Når er det egentlig innafor å begynne med jul?

Når er det egentlig innafor å begynne med jul?

Hver eneste høst dukker det samme spørsmålet opp: Når er det egentlig innafor å begynne med jul? I iTro-redaksjonen har debatten rast.

Kultur

Hver eneste høst dukker det samme spørsmålet opp: Når er det egentlig innafor å begynne med jul?

Omsider er oktober forbi, måneden der folk blir sjokkert, for det 7.året på rad, over at julepynt og julevarer begynner å komme i butikkene.

Og når det nå er blitt november så er det virkelig et spørsmål som har blitt det store samtaleemne på skolen, fotballbanen og i næringslivet:

Når er det egentlig innafor å begynne med jul?

Nils Kåres udødelige juleslagere

I iTro-redaksjonen på Fjellhaug i Oslo har det vært en høylydt diskusjon om dette de siste dagene, mye grunnet høstens nyansettelser. De siste årene har nemlig iTro-journalist Nils Kåre Bøe begynt julefeiringen når kalenderen sier 1.November. Da går spillelisten ”Nils Kåres udødelige juleslagere” på repeat, mens en 100 timers loop av ”Jul i Blåfjell” spilles av i bakgrunn.

Tidligere år har dette gått fint, takket være tålmodige og tilgivende medarbeidere. Men ei av de nye i journalistteamet, Hæge Aasmundtveit, er av den oppfatning at man ikke skal begynne med julefeiring før 1.Desember. Og dermed er diskusjonen i gang.

Ansiennitet

Undertegnende tok en liten prat med både Nils Kåre og Hæge for å la de få legge frem sin sak og sine argumenter.

– Jeg tror neppe vår Herre har et stort problem med at folk gleder seg over hans fødsel i en ekstra måned, sier Nils Kåre, før han begynner å nynne på det som høres ut som en noe remikset versjon av «Surfbrett”.

– En eneste måned med klementiner, julebrus og vazelina bilopphøggers på ørene blir så altfor lite, legger han til, før han hever stemmen med minst 15 decibel:

– Altså, hvor lenge har Hæge egentlig vært her? Jeg har jo flere år under beltet i denne redaksjonen enn hun har timer. Er det ikke bare rett og rimelig at det er jeg som bestemmer hvordan vi skal gjøre det her på kontoret, spør han retorisk.

Julen blir utvannet

Selv om lydnivået er betydelig lavere hos Hæge enn hos Nils Kåre, er det ikke tvil om at dette er noe hun også virkelig brenner for.

– Det å begynne julefeiringen i November gjør at hele julen blir utvannet og tømt for sitt livsforvandlende budskap, sier hun.

– Hvis vi ikke stopper nå, vil det bare gli mer og mer ut, og til slutt er det noen som starter i april. Vi kan jo ikke ha det sånn, fortsetter Hæge uten å gjøre et forsøk på å skjule hennes frustrasjon.

Tystermiljø på Fjellhaug

Både Nils Kåre og Hæge har fått sin andel tilhengere på Fjellhaug, men det finnes også en gruppe som har sittet rolig i båten i frem til nå, men som endelig velger å ta bladet fra munnen:

– Jeg begriper ikke hvorfor dette spørsmålet er så viktig. Kan ikke folk bare gjøre som de vil, så lenge de respekterer hverandre? Jeg er likevel enig med både Bøe og Aasmundtveit i at noe er uholdbart, og det er den mistenksomme stemningen som har bredt seg her på Fjellhaug. Det hviskes og tiskes om hvilket team du er på i gangene. Vi er i ferd med å få et tystermiljø her på bruket, sier en kilde nær iTro-redaktøren som velger å være anonym i frykt for eventuelle represalier.

Hentet inn hjelp fra Hamar

Samme kilde forteller at ettåring og iTro-ansatt i Hamar, Håkon Rydland, har blitt hyret inn av som diplomat i et forsøk på å løse denne knipen. Men frontene er steile, og skal vi tro ryktene går forhandlingene svært sent.

Håkon Rydland vil ikke svare på om ryktene stemmer, og har bare en eneste kommentar til iTro:

– Jeg er hvert fall sjeleglad for at jeg jobber som ettåring i Hamar, og ikke på Fjellhaug.

Kultur

Hver eneste høst dukker det samme spørsmålet opp: Når er det egentlig innafor å begynne med jul?