Den beste ungdomsserien på mange år, MANNSpodden, trosforsvar på lydbok og masse ny kristen musikk

Den beste ungdomsserien på mange år, MANNSpodden, trosforsvar på lydbok og masse ny kristen musikk

iTro gir deg tips til nye filmer, serier, podcaster, bøker og musikk.

Kulturtips

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og gir en overflod av mer eller mindre fornuftig hjelp til enhver anledning.

Det har dukket opp mye nytt på kulturfronten den siste tida. Her er noen utvalgte høydepunkter iTro anbefaler.

Beste ungdomsserie på mange år

Sesong 2 av NRKs dramaserie Rådebank, fra rånemiljøet i Bø, er det beste jeg har sett på norsk TV på mange, mange år!

Sesong 1 hadde gått under radaren min, og denne serien var noe helt annet enn det jeg forventet. På en positiv måte!

I tillegg til å være en god dramaserie med skuespillere man blir glad i, tar serien på en utrolig god måte opp utfordringene med hvordan man kan deale med problemene sine i et miljø der det ikke er så vanlig å snakke om at man har det kjipt.

Uten å spoile for mye, skjer det en twist i sesong 2 som gjør dette til en av de beste og viktigste ungdomsseriene på veldig lang tid.

 

Podcastjakt på mannsidentitet

I denne nye podcasten MANNSpodden tar Andreas Skjelde og Einar Helgaas opp spennet de mener mange menn lever i – mellom å være hard eller myk, eller som de sier det selv: skal man være løve eller pusekatt?

Med gjester, eksperter, og gode refleksjoner tar de opp relevante spørsmål som mange gutter/menn går med.

Foreløpig har det kommet ut to episoder, og det blir spennende å bli med dem videre på reisen i jakten på gode mannsidealer.

 

Sjelevandring med Pixar

I romjula kom Pixar med sin nye animasjonsfilm Soul, som er tilgjengelig på Disney+. Soul tar opp store spørsmål, slik Pixar også gjorde det i Inside Out i 2015.

Vi følger den drømmende jazzmusikeren Joe på hans ufrivillig søken etter svar på spørsmål rundt det å være redd for å dø, redd for å leve og jakten på å finne mening i livet.

Absolutt en av de mer tankevekkende animasjonsfilmene som er laget, og vil du lese mer om den, anbefales aktualiseringene våre venner i SnakkOmTro har laget.

 

Nesten ny trosforsvarsbok

En av Skandinavias fremtredende trosforsvarere, Stefan Gustavsson, har kommet med en ny bok om den kristne tro, for å vise hva den handler om, og hvordan den står seg mot andre livssynsalternativer.

For å være helt presis er dette en ny versjon av hans tidligere bok Gjør som Gud – bli menneske, men den nye versjonen har nå blitt utvidet med fire nye kapitler.

Boka er gitt ut på Veritas Forlag, kan kjøpes i de fleste nettbokhandler, og du kan også lese bokas to første kapitler på nett, hvis du vil sjekke om dette er noe for deg.

Trosforsvar på lydbok

Vi holder oss i trosforsvarssjangeren, for fjorårets Grill en kristen om Bibelen, er nå tilgjengelig for oss som liker lydbøker.

Da iTro anmeldte boka i sommer, skrev iTro-redaktør Aase Victoria Wangen blant annet:

«Min første tanke om boka var at den skulle gi svar på enkelte vanskelige vers i Bibelen (hvilket den gjør), men den har et mye mer overordnet og helhetlig perspektiv også. Den fokuserer nemlig på spørsmål rundt Bibelens relevans, troverdighet og moral — spørsmål som ofte reises både av kristne og ikke-kristne.»

Lydboka kan kjøpes her.

Se film på en mer bevisst måte

For deg som er interessert i film, og vil gå litt dypere inn i hvordan film fungerer, kan denne korte boka Fokus: Film, skrevet av Margunn Serigstad Dahle og Anne Solfrid Brennhovd fra Damaris Norge være midt i blinken.

Boka gir både en enkel innføring og en dybdeforståelse for hvordan film formidler verdier og livssyn. Samtidig får leseren ulike verktøy både for egen del, grupper og større samlinger, med mange eksempler og praktiske tips.

Den tar også opp hvordan aktuelle spørsmål svarer på store spørsmål, som hvorfor er vi her, hva er meningen med livet, hva skjer etter døden, hva er meningen med det onde.

Boka kan bestilles hos Damaris Norge.

 

Ny musikk i 2021

Anbefalt av Maria Engås Halsne

Du finner all musikken nevnt i denne saken, og andre godbiter, i spillelista iTro – Highlights 2021, nederst i saken.

Det kan virke som om alle kirker gir ut lovsang for tiden, og dermed er det også mye lovsang å lete gjennom for å finne de virkelig gode perlene.

Lovsang
 • Hillsong Worships «Fresh Wind» er typisk lovsang fra Hillsong, og er fin, men noe kjedelig. Det er andre låter som denne måneden treffer enda bedre.
 • «Echo Holy» fra Red Rocks Worship håper jeg vi får høre også i norske menigheter når vi kan samles igjen. Den har alle kvaliteter som jeg leter etter i en god lovsang; sterk tekst, god oppbygging og en melodi som er spennende, men samtidig lett å synge med på.
 • Brandon Lakes album House of Miracles imponerer også, med mange fine sanger.
 • Nyutgivelsen av Elevation Worships plate, Graves into Gardens, Morning & Evening, har et mer akustisk og countryinspirert preg. Her finner du også noen helt nye låter; «Quiet» som er laget av RYTHM-gjengen er helt nydelig.
 • Et nytt volum (Vol. 23 – Live) fra The Worship Initiative er også tilgjengelig, dette albumet er en god mulighet til å oppdage lovsang fra forskjellige artister.
 • Er du litt lei av den typiske lovsangssounden, kan Gas Street Musics singel «Praise to you alone» være verdt en lytt.
Andre sjangere
 • David André Østbys oversatte versjon av megahitten «You Say»; «Du sier», er nær, rå og ærlig. Det er ikke uten grunn at du har sett og hørt folk prate om den i sosiale medier.
 • Lauren Daigle er også, sammen med Petey Martin, aktuell med en ny EDM-låt, «Come Back Home».
 • Andre sanger som treffer hjertet denne måneden er
  • Emilie Weiss‘ Revealing Heart,
  • Tauren Wells‘ «All Gods Children».
  • Radiates nyeste singel, «Blackout», er også ærlig – men treffer nok på enda hardere måte. Det er deilig med litt skikkelig rock!
 • En sang som har hitpotensiale er Crowders «Good God Almighty». Den gir skikkelig godstemning, og fyren har en ganske rå stemme.
 • For spesielt interesserte er Owl City sin remix av dc talk-klassikeren «Jesus Freak» den perfekte blanding av 90-tallets kristenrock og særpregen synthpop.
 • Det har ikke vært så mange kvinnelige rappere å finne i kristen-hiphopen. I albumet Unstoppable har Angie Rose attitude, rytmer og blander engelsk og spansk på en leken måte.

 

Kulturtips

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og gir en overflod av mer eller mindre fornuftig hjelp til enhver anledning.