Slik skal folk være i endetiden

Slik skal folk være i endetiden

Er ikke folk omtrent like til alle tider, med en passe blanding av godt og ondt?

Serie

Denne månedens serie handler om «Endetiden».

Jesus sa rett ut at «kjærligheten skal bli kald hos de fleste» i tiden før han selv kommer tilbake (Matt 24,12). Kald kjærlighet? Det høres både vondt og iskaldt ut.

Hvorfor skal kjærligheten bli kald? Jo, «fordi lovløsheten tar overhånd», sa Jesus. «Lovløshet» heter på gresk «anarki». I et demokrati styrer folket (demos), i et monarki styrer den ene = kongen, og i et byråkrati styrer kontoret (byrå).

Men i et anarki styrer ingen. Det er ingen lover, ingen politi, ingen som beskytter. Den sterkeste gjør som han vil. Det er bildet Bibelen gir av endetiden.

Søvnige kristne?

Men Jesus hadde mer å si. Han sammenlignet de kristne i endetiden med ti brudepiker som ventet på brudgommen (Matt 25,1-11). Men siden det drøyde ble de trøtte og sovnet. Alle brudepikene sovnet, enda de ventet på brudgommen (Jesus).

Da brudgommen plutselig kom viste det seg at halvparten ikke var klar til noen velkomst. Lampene deres hadde sloknet. De ble ikke med på festen.

Skal de kristne i endetiden være søvnige? Jesus vil at ventetiden skal være arbeidstid og misjonstid. Den som jobber sovner ikke så lett som den som setter seg ned (Mark 13,33-37).

«Vanskelige tider, Timoteus!»

Timoteus fikk engang et brev om hvordan endetiden skal komme med «vanskelige tider». Paulus skrev at «da skal menneskene være selvopptatte og pengegriske, brautende, hovmodige og spottende, ulydige mot foreldre, utakknemlige og uten respekt for det hellige» (2 Tim 3,2-4).

Og listen over alt det vonde er ikke ferdig med det, folk skal også være «ukjærlige og uforsonlige, baktalende, ubeherskede, rå og ondsinnede, svikefulle, oppfarende og innbilske», skriver han.

Har det ikke alltid vært slik?

Her må jeg som skriver disse linjene få komme med et hjertesukk: Jeg blir litt oppgitt når folk av og til plukker en bit ut av denne teksten – som det med ulydighet mot foreldre – og sier at «siden det er nettopp slik det er når, og da ser vi at vi lever i de siste tider».

Jesus, lær meg å leve helt for deg, enten tidene er slik eller slik.

Ulydighet mot foreldre har det vært alltid. Det er vel derfor Gud gav det fjerde budet: «Du skal hedre din far og din mor», 2 Mos 20, (det står «hedre», ikke «herde!»). Poenget er vel heller at endetiden skal bli enda sterkere preget av opprør, også mot foreldre.

Hvem vil leve da?

Ingen av oss velger hvilket århundre vi vil leve i. Men hvis endetiden skal bli slik disse tekstene sier, så vokser det en stemme frem hos meg: «Jesus, la meg dø før alt dette skjer!»

Men da har jeg vel bedt om at jeg skal slippe å leve når selveste Jesus kommer igjen? Og det blir jo fest! Den vil jeg ikke gå glipp av.

Vi burde heller si: Jesus, lær meg å leve helt for deg, enten tidene er slik eller slik. Og fra Guds side står det et løfte:

«Jeg er med dere alle dager, inntil verdens ende», (Matt 28,20).

Serie

Denne månedens serie handler om «Endetiden».