ferd med å snu.
– Søndagsskolen har vært flink til å formidle bibelfortellingene, med flanellograf og alt. Men menighetene kan bli flinkere til dette. Å sette en muntlig bibelforteller på scenen er ikke bare underholdning, men du får høre om Jesus og Ordet samtidig, påpeker han.
– Det er en helt annen opplevelse å høre noen fortelle Bibelen enn å lese den. Det får fram personenes opplevelse av hendelsen og åpner teksten på en annen måte. Jeg tror det gjør Jesus mer levende for oss, sier Martin.
Prøv det selv!
Han vil oppmuntre ungdom til å lære seg bibeltekstene utenat og framføre dem.
– Om det er å lære deg et halvt kapittel eller å ta hele Word By Heart-kurset, så vit at du vil få mye igjen for begge deler.** Når du lærer deg historiene utenat vil det hjelpe deg til å holde deg nær til Jesus. Det handler om relasjonen til han og at han blir stor, sier han.
Kurset han gikk på var bygget opp så de lærte ti minutter av Lukasevangeliet hver uke. Da satte de seg også inn i den historiske bakgrunnen og konteksten til teksten. Så framførte de det de hadde lært på slutten av uka, pluss det de hadde lært i uka før.
– Det er ikke så vanskelig, men det tar tid å øve det inn. Det handler om å gjenfortelle, ikke å pugge teksten 100 % ord for ord. Du forteller ut fra de bildene og historiene du husker. Etterhvert blir det mer og mer riktig ettersom du går tilbake og ser hva som står og så gjenforteller du igjen, forteller han.
Selv opplevde han det veldig oppbyggende å lære å fortelle Lukasevangeliet. – Jeg ble fylt opp av Guds Ord av å ta kurset. Jeg ble trygg på sannheten, at det er i Jesus jeg er fri og kan leve. Det er konge, sier han.
* Se Martin framføre en del av Lukasevangeliet her (publiseres med tillatelse):
http://www.facebook.com/NorforsamlingaVigrestad/videos/1036003369831749/
** Word By Heart er et kurs i regi av Youth With A Mission (Ungdom I Oppdrag). Det er blant annet mulig å ta kurset på Skjærgårdsheimen på Flekkerøy. Kurset er åpent for alle og man kan enten ta hele kurset på tre måneder eller bli med på et ukeseminar.