– For japanerne er evangeliets budskap om julen helt ukjent

– For japanerne er evangeliets budskap om julen helt ukjent

Å feire jul som misjonær i Japan gir noen gode påminnelser om julens budskap, forteller Karoline Skjong Bergersen.

Jul i utlandet

I dagene frem mot jul får vi høre hvordan noen misjonærer/utsendinger i utlandet feirer jul.

For japanerne er evangeliets budskap om julen helt ukjent og mange japanere hører om juleevangeliet for første gang i voksen alder, forteller Karoline Skjong Bergersen.

Sammen med mannen Marius og barna deres, er Karoline utsending for Misjonssambandet i Japan, der de har bodd det meste av tiden siden 2016.

Hun forteller at det å feire jul i Japan gir henne flere gode påminnelser.

– Dette har minnet meg flere ganger om hvorfor vi er her i Japan. Det er fortsatt mange som ikke har hørt, mange som trenger å høre kanskje for første gang, kanskje trenger de å høre en gang til. Jesus kom ikke til jorden bare for meg, han kom for alle. Dette budskapet er den fineste julegaven du kan gi til deg selv eller noen andre, det trenger jeg å bli minnet på, sier hun.

Når hun blir bedt om å trekke fram et bibelvers som får frem en viktig side ved julen, trekker hun frem Lukas 2,10-11:

«Men engelen sa til dem: Frykt ikke! For se, jeg forkynner dere en stor glede – en glede for alt folket. I dag er det født dere en frelser, som er Messias, Herren – i Davids by.»

Feirer jul med kolleger og venner

– Hvordan feirer dere jul i Japan?

– I selve julen reiser vi i kirken på julegudstjeneste og lysmesse, og feirer stort sett hjemme i huset vi bor i, med hjemmelaget pinnekjøtt til middag og sitronfromasj til dessert. Noen ganger har vi feiret sammen med andre misjonærer, det blir jo de som er vår nærmeste «familie» her i Japan.

– I Norge feiret vi alltid sammen med familien vår, nå er vi sammen med kollegaer og venner. Vi har ikke alle de tradisjonelle matvarene, julebrus og marsipan osv. Men vi har vært heldige med venner og familie som har sendt oss litt julegodt i posten.

– Er det noe spesielt dere savner fra norsk jul?

– Familien vår og vennene våre i Norge blir et stort savn i julen, det er den tiden vi føler oss mest ensomme. Samtidig har Gud velsignet oss med brødre og søstre i troen, både japanere, nordmenn og fra andre land, som vi får dele julen sammen med.

Mindre julestress i Japan

Samtidig trekker hun fram at det også er positive sider ved å feire jul langt fra Norge.

– Jeg tror ikke vi stresser like mye med å nå opp til forventningene om å ha den «perfekte» julen, forteller hun.

– Jeg tror vi er mer avslappet og fokuserer på det som et viktig for oss. Siden vår feiring er så annerledes enn japanerne har vi veldig lite press fra utsiden om hvordan vi burde feire, hva vi burde ha og så videre.

Podcast om å være misjonær i Japan:

 

Jul i utlandet

I dagene frem mot jul får vi høre hvordan noen misjonærer/utsendinger i utlandet feirer jul.