To kristne til topps i Kompani Lauritsen: – Troen er ene og alene det viktigste på denne jord
Asle Haddeland (20) og Elisa Vagle (25) gikk hånd i hånd over målstreken som vinnere i den populære TV2-serien, Kompani Lauritsen - Tropp 1.
Rett fra God morgen Norge-deltakelse i Oslo til bedehuset på Kleppe for å forberede julekonsert. Til tross for hardt mediekjør, virker det ikke til at kleppbuen har glemt hvor han kommer fra.
Aktiv i kristne ungdomslag
Det er ikke bare på bedehuset Asle er aktiv og tilbringer mye tid. I Frikirken sitter han i styret for ungdomslaget som økonomileder og er i tillegg med som konfirmantleder.
– Jeg møtte elleve herlige, åpne deltakere som hadde lyst til å høre om troen min.
I løpet av programmene fikk vi se Asle stemme i på «Jesus elsker alle barna», samt be «Fader vår» med resten av gjengen. Han skjulte ikke troen sin.
– Det hadde vært unaturlig å ikke si noe om troen. Det er en så stor del av livet mitt og identiteten min. Troen er ene og alene det viktigste på denne jord, sier han.
Gode samtaler om tro
For Asle ble det en positiv erfaring å være åpen kristen inne i leiren. Han fikk komme ut fra det han omtaler som «den kristne Klepp-bobla».
– Jeg møtte elleve herlige, åpne deltakere som hadde lyst til å høre om troen min. Mor var redd for at jeg ville bli satt i et dårlig lys, men det ble heldigvis ikke tilfelle, forteller han.
Han sier videre at det var godt å ha med Elisa Vagle, som kunne bidra i trossamtaler med god teologisk tyngde.
– Det ble debatter om abort og homofili, men de viste forståelse. Vi hadde et fint samhold til tross for at vi hadde ulike meninger. Alt i alt en god opplevelse – det var overraskende gildt, forteller jærbuen.
Jeg ønsker å ta med troen i alt jeg gjør.
På samme måte som Asle og Elisa vant TV-programmet sammen som makkere, fikk de være makkere som kristne søsken i samtale med de andre deltakerne.
Også for sandnesgauken Elisa, var det helt naturlig å ta med seg troen inn i leiren. Uten troen har hun ingenting, forteller hun.
– Det var omtrent som å være kristen alle andre plasser. Troen på Jesus er gullet jeg sitter på og er veien og verdien i livet mitt. Jeg ønsker å ta med troen i alt jeg gjør. Bønnen min er å bli mer lik Jesus, og at ord og handling kan gå hånd i hånd, forteller hun.
Les vitnesbyrdet til Elisa på TV2.
Bedre versjon av seg selv?
– Er det sant som Dag Otto sier? Blir du en bedre versjon av deg selv?
– Jeg har nok blitt det, men jeg synes at jeg var ganske grei fra før av, ler Asle og legger til:
– Jeg har nok blitt bedre med meg selv. Før slet jeg med tanken på at andre måtte ta styring på ditt og datt, men har nå innsett at jeg kan få til mye selv og samtidig hjelpe andre.
Hvis man føler seg alene som kristen, er det viktig å oppsøke et kristent miljø.
Oppholdet har også påvirket Elisa.
– Jeg har definitivt blitt modigere, og jeg tør i større grad å hoppe inn i relasjoner. Så har jeg forhåpentligvis blitt litt mer omsorgsfull, ler hun.
Opp- og nedturer
Å leve i uvissheten var det mest utfordrende Asle kjente på under oppholdet. I den andre enden av skalaen trekker han frem turen til Strandafjellet som et av høydepunktene.
– Verken jeg, Julie Skjelvik eller Thor-Arne Reinertsen hadde god erfaring på ski, men vi klarte å komme opp til toppen med glans. En minnerik opplevelse, sier han og legger ikke skjul på at det også var en høydare å motta den oransje bereten.
Viktig med kristent fellesskap
Troen betyr mye for Asle og det var i konfirmasjonstiden at han fikk lære mer av hva han faktisk trodde på. Han forteller at det endret ham mye som person og hvordan han så på livet.
– Hva vil du si til unge som synes det er vanskelig å stå frem som kristne?
– Jeg har ikke svar på alt, men jeg tror det er viktig å stå fast på troen, og samtidig vise forståelse og respektere andre. Hvis man føler seg alene som kristen, er det viktig å oppsøke et kristent miljø. Det er viktig å være med ikke-kristne, men også kristne fellesskap hvor man kan dele troen med andre, sier han betenkt.
Man lærer å kjenne hverandre i svakhet, men også i de største toppene.
Elisa forteller at det er viktig for henne å definere hva det vil si å være kristen, slik at det ikke bare blir en ubetydelig merkelapp. For henne betyr det å være en kristen å være en etterfølger av Jesus.
– For meg betyr det å ville følge han i alt jeg gjør og holde fast på hans ord, forklarer hun.
– Fantastisk gjeng med mennesker!
Hun legger til at det var utfordrende å løfte blikket og la hennes kristne karakter vokse og bli gjenspeilt under oppholdet på Setnesmoen.
– Det er et vers i Johannes som sier at verden skal forstå at vi er disipler. Hva betyr det egentlig? Da jeg var sliten og på mitt verste, hadde jeg fortsatt et valg om å elske og hjelpe de andre, men det var og er utfordrende, forteller hun.
På spørsmål om hva hennes beste minne fra oppholdet var, svarer hun kontant:
– Fellesskapet! For en fantastisk gjeng med mennesker! Man lærer å kjenne hverandre i svakhet, men også i de største toppene. Det var helt nydelig, sier hun engasjert.
Åpent hjem med åpen Bibel
I etterkant av innspillingen tok Asle fagbrev og jobber nå som energimontør for Lnett. Han har slitt med tanken på å flytte ut, men nå har han fremtidsplanen klar.
– Jeg vil ikke forlate det trygge reiret hjemme, men må komme meg ut av ungdomstiden. Planen er etter hvert å flytte til en av storbyene for å ta teknisk fagskole for elkraft, avslutter han.
Elisa har ikke en like konkret fremtidsplan, men har gjort seg opp noen tanker om hva hun vil.
– Forhåpentligvis har jeg et åpent hjem med en åpen Bibel som jeg kan invitere folk hjem til. Det har lyst jeg, avslutter hun.
I dag studerer hun innovasjon og forretningsutvikling i Oslo i tillegg til å jobbe i klesbutikk.