Mest verdifullt av alt

Mest verdifullt av alt

Jesus forteller om en mann som finner en verdifull skatt, og solgte alt han eide for å skaffe seg den.

I februar 1986 fikk en mann som het Roy Whetstine en del oppmerksomhet på nyhetene. Roy var en steinsamler, og hadde vært på et ”steinshow” (sånt fins visst i USA).

Der hadde han kikket litt rundt, og stoppet opp ved en eske der det stod ”Alle steiner 15 dollar”. Han hadde bare 10 dollar med seg, og blant de fine agat-steinene som lå i esken, plukket han opp en litt annerledes stein, omtrent på størrelse med en potet, og spurte hva selgeren skulle ha for den. Han fikk høre at han kunne få den for 10 $, siden den ikke var like fin som de andre steinene i esken.

Roy betalte, og kunne knapt styre begeistringen sin til han kom ut. Og da han kom hjem fikk han bekreftet det han hadde trodd: han hadde nettopp kjøpt den største safir-steinen som noen gang er funnet. 1 905 karat, til en verdi av 2,5 millioner dollar!

Himmelriket er likt en kjøpmann som lette etter fine perler

Jesus forteller en lignelse med et utgangspunkt en lignende setting:

Himmelriket er likt en skatt som var gjemt i en åker. En mann fant den, dekket den til igjen, og i sin glede gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte åkeren. (Matt 13,44)

Og Jesus fortsetter med en lignelse til, når han først er i gang:

Himmelriket er også likt en kjøpmann som lette etter fine perler. Da han fant en særlig verdifull perle, gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte den. (Matt 13,45-46)

Et offer å selge alt?

Mye i livet vårt handler om å samle oss verdier. Vi finner ut hva som er verdifullt for oss, og bruker tid og krefter på å skaffe oss dette. Og da er det jo viktig for oss å ha klart hvilke verdier som er viktige.

De to lignelsene Jesus forteller sier noe om dette. Her er det noen som finner noe som er mye mer verdifullt enn alt det de hadde fra før. Plutselig blir alt det andre verdiløst for dem, og de selger det for å sikre seg den skatten de har funnet.

Det kan sikkert ses som et stort offer å selge alt man eier, men det de fikk var tross alt mye mer verdifullt enn det han hadde fra før, så det virker nesten som om dette er noe de gjør med glede.

Andre ting blir mindre verdifullt

Når Jesus forteller disse to lignelsene, gjør han det for å sammenligne med Guds rike. Han forteller at Guds rike har kommet nær, og verdien av dette gir grunn til å glede seg og til å gjøre alt for å sikre seg denne ”skatten”.

Det får alt annet til å bli mindre viktig. Da blir vi villig til å gi slipp på noe av det folka rundt oss kanskje ser på som verdifullt, og det vi selv tidligere har sett på som verdifullt, for å følge Jesus og få noe som er enda mer verdifullt.

For å si det på et språk hvert fall steinsamleren Roy Whetstine ville forstått: Mens vi ofte går rundt og er tilfreds med agat-steinene vi finner, går vi glipp av den verdifulle safir-steinen som ligger skjult.

Det vil være verdt det

Og det kan koste mye å følge Jesus. Et instagrambildet jeg så, synes jeg er treffende om akkurat dette. Med et bilde av Jesus i bakgrunnen kunne jeg lese teksten: ”I never said it would be easy. I only said it would be worth it.”

 

* Noen vil kanskje tenke at det virker litt uetisk når mannen i lignelsen ikke sier fra til eieren hvor verdifullt det han selger er, men det er ikke et poeng i lignelsen. Og det er tross alt en lignelse, og ikke en virkelig historie. Vi trenger ikke å tenke at alle enkelttingene skal ha en betydning, og vi kan la noen slike ting ligge, som ikke har noe med poenget i lignelsen å gjøre.