Hva er jeg kalt til?
Selv om det kunne være morsomt å få se «skriften på veggen» fra Gud, vil de fleste av oss ha langt større glede av å oppdage hva vi skal bli når vi blir stor på helt andre måter.
Som 12-åring fra Bergen var det en smule sjokkartet å være med foreldrene mine på Disippeltreningsskole i Canada på slutten av 1980-tallet.
Høre Guds stemme
Der løftet folk hendene under lovsang og fortalte at Gud snakket til dem. Det var ikke vanlig å være så karismatisk anlagt i Norge, men flere ungdommer begynte å uttrykke et større register av følelser.
Det er positivt at nådegaver og det å høre Guds stemme har fått mer plass, men det har også skapt et inntrykk av at Guds kall må oppleves på en spesiell måte.
Etter å ha levd en stund siden den gang, har jeg fortsatt tro på at Gud kan tale til oss – og at han faktisk både vil og gjør dette om vi er lydhøre. Gud taler ofte i stillheten gjennom innskytelser tanker når vi gir ham tid.
Jeg tror helt klart jeg kompliserte det litt for mye.
Hva skal jeg bli når jeg blir stor?
Å finne ut hva jeg skulle bli, og invitere Gud inn i prosessen, var krevende. Jeg tror helt klart jeg kompliserte det litt for mye.
Vi finner ofte vårt kall der våre evner møter verdens behov.
En av mine litt eldre forbilder og favorittforfattere er Steven Garber. Han har skrevet flere bøker om kall, og da spesielt knyttet til yrkesvalg og karriere. Hans råd er litt enklere: Vi finner ofte vårt kall der våre evner og vår «nød» møter verdens behov – eller hva vi skal bli når vi blir stor.
Hva er jeg god på?
Det fine med dette, er at svaret vi da må lete etter, blir følgende. Hva er jeg god på, og hva liker jeg å gjøre? Dette blir ofte tydeligere i ungdomsårene og tidlig i 20-årene.
Hva er det som motiverer meg? Og hva får blodet til å bruse litt i årene på meg?» Hva har jeg lyst til å gjøre noe med – gjerne for å forbedre verden eller verden for noen?
Det gode med å slippe «skriften på veggen», er også at vi får oppdage ting selv – sammen med Gud.
Alle yrker trengs i Guds rike
Så kan vi også spørre Gud om han kan legge ting på våre hjerter, som han har nød for. Det kan typisk være for menneskers frelse, for de som lider og som undertrykkes. Men da må jo ikke svaret være at vi alle skal bli gateevangelister eller sykepleiere.
Økonomer kan bidra til å forbedre samfunnet gjennom økonomisk teori og praksis. Forskere kan løse kreftgåter eller forstå hvordan Kina og Vesten kan forstå hverandre bedre – og kanskje bidra til ny dialog som verden trenger.
Jesu kjernebudskap om at Guds rike kommer, tar langt flere former enn vi kanskje er vant til å tro.
Det gode med å slippe «skriften på veggen», er også at vi får oppdage ting selv – sammen med Gud. Vi er ikke roboter som mottar en kommando, men samspillere med Gud i å gjøre verden litt mer lik det Han tenkte den skulle være.
Spør noen som er litt eldre
Et siste råd: Kallet finner vi sjelden alene. Finner du noen likesinnede å lete sammen med, og gjerne noen med 10-40 år lengre livserfaring å sparre med, har du oppskriften til suksess.
Den som leter, finner. Gud vil vi skal oppdage vårt kall. Han har noe unikt – og samtidig ikke nødvendigvis så unikt – for hver og en av oss. Flere av oss oppdager gjerne at vi er kalt til noe av det samme!
Vi er ikke roboter som mottar en kommando, men samspillere med Gud i å gjøre verden litt mer lik det Han tenkte den skulle være.
Om du vil lese mer om å finne kallet ditt, og spesielt utenfor kirken, anbefales boken Samfunnsbygger – kirken ut av isolasjon som Hermund skrev sammen med pinsebevegelsen i 2019.