The Walk

The Walk

Jeg håper aldri jeg får et innfall som minner om det Philippe Petit fikk. Men jeg håper likevel jeg kan få noe av hans målbevissthet.

Sett

The Walk (2015)

Drama, 2 t 3 min.

Regissør: Robert Zemeckis

Med: Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Ben Kingsley.

Tillatt for alle

«Jeg har blitt forelsket i to tårn!»

Denne setningen – sagt på engelsk med et elegant fransk tonefall – danner utgangspunktet for den eventyrlystne og målbevisste franskmannen Philippe Petit (spilt av Joseph Gordon-Levitt) sitt store coup og livsprosjekt.

Helt fra han første gang, på et tannlegekontor i Frankrike, så bilder av de to tvillingtårnene i New Yorks World Trade Center, var han fast bestemt på at disse var de to optimale festene for lina han ville balansere på.

Mange utfordringer underveis

Og filmen The Walk forteller historien om veien hans fra å være en ukjent fransk gateartist til å bli berømt som den første – og eneste – som noen gang gikk på line mellom de to tårnene i New Yorks skyline. Uten sikring, nesten en halv kilometer over bakken!

Dette var naturligvis ikke et prosjekt uten visse utfordringer på veien, og det måtte årevis med planlegging til før han i det hele tatt kunne komme i nærheten av de to tårnene, som på den tiden ikke en gang var ferdig bygget.

The Walk 2

Et spektakulært høydepunkt

Det fascinerende med The Walk er selvsagt at det er en sann historie – en gal mann har faktisk en gang gått på line mellom de to tårnene! Og spenningsmomentet i filmen ligger ikke i om han klarer det – det blir spoila både på filmplakater, i selve filmtittelen og tidlig i filmen – men i hvordan han klarer å gjennomføre drømmen sin, og overvinne alle de skyhøye hindringene som lå foran ham.

Og The Walk er en sjarmerende film. En feelgoodfilm. Man blir revet med, og koser seg gjennom filmen, og den har både et spektakulært høydepunkt og noen fantastiske 3D-scener. Og jeg synes også Joseph Gordon-Levitt i hovedrollen fungerer godt, i alle fall når jeg etter litt tid har vendt meg til den franske aksenten hans.

Alt annet blir uvesentlig

Philippe Petit rakk å bli et forbilde for meg i løpet av de to timene The Walk varte. Ikke på en sånn måte at jeg har lyst til å gjøre det samme som ham, for meg virker det som den komplette galskap! Men det forbilledlige med denne franske balansekunstneren er hvordan han så helhjertet satser alt på å nå det han har satt seg som mål, og ikke lar noen hindringer stå i veien for å nå dette målet. Alt annet blir uvesentlig sammenlignet med det store målet han har.

Dette er en tanke jeg også finner flere steder i Bibelen, når noen har fått en smak av Guds rike, og alt annet blir uvesentlig. I Matt 13 beskriver Jesus Guds rike, eller «himmelriket» som det her kalles på denne måten:

Himmelriket er likt en skatt som var gjemt i en åker. En mann fant den, dekket den til igjen, og i sin glede gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte åkeren.  Himmelriket er også likt en kjøpmann som lette etter fine perler. Da han fant en særlig verdifull perle, gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte den. (Matt 13,44-46)

 

United International Pictures

Sett

The Walk (2015)

Drama, 2 t 3 min.

Regissør: Robert Zemeckis

Med: Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Ben Kingsley.

Tillatt for alle