Julegaver, julenissen og Jesus
Julenissen har en kristen bakgrunn, og historiens første julegaver blir faktisk skrevet om i Bibelen.
Jeg husker julaften som liten. Den ene timen mellom julemiddagen og gaveåpningen føltes som den varte en hel novembermåned.
Først skulle alle ha spist opp, både middag og dessert. Så skulle pappa lese juleevangeliet (uten mulighet til å trykke på dobbel hastighet) etterfulgt av rydding og vasking til all maten var lagret i kjøleskapet.
Deretter skulle kaffen kokes og julekaker settes fram mens voksenpraten gikk. Og etter årets lengste time, var det endelig tid for gaver.
Nesten.
Først måtte julesangene synges og treet gås rundt. Og når gavenes tid endelig kom, var det så klart bestemor som fikk den første gaven.
Men etter x antall gaver og x antall kort lest, var det endelig min tur. Endelig en gave til meg!
Gavefokus
Jeg vil påstå at gavefokuset er noe jeg har vokst av meg i senere tid, men det ville vært løgn å si at det ikke er gøy med pakker under treet.
Men hvor kommer denne tradisjonen fra? Er det bare enda en måte julefeiringen har blitt sekularisert på? Enda en måte å miste fokuset på Jesus?
Sankt Nikolas aka Julenissen
For 1700 år siden – århundret kristendommen ble statsreligion i Romerriket og Konstantin var keiser – levde en biskop spesielt kjent for sin gavmildhet: Sankt Nikolas.
Legendene sier han delte ut gaver til de fattige, i hemmelighet betalte for at tre jenter kunne gifte seg og forsvarte de svake. Ikke lenge etter sin død ble han hyllet som helgen av den katolske kirke.
Og i dag, 1700 år senere, ser vi fortsatt spor av biskopen i julefeiringen, blant annet i julenissen – Navnet Santa Claus kommer fra Sankt Nikolas – og i julegaver.
Gavene vi gir til hverandre peker på tidenes største gave: Jesus.
En kristen arv
Julegaver har blitt sentrale for juleferingen, og det kan føles som om jula forsvinner mer og mer vekk fra den kristne fortellingen.
Men både julegavene og julenissen har opphav i et ønske om å gi framfor å få; og begge kan spores tilbake til kristen tro.
Vi gir gaver fordi en biskop på 300-tallet, Sankt Nikolas, gav gaver til de som ikke hadde noe. Samtidig minner de oss på hvorfor vi feirer jul. For gavene vi gir til hverandre peker på tidenes største gave: Jesus.
Gull, røkelse og myrra
Det er ikke noe galt med å få og gi gaver, så lenge gavefokuset ikke overskygger hvorfor vi feirer jul. For jula handler om at Jesus ble født.
Og når sant skal sies, går faktisk tradisjonen med gaver helt tilbake til Jesu fødsel og noen vise menn som gav gull, røkelse og myrra.
Så når dere i år samles rundt juletreet, og du kjenner det begynner å klø i fingrene etter å fjerne gavepapiret, husk at tradisjonen med julegaver faktisk handler om å gi.
Og viktigst av alt, la julegavene minne deg på den aller første jula i en stall i Betlehem. Der hvor vise menn ga historiens første julegaver til et barn som til slutt skulle gi den største gaven av alle: Evig liv.