Verdensrekorder med Bibelen i sentrum

Verdensrekorder med Bibelen i sentrum

Vet du hvor tung verdens tyngste bibel er?

Kultur

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.

Bibelen er en ganske bemerkelsesverdig bok.

Ifølge Guiness World Records er det den mest trykte boka i verden, med antakelig mellom 5 og 7 milliarder eksemplarer. Det sies også at Bibelen er den mest stjålne boka i verden, men det er det vanskelig å slå fast sikkert.

En i kollektivet mitt mener han eier verdens tyngste bibel, men det har vi ikke fått bekreftet ennå. Han lot den i alle fall ligge igjen i kirken en gang, for å slippe å bære den opp bakken hjem igjen.

Hvilke andre bibelrekorder finner vi?

Verdens eldste bibel

Codex Vaticanus er trolig den eldste bibelen som ennå finnes i dag. Den er på gresk, antakelig skrevet en gang på 300-tallet. Den er ikke helt fullstendig, og mangler tekst fra 1. Mosebok, Hebreerne og Johannes’ åpenbaring.

Boka har vært i Vatikanbiblioteket siden det åpnet i 1475, men det er nok ikke fritt fram til å låne den, selv med gyldig lånekort.

Public domain

Verdens største bibel

I denne videoen fra 1931 presenteres det som visstnok skal være den største bibelen i verden. Påstanden er at den veier et halvt tonn og inneholder 8048 sider. Mannen bak verket, Louis Waynai, viser også trykketeknikken han brukte, og da kan man skjønne at det tok så mye som to år – 8700 timer – å bli ferdig.

Verdens minste bibel

Selv eier jeg en liten bibel som jeg lett kan få plass til i lomma, og synes i grunnen at den er liten nok. Men for andre stopper det ikke der.

Flere smykkeselskap selger nemlig smykker med en nanochip med hele Bibelen inngravert. Ikke særlig lett å lese, men om du har et kraftig mikroskop, og kanskje litt vel mye fritid, så kan du få deg en særdeles flott lesestund.

Foto: Jerusalem Nano Bible

«Litt av en bok!» kan man kanskje tenke, men egentlig er «hele boka, men veldig liten» en mer presis tanke.

Raskeste gruppegjennomlesing av Bibelen

Tv-kanalen WSLS 10, som holder til i Virginia, lagde i 2018 et innslag om en gruppe som leste gjennom hele Bibelen på 77 timer, og dermed slo den gamle rekorden på 113 timer. Ifølge reportasjen var målet å få rekorden bekreftet av Guinness World Records, men den er ikke å finne i deres database nå.

Rekorden bør også være mulig å slå, for med en vanlig lesehastighet tar det omtrent 70 timer å lese hele Bibelen. Kanskje noen av iTros lesere tar utfordringen?

Speed run

På det mer useriøse feltet finner vi Jack Mancuso, som i 2020 publiserte en video av det han påstår er verdensrekorden i å lese gjennom Bibelen. Hvor mye han fikk med seg av innholdet er jeg litt usikker på.

via Bible Engagement Blog

Kultur

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.