Å leve livet fullt ut

Å leve livet fullt ut

– Gud skapte deg. Han ser deg, kjenner deg og elsker deg. Å stole på denne sannheten vil forandre livet ditt for alltid. Dette er det viktigste Jenna Lucado Bishop ønsker å si deg.

Fest

Fest er tema på iTro i juli og på årets UL.

Jenna Lucado Bishop, gift med Brett og mor til Rosie. Er fra Texas, USA. Kommer til Norge i sommer, for å tale og holde seminar på UL.

Å skrive bøker og snakke foran masse folk var aldri Jenna Lucado Bishops drøm. Det var faren hennes – Max Lucado, en av de mestselgende kristne forfatterne i nyere tid – som drev med sånt.

Men noe skjedde. Plutselig var det Jennas navn som prydet bestselgende bøker. Og det var hun som ble invitert til å stå på talerstoler rundt om i verden.

En god venn av faren hennes satt en gang sammen med ham da Jenna talte. Fem minutter ut i talen lente han seg mot den ettertraktede taleren, og visket: «Wow, hun er jo flinkere enn deg!» Uten å tenke seg særlig om smilte Max Lucado og visket tilbake: «Jeg vet det. Hun er det!»

Nervøs for å tale

Noe hadde fått Jenna Lucado Bishop til å forandre mening om det å skrive og å reise rundt og tale. Plutselig har dette blitt noe hun liker å gjøre.

– Det var det å endelig bli veldig glad i Guds ord som forandret livet mitt, forklarer hun. – Så det å kunne lære det bort til andre ble et stort privilegium.

I sommer kommer Jenna til Norge for første gang, for å tale på UL i Randaberg. Selv om hun etter hvert begynner å bli en rutinert taler og foredragsholder som reiser verden rundt, forteller hun at hun fortsatt kan tvile på seg selv og ha dager der hun føler hun ikke duger som taler. Samtidig ser hun på denne usikkerheten som en viktig påminnelse for sin egen del.

– Jeg føler meg fortsatt ikke så selvsikker på det jeg driver med, sier hun. – Skal jeg være ærlig, er jeg ganske nervøs for å komme til UL og tale. Men usikkerheten min er en god påminnelse om å stole på Guds styrke. Det er den viktigste måten jeg prøver å vokse på i kallet mitt – å be Gud om styrke og inspirasjon. Han er læreren. Jeg er eleven. Så når jeg underviser andre, er det egentlig bare han som underviser gjennom meg.

Et todelt kall

For litt over et år siden ble Jenna og mannen Brett foreldre til Rosie, ei jente som på rekordtid kuppet både hjertet og instagramkontoen til Jenna. Og Jenna er ikke i tvil om hva hun vil savne mest når hun kommer til Norge i sommer.

– I tillegg til å savne senga mi, kommer jeg til å savne datteren min, Rosie, aller mest når jeg er i Norge. Jeg føler meg mest hjemme når jeg er i nærheten av familien min. Når jeg er sammen med dem, slapper jeg helt av, og føler at jeg er meg selv.

Jenna forteller at det nå hovedsakelig er to ting hun ser på som sitt kall i livet.

– Kallet mitt handler om å være mamma og å undervise om Guds ord. Jeg elsker å undervise! Hvis jeg kan gjøre det på Starbucks sammen med ei jente i tenårene, gjennom en liten bibelstudiegruppe eller på et arrangement som UL, er det fantastisk!

– Når du får muligheten til å snakke til kristne tenåringer om hva du vil, hva er det du håper de skal sitte igjen med?

– At Gud skapte deg. At han ser deg, kjenner deg og elsker deg. Å stole på denne sannheten, vil forandre livet ditt for alltid.

Ikke en spennende person

Livet til Jenna kan virke ganske spennende, med mye reising der hun møter mange interessante mennesker. Likevel er hun selv av en annen oppfatning.

– Jeg ser ikke på meg selv som en veldig spennende person egentlig. Jeg er bare en vanlig jente som elsker å være med familie og venner. Min drømmedag består av en lang morgen uten avbrytelser, der jeg sover frampå, spiser en lang frokost med tre kopper kaffe, går en tur med venner, før jeg spiser en middag med en stor dessert. Og så ville jeg avsluttet dagen med å bare slappe av med mannen min på sofaen, mens vi ser en god film på Netflix.

– Den største utfordringen er meg

Selv om Jenna «elsker å spise og slappe av», som hun selv sier, er det likevel andre ting hun ser på som mye viktigere i livet.

–Hva vil det egentlig si for deg å leve livet fullt ut?

– Kom til UL, så skal jeg fortelle deg det! Haha, neida. I et nøtteskall tenker jeg at det å leve livet fullt ut er å søke den som gir liv – Jesus Kristus. Å virkelig leve er å søke og kjenne Gud. Legge livet i hans hender, i tro og lydighet til hans kall.

Hun ser det som en stor utfordring at mange søker etter mening i livet i materielle ting, relasjoner og suksess.

– Hva tror du er den største hindringen for ungdom i dag, for å la Gud bli viktig i livene deres?

– Det er ikke bare den største hindringen for tenåringer, det er også det største hinderet i mitt liv – oss selv! Jeg vil ha kontroll. Jeg vil kontrollere mine relasjoner, min karriere, min fremtid. Å stole på en Gud jeg ikke kan se eller høre er alltid vanskelig. Det er mye enklere å bare ta kontroll over mitt eget liv og glemme å stole på Gud som min autoritet. Så den største hindringen er meg selv!

– Ber Gud holde meg nær til ham

– Jeg tror mye handler om å overgi seg til Gud daglig. Og mange ganger er det også en minutt-for-minutt-overgivelse. Jeg er nødt til å snakke med Gud og si: «Far, kan du hjelpe meg å stole på deg. Livet mitt er ikke mitt eget. Vær så snill og hjelp meg å følge dine veier og ikke mine egne.»

Hvordan holder du deg nær til Gud i et travelt liv med mye reising?

– Jeg har en favoritt-app som jeg bruker som heter «She Reads Truth». Den gir en veldig god daglig andaktsstund for folk som er på farten. Jeg prøver også å bare snakke med Gud i løpet av dagen, og dele det jeg opplever med ham. Jeg ber Gud om å hjelpe meg til å holde meg nær til ham. Det kan jeg ikke gjøre på egen hånd.

Det er bare ved hans nåde at jeg i det hele tatt kan tro. Så jeg spør ham mye om hjelp.

Det uungåelige avslutningsspørsmålet

Som nordmann kan man ikke intervjue amerikanere uten å avslutte med dette spørsmålet: Hvordan tror du det blir å komme til Norge?

– Jeg har aldri vært i det fantastisk vakre landet deres, men jeg gleder meg så til å komme! Jeg elsker nye eventyr, å prøve ny mat, og å se nye steder. Alt jeg vet om Norge er at det er kaldt, at det har noen fantastiske ting som kalles order, og at alt er dyrt, haha! Jeg teller ned dagene til jeg kommer dit!

Privat

Fest

Fest er tema på iTro i juli og på årets UL.

Jenna Lucado Bishop, gift med Brett og mor til Rosie. Er fra Texas, USA. Kommer til Norge i sommer, for å tale og holde seminar på UL.