Da den store slåsskjempen i landsbyen tok imot Jesus, ble det starten på en bevegelse

Da den store slåsskjempen i landsbyen tok imot Jesus, ble det starten på en bevegelse

Rune fikk oppleve hvordan Gud forandret en hel landsby da han var misjonær.

Tema

Temaet på iTro i januar er «Lys».

I begynnelsen av Johannesevangeliet står det at Jesus kom til verden som et lys som skinner i mørket.

Det var ikke en engangshendelse.

Dette lyset fortsetter å skinne, og overvinne mørket. Både menneskeliv og samfunn kan bli endret når Jesus, Lyset, får slippe inn i det.

En som kan fortelle om dette er Rune Mjølhus. Han har levd 24 år av livet sitt i Afrika, og fikk selv, sammen med sin kone Janne, oppleve hvordan Jesus endret en hel landsby i Tanzania, der de var misjonærer.

Ville høre evangeliet om Jesus

– Vi kom midt oppi en landsby, Mrito, som ikke hadde noen evangelisk kirke, forteller Rune, – Vi satt og snakket under et tre, sånn klassisk afrikansk kan du si, og de ba oss om å komme med evangeliet.

Tidligere hadde de fått et brev fra Josef i denne landsbyen. Han hadde møtt evangeliet i arbeidet sitt som offiser i hæren, på arbeid i en annen del av Tanzania.

– Men da vi kom til landsbyen var ikke Josef der, forklarer Rune, – Han var i felt. Under treet satt det noen få folk, blant annet to av konene hans og noen barn som hørte til i hyttene rundt oss, og de var interessert i å høre mer om Jesus.

Dette var på en fredag, og samtalen videre forløp omtrent som dette:

– Ja, når skal vi sette i gang med dette da?
– Er det ikke på søndager dere pleier å møtes?
– Jo…
– Men da sier vi søndag da.

Altså i overimorgen.

Beryktet som en voldelig landsby

Dette var en landsby som var beryktet for mye vold og slåssing. De oppdro barna med vold, for at de skulle lære seg å leve med smerte. Litt på samme måte som spartanerne herdet barna sine for å gjøre dem til gode krigere.

Da søndagen kom, var landsbyen klare for å høre evangeliet.

– Da vi kom dit, hadde de bygd kirke, forteller Rune. – Altså, riktignok av strå og siv, men det var klart en kirke og det var mye folk der. Og det var én som satt sammen med oss der som het Mahati.

Veddet om hvor lenge Mahati ville holde som kristen

I ettertid har Rune fått vite at Mahati var den store slåsskjempen i landsbyen. Men han tok raskt imot Jesus. Og dét ble lagt merke til i landsbyen.

– Mahati var all in fra begynnelsen av. Og i landsbyen så gikk det veddemål om hvor lenge han kom til å holde som kristen, og de lo og vedda. Jeg vet ikke hvor mye penger det gikk på, men det gikk i hvert fall veddemål om at det kom ikke til å holde lenge.

Men Mahati falt ikke fra troen. Tvert imot. Han gikk rundt i landsbyen og brøyt inn når han så at folk ikke oppførte seg.

– Når han hørte noen banke konen, så gikk han inn i huset og sa at det der må du slutte med. Og på den måten, selv om Mahati ikke ante noen ting annet enn at Jesus er Guds sønn som har kommet for meg og jeg blir frelst gjennom det, så gikk han all in fordi han trodde på Jesus.

De gikk hjem til folk som hadde det vanskelig og ba for dem. De brydde seg om andre.

Rune forteller at Mahatis vitnesbyrd, som ikke var noe annet enn handlinger drevet av Kristi kjærlighet, gjorde et voldsomt inntrykk i landsbyen, og mange kom til tro på Jesus.

– Mahati var et levende eksempel på at Gud forandrer mennesker, noe alle i Mrito så. Derfor kom folk til kirken. De hadde sett forandringen i folkene som gikk dit og tok imot Jesus. De ville få del i det.

Man kunne raskt se hvordan de nye kristne i landsbyen satte troen ut i livet.

– De gikk hjem til folk som hadde det vanskelig og ba for dem. De brydde seg om andre. Mange begynte på dåpsopplæring på grunn av dette. Mahati var nok den tydeligste forandringen, det som satte i gang bevegelsen i Mrito. Han var en leder som nå lot Jesus lede.

Og på den første dåpen var det 105 som ble døpt, og 20 ekteskap som ble velsignet.

Fikk se hvordan Gud handler

Rune er tydelig på at alt dette var Guds verk, og ikke noe han og kona kan ta noen ære for.

– Gjennom hele dette så var Janne, kona mi, og jeg de minst trofaste av alle. For vi var mye sjuke og måtte dra mye vekk. Men Mahati gikk som en maskin i dette, forteller han.

– For meg har det blitt så viktig at det er Guds oppdrag og det er Gud som gjør det og så bruker han oss. Og da er jeg utrolig takknemlig for at vi fikk være med og se hvordan Gud handler.

 

Jakob Viste

Tema

Temaet på iTro i januar er «Lys».